Tracker

Autor SMT, Ožujak 02, 2019, 07:44:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

rj

dunav ...nizvodno i jak vjetar u leđa ...vidio sam ga taj dan  :ok:
znaći Aljmaš spust do traverze i nazad 5L pri brzini 50kmh .. kakvu okladu želite obojica ...sve prihvatam
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

šajzika

Kume ispada 12.5l na sat u tom teskom ekonomiku
Nije valjd da ti toliko trosis?
Audentes fortuna iuvat

Rap

Nizvodno da, vjetar u biti pod 45 u prsa laički

Rap

šajzika

Audentes fortuna iuvat

maverick

Josip zeli reci nesto drugo...Pecanje nije samo kruz brzina pogotovo nama varaličarima...puno je tu preseljavanja, sidrenja...pregleda sonarom...i tako nakupi se... I ja sto idem sve manje , razmisljam o 100 ks jer mi je nebitno koliko troši a kad sam isao 300 puta, jbg, bilo mi je bitno jer plaća...obitelj...i sto drugih obveza ne dozvoljavaju, bar meni neke enormne izdatke za pecanje koje je na kraju samo hobi. Mozda ima tu dosta koji ma to nije bitno...mozda je medju njima i Borna...ali postojimo i mi kojima je to stavka koja ulazi u godisnji proračun. Tako da , činjenica je da veliki motori trose malo pri nekim normalnim okretajima, ali ruku na srce , tko od nas bas vozi non stop tako, prodje ovaj onaj, povuce te malo...A na pecanje idem da se opustim a ne da samo gledam koliko troši...ili da zavirujem u rezervoar. Moja početna ideja je bila autonomija...tj koliko mogu sati, kilometara proci s jednim punjenjem i da ne moram vucarati dodatne kanistere sa sobom jer čamac je ograničene površine...Tako sam to i poslozio...Ne vozim tako velike motore kao Rap, ali često radim čamce sa novijim 4 t motorima od 100 ks...pa znam da tu ima puno odstupanja u potrosnji i da malo kad se opustiš na gasu potrošiš puno više kao i sa automobilima uostalom. Jednom sam samo razgovarao s Bornom o potrosnji i ne sjecam se podatka koliko je rekao litara ali bilo mi je to bas malo...ali sjecam se i komentara da do dunava i nazad ipak treba neku puno vecu količinu goriva od mene, ali on je spreman na to cim je tako to i poslozio...Uostalom ni tu nismo svi isti...neki imaju vise neki manje, neki vole nautiku neki pecanje...Ja volim oboje ali mogućnosti potrosnje na oboje su tokom godine ipak ograničene..
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

majstor

Kod nas postoji legenda o čovjeku koji je prije70-tak godina tvrdio da će njegov konj vuči kola a neće ga hraniti. Vukao jadan konj kola desetak dana i krepao. Mora trošiti ako se hoćeš voziti. Ko ima love za motor od 100 ps, ima i za gorivo, mada troši možda isto kao i 50 ps na istom plovilu. Kod nas je voda toliko mala da ne trebamo ništa veliko.  :stripii:

Rap

U potpunosti si u pravu.Svi mi gledamo na potrošnju,laže tko tako nije barem jedanput pomislio.
Ja sam se nadovezao na prijašnje postove o trackeru (koliko bi išao, trošio sa jačim motorima).
Što se tiče ove Bornine kruz brzine i potrošnje mnogima je to od nas maksimalna ili i više od maksimalne brzine koju možemo postići sa istom ili još večom potrošnjom a on tu ima još ohoho ako ga povuče.
Naravno da će kod takvih motora potrošnja drastično skočiti.
Ja imam maleni broj izlazaka a i dalje gledam na potrošnju i prilagođavam ju ekonomiku.
Tu je i čamac bitna uloga, broj osoba, teret...

majstor

Da bi smanjio potrošnju, tražio sam sina da mi za Alfu  1.9 jdt mjet 103 kw. napravi eko mapu. Digao snagu oko 45 ps, auto ide puno bolje, troši 1,5l manje. Ima logike jer ista kola vuče veči konj. :uf: Al sam zapeo za konje.  :stripii: :stripii:                                Dobra je vijest da mi po kompjuteru potrošnja pala sa 5,3 na 3,9 litara - loša je vijest da bord kopjuter laže.  :rofl2: :rofl2:

šajzika

Citat: Rap  u Ožujak 07, 2019, 11:19:14

Što se tiče ove Bornine kruz brzine i potrošnje mnogima je to od nas maksimalna ili i više od maksimalne brzine koju možemo postići sa istom ili još večom potrošnjom a on tu ima još ohoho ako ga povuče.

Tu se ne slazem al nema veze.
Idu camci 50ak km/h a ne trose 12.5l/h, tu ide ono od Rja da brkas babe zabe.
Plus sto si i sam rekao
Laicki vjetar , nizvodno, jedra  i take fore.
Ko zna jer to samo trenutak spustanja gasa i usporavanja  ili konstanta. To je samo slika.
Nije tu nazalost da moze potkrjepit brojevima.
Ak ćemo vec rekla kazala, receno mi je da od luke do hulova i nazda spizdi 30litara.
To si normalan covjek nemoze priustit , bar ne dugorocno.

Opet ono najbolje stoji,  svako zna sto zeli, koliko i kakvo plovilo te sta si moze priustit.
Audentes fortuna iuvat

SMT

Izrada... Pa ko se razume, neka pojasni...

Rap

@sajzika
Imaš video koji pokazuje potrošnju na brzini 50.
Ma može on potrošiti bez problema i 50 l na sat pri brzini 90 km/h možda i manjoj

majstor

Znam da sam bio van teme, ali BC laže o potrošnji, barem na autima, i to 2 - 3 litre.

šajzika

Citat: Rap  u Ožujak 07, 2019, 12:15:56
@sajzika
Imaš video koji pokazuje potrošnju na brzini 50.
Ma može on potrošiti bez problema i 50 l na sat pri brzini 90 km/h možda i manjoj
Ok, i orasje ide 50 sa 20ks i trosi duplo manje.
Zato nemos usporedjivat brzine i potrosnje.

Samo to zelim reci a ovo ostalo se slobodno dalje prepucavajte.
Svejedno nisam kompetentan
Audentes fortuna iuvat

Rap

Brzina, pređeni put i potrošnja bez toga ne ide ;)
Nema tu prepucavanja, razgovaramo, bar ja to ne vidim kao prepucavanje.

@majstor
U nautici pokazatelj potrošnje kod ovakvih uređaja mora biti vrlo točan zbog same sigurnosti plovidbe.Izračun se radi na osnovu parametara iz motora i izračuna puta putem GPS-a.
Kod automobila nije tako što vi bolje znate i na samu potrošnju utječu i recimo gume koje možda nisu odgovarajuče dimenzije veči profil, veči pređeni put u jednom okretaju a pokazatelj brzine pokazuje isto što se na sajli regulira smanjenjem broja zubi na zupčaniku...
Ne kažem da je to kod vas, već samo za primjer.