Graphiteleader

Autor SMT, Svibanj 29, 2019, 12:55:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

SMT

Pa evo, počeli smo “šarati”  na forumu... Ali  fali nam tu modela, ohohooo...

Ako ništa drugo, da bar malo imamo tu za “filozofirati” dok ne pocnemo ozbiljnije pecati...

Iako je to nerealno, voleo bih da se pojave kod nas po radnjama... ipak je to mnogo drugačija kupovina...

tutnja

Citat: Ervin  u Travanj 15, 2021, 20:33:41
Smeo bih se opkladiti da je Tutnja uzeo onaj švićkavac ASPRO 702 ML.

A ja u međuvremenu uzeo ovaj gadni Vivo...

Blizu si, ali izgubio bi opkladu
Rekao sam da neću, i nije da mi treba ali..
Dalji izbačaj lakih gramaža, povremeno vobleraj smuđa i bucka, pa i zabava sa bandarima i sl. prejak je ovaj 15-50.
Naručio sam 782ML, pa kad stigne, stigne.. 2.34m, 3-16g..moglo bi to biti dobro, vidićemo..

P.S. Čestitke na Vivu.
Uzeo bih i ja nekog viva ili tira ali me baš odbija ta pofarbana "tapeta".. ipak je aspro radni stroj, nema šminke, nepotrebnh detalja, sve strogo, jednostavno, baš kako ja volim. Silverado je isto moćan, nije skup ali ona ljubičasta boja i prednji navoj za rolu.. ehhh. Možda ovaj novi prototype, bio u razmatranju ali aspro je aspro. Meni legao na prvu i jbg.
Stvar ukusa, a o tome se ne raspravlja.

Poslano sa mog P10_HD_EEA koristeći Tapatalk

Ervin

Pa dobro, bio sam blizu...

Ja se uopšte nisam vodio estetikom, samo sam čitao recenzije i gledao video klipove. Protreso na suvo i presekao.

Inače meni baš, baš lep SMT-ov Vivo Prototype. Ovaj moj Nuovo je malo ružan, ali mi je već prirastao srcu, sve mu je oprošteno.

@maverick
Eno pre nekoliko strana sam upravo uporedio Graphiteleader i CD.
CD je ipak bio "lakša" priča, bio je flagship Blue Rapid u par dužina i gramaža, u početku Sunrise, a posle još nešto ovih novinjih modela, ali Blue Rapid je generalno obeležio jednu eru što se tiče džiga na našim prostorima. Zajedničko im je što su oba koncepta zakuvali Rusi, Shabalin za CD BR, a sada Mida za GL. Međutim, što Jovan kaže, ovoliko modela i svaki sa po tuce dužina i gramaža... Uffff! Trebaće žetona!

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

tutnja

Dobro, estetika je tu najmanje bitna, vrhunska je to roba u svakom slučaju.
Pratim ih već duže, stvarno je to jedna jako ozbiljna priča..
Npr. kad vidiš da je razvoj Aspra od ideje do pojave na ttžištu potrajao oko dvije godine.. vidi se da je posvećena pažnja svakom detalju do maksimuma i da se dobije sve ono što je traženo od Rusa.
Mogli su ga "složiti" u 3 mjeseca, i uz potpis Pitercova i Midin marketing i snagu, prodavao bi se kao kokice

Meni je legao u ruku odmah, nisam upoznao još ni djelić njegovih mogućnosti i finesa, a već je postao lljubimac. Pa iako sam pobornik jednog štapa na vodi, naručio i drugi.. Isto kao što obožavam plutenu ručku, ovom sam oprostio evu i privikavam se na to bez problema.

Poslano sa mog LG-G6 koristeći Tapatalk

SMT

A lepi su... Teško da bi pluta tu i išla...Dizajn je ipak drugaciji...

Rusima je važna i estetika...Zato je ta paleta serija i modela tolika ( od -do), oprema, materijal, način izrade... Za svakoga ponesto...
Generalno, nije to ni za njih bas prejeftino i Mida mora da radi ozbiljan marketing... Ali primilo se to dobro...Čisti kvalitet je tu u pitanju, sad je samo stvar odgovara ili ne, možeš platiti ili ne...

Mi smo tu neka “leva smetala”... Za sada funkcioniše ta veza iz Švice i kamion iz Rusije, pa se uspemo dokopati po kojega...

Ta ljubav izmedju Rusa i Japanaca je skupa... Ono sto mi se čini, čitajući te ruske sajtove jeste da ta zaljubljenost još traje... Veza je izgleda na početku... Šta hoću reci, Rusi su zadovoljni proizvodom a Japanci trljaju ruke-stižu dolari u velikim količinama...Verovatno nas u budućnosti čeka pored ove količine serija i modela, još po nešto novo...

Ne znam da li su ovi stapovi neko osveženje u ribolovačkom smislu, meni se lično sve više dopadaju i ceo taj koncept i pristup projektu i izradi... To je do sada bila “ boljka” japanskih stapova koji dodju kod nas, naći im 100% primenu...Kvalitetan je, lep je, dobar je ali šta ćemo sa njim, otprilike...

Čini mi se da kod Graphiteleadera imamo , da je taj slučaj rešen u potpunosti ili neki modeli, kako god... Tu ćemo se vratiti na priču, da su ciljano pravljeni za ruske reke-vode tj smudja, stuku, možda soma... Dobar deo toga može copy-paste na naše terene u potpunosti...

Takodje nam ostaje i dobar deo te ponude za istražiti...

U svakom slučaju, jedna ovakva priča, zaslužuje i ovu temu... Nadam se još kojem GL na forumu, pa da budemo pametniji...

Ervin

Citat: SMT  u Travanj 16, 2021, 08:15:46

Ne znam da li su ovi stapovi neko osveženje u ribolovačkom smislu, meni se lično sve više dopadaju i ceo taj koncept i pristup projektu i izradi... To je do sada bila “ boljka” japanskih stapova koji dodju kod nas, naći im 100% primenu...Kvalitetan je, lep je, dobar je ali šta ćemo sa njim, otprilike...

Čini mi se da kod Graphiteleadera imamo , da je taj slučaj rešen u potpunosti ili neki modeli, kako god... Tu ćemo se vratiti na priču, da su ciljano pravljeni za ruske reke-vode tj smudja, stuku, mozda soma... Dobar deo toga može copy-paste na naše terene u potpunosti...

Ovo si lepo konstatovao! To mi je i najviše privuklo pažnju kod ovih štapova.
100% su primenjivi za džig kod nas, da li je Volga, ili Dunav,...čini mi se da nema baš preterano puno razlike.
Bilo je i do sada japanaca, amera i drugih vrhunskih proizvoda koji su se lepo upotrebljavali, ali uvek su to bili izuzeci u određenim serijama, originalno napravljenim za brancina, basa, pa Salmon and Steelhead... Nije to baš bilo to, najčešće je bio prisutan i mali hendikep uz upotrebnu vrednost. Ako ništa drugo, u podsvesti si znao da ti je štap napravljen za drugu namenu.
Kod Graphiteleadera mi se čini da je jedini hendikep cena... :toothy9:

tutnja

Cijena je takva kakva je, posebno za rusko tržište.. Kome se pruži prilika i neki višak žetona sigurno neće pogriješiti ako uzme bilo koji, pogotovo iz serija dizajniranih za midu.
A realno, nisu n cijene nešto pretjerane za većinu "normalnih" modela.. npr. silverado, 300-njak eurića, torzite, gmaps itd., silverado prototype oko 500, napucan do bola, aspro oko 400..
Ovi sad ex, ux ili kako već, isti blankovi, nešto jeftinija oprema ( "obični" fuji sic) oko 250, pa do 800-1000 za ove napucane iz top klase.
Ima za svakog ponešto, jedini problem je kako kaže SMT što ih nema baš po trgovinama kod nas, a ne žele svi riskirati kupnju na neviđeno.. nažalost, znamo naš standard iako se žetoni uvijek nekako "iskopaju" kad padne odluka na kupnju.

SMT

Nezahvalno je ljudima preporucivati Graphiteleader ili generalno stapove iz ove cenovne kategorije...To čovek, mora sam prelomiti...

To “nešto ili ništa” moraš imat u glavi... Ljudi kupe, vide na kraju dana da je to ipak samo štap... Pa kažu, ništa posebno... Možda neko misli da će biti bolji ribolovac zbog njega, neće...
Ja vidim dosta toga u tom štapu i to posebnoga, neko ne vidi ništa... To je sve normalno...

Mi koji ih imamo, napišemo o njima i ponesto sa početnim oduševljenjem oko istoga... I to je valjda, normalno kada je takav štap u pitanju...

Iz ugla onog koji čita, a kome je štap-štap, evo gledam te qvantum e, sigurno će biti zadovoljni... I ako pogrese, neće za puno... I ja bi ga kupio...

tutnja

Ne preporučujem nikom ništa, svi smo različiti.. u stilu ribolova, prohtjevima, željama, mogućnostima, pa i ukusu itd. Milion faktora je tu u igri, industrija je to prepoznala i nudi sve od do. Od najeftinije do najskuplje roba, svaka ima kupca ( i zadovoljnog kao i nezadovoljnog )..
Meni osobno štap je štap, odrađuje posao ili ne i po tome ga sudim, ne po cijeni i opremi i nikad nisam patio od brendova. Dugo sam koristio poljskog dragona iz klase 50 eura, legao mi od prve u ruku i to je bilo to. Odrađivao bez pogovora i problema sve što sam stavio pred njega, pa i više od toga, bilo je i krasnih ulova i nikad ni najmanji problem..

GL je ipak sasvim neki drugi svijet i neka druga priča.. Isto kupljen na neviđeno, samo na osnovu recenzija i snimaka sa yt-a na vlastiti rizik..
Nekog početnog oduševljenja nije bilo, da budem iskren, iako se "zalijepio" za ruku.. Cijena kao takva, eva rukohvat, na suho obična bezdušna batina, štap kao štap, "japanski hype"..
Prvi izlasci na vodu, neka druga priča, ne da odrađuje sve što se traži, odrađuje to na neki za mene novi način.. Tek se upoznajemo, ali sam siguran da nisam pogrješio u izboru jer sigurno ne bi naručio još jedan.. te neke finese koje tek treba istražiti, detalji i sitnice za koje dosad nisam ni znao. Jednostavan, a kompliciran, "produžetak" ruke, zaboravim kad sam na vodi da uopće imam štap, a kamoli koji, kako se zove ili koliko košta..
Puno je to novaca koliko god imali ili nemali i za jedan promašaj, a kamoli za dva.. plus rola, struna, "dodatna oprema".

Ponavljam, moje osobno mišljenje, vrijedi ga imati i odradiće svaki uloženi cent. Svatko nek' procijeni sam šta mu treba i koliko je spreman izdvojiti, preporuke su uvijek dvosjekli mač i treba ih uzeti sa dozom rezerve.

SMT

U tom duhu da mi nekome preporucimo ovaj drugi iz tabele, pa da nam prenese utiske :stripii:... Deluje kao fina šiba na 230cm...

Da, neistraženi su, to je prava konstatacija... Daju za pravo, iz pecanja u pecanje da te  sve više odusevljavaju...Taj prvi utisak, bio pozitivan ili negativan ne govori puno... Nešto samo kao osnovno...

tutnja

Da, krasan "uncaš" čini mi se
Iako sam bio u dvojbi, gledao aspro 6-24g, mslim da je 2.20 dužine, rođen za twitch voblere, prevagnuo "švičkavac" 3-16 na 2,32.. Vdi mi se da bi to mogla biti krasna šiba. U odnosu na ovaj 15-50 taman ono "gdje ja stadoh ti produži"

Sasvim je to neka druga filozofija izrade kod japosa.. Normalno da im je primarni cilj zarada, ali kad vidiš tu posvećenost svakom detalju i vrijeme potrebno da novi model izađe u proizvodnju , cijena i nije nešto previsoka.. Nije to 'složeno' na kompu i simulatoru i peri deri, niti su testeri neki tutnja ili janko, matko, već iskusni ribolovci koji točno znaju šta traže i kako se izjasniti za svaku sitnicu ili detalj koji ne odgovara zamišljenom cilju.
Ja probam i to je to ili nije, ili je blizu, ali ne znam objasniti zašto je to tako ili šta točno fali.. jednostavno taj neki osjećaj da si "ubo" pravu stvar i gotova priča za mene a sve vodi na to da je aspro jedna od tih priča..

P.S. Nisam još naletio na neku negativnu recenziju o njemu, bilo od "profija" ili nas običnih, za druge modele se nađe poneka sitna kritika, ali u globalu nšta ozbiljno.

Poslano sa mog P10_HD_EEA koristeći Tapatalk

Ervin

Činjenica je da svaki vid ribolova traži prilagođavanje opreme. Negde je to manje izraženo, dok je kod pojedinih tehnika praktično presudno. Možda nije presudno za ulov, ali je svakako presudno za udobnost, a samim tim i užitak, a užitak je ono zbog čega se ide u ribolov (barem verujem da je kod većine tako).
Na primer kad bacaš male voblere bitno je da imaš fini štapić i tanku strunu, za topwater tehnike je bolje da imaš kraći štap, dok je kod džiga izbor štapa izuzetno važan. Ne znam da li sam generalno gledano baš 100% u pravu, ali kod tehnika koje sam lično upražnjavao nije nigde toliko izražena potreba za izborom adekvatnog štapa kao za džig.

E kad to tako posmatramo, onda je Graphiteleader pogodak u centar. Japanci picajzle ga konstruisali, a Rusi, ribolovačka nacija koja je poznata po (lepo rečeno) zaluđenosti, osmislili koncepciju... Ima li dalje!?
Suma sumarum, stvarno deluje da vredi platiti. Po meni vredi, jer džig volim više od svega, čak i uprkos tužnoj situaciji na Tisi gde se često istinski moraš pomučiti i za udarac, a kamoli za pristojan ulov.

No

Prateći temu, poželio sam nabaviti Graphiteleader blank i upariti ga sa Daiwinim setom AGS vodilica.
Set vodilica sam našao u Singapuru, ali blank nisam uspio naći nigdje. Ako netko slučajno negdje naiđe na ponudu OLYMPIC / Graphiteleader blankova, molim ga da ju objavi ovdije.

Igrao bih se sa izradom u vlastitoj režiji.

Gotov štap bih kupio u dužini 240 cm i gramaži od 10 do 35-40 gr ali tek kada ga probam. Pošto ih nema kod nas moglo bi potrajati  :icon_scratch:

dravski pecaros

No

Vidio sam to ali ništa od toga me nije privuklo da idem pogledati.
Nema Vivo, Aspro i inačice nuovo, prototip i sl.