OPA...

Autor Debeli šef, Lipanj 12, 2019, 12:10:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

majstor

Dok sofisticirani ribolovci love smuđa pomoću tehnologije, sonara pa čak neki i strujom, mi slijepci klepnemo slučajno onog koji želi počiniti samoubojstvo. Nije mi napeta riba jel nije borac, osim velikih primjeraka koji mene ne čekaju. Prije ohohoooo godina ulovio 13 kg. i više se ne sjećam drila. Više me raduje borba sa ploticom od 3 kg. na bolonjez.  :baba:  :stripii: :stripii:

rj

Citat: Jožef1  u Listopad 02, 2019, 09:29:47
Citat: majstor  u Listopad 02, 2019, 07:56:55
Nas par budala lovimo šarana i amura za to jel ne znamo loviti smuđa. Mi ispadamo rijetke ptice - elita.  :uf: :baba:
Ma zimi i mi smuđa ulovimo.  :stripii: :stripii:
Bravo majstore  :icon_thumright: da tema ne bi otišla u krivome smjeru. Isčitavam iz postova kako pojedinci misle (normalno brane jedan drugoga) -ne se ljutiti  :no:  kako se na neki način napada ajmo reći "moderni riboliv smuđa" - sonari i.t.d. Moja malenkost se ne slaže (to je moje građansko pravo) da netko napiše:" mi sportski ribolovci smo devastirali smuđa" .... :uf: OK- dio krivice moramo i ne moramo preuzeti na sebe  :dontknow: jer mnogi na žalost, nose puno smuđa ispod mjere i ne samo smuđa. Ovi zadnji postovi su pokrenuti od ibre dirke svaka mu čast  :notworthy: Čovjek nas je htio samo obavjestitio o tomu što je on čuo  :icon_thumright: a puno nas ima takovih saznanja, kako je izvršen neprirodni genocid od strane (ne) čovjeka nad smuđevima i svemu što je bilo u krugu strujnog udara i to na potezu cca. 2km uz blagonaklonost i dozvoli nadležnih htjela- da ne bih rekao organa. Da majstore čak i ja spdam u one koji po zimi slučajno klepnu kojeg smuđa  :hi:

pošto si se pozvao na moju tvrdnju eto da ti odgovorim ...
na području rita nema profi ribara već 6-7 god .. a bilo ih je četvorica i to sa kilometarskim alatima ...
normalni smuđevi su bili 2-3 kg ....česti 5-6 kg ....zimi 10 - 11 kg nisu bili rijetki ....
zadnjih par godina takvi smuđevi su prava rijetkost ...ne kažem da se ne ulove ali ni blizu kao dok su ribari haračili ..
obilno  se lovi smuđ 40 - 50 cm ..
e sad bi bilo dobro da se uključi neko iz nauke pa da pojasni šta znači prorjeđen matični fond kapitalnih riba ...
često podcjenjujemo i zanemarimo naš utjecaj na populaciju ribe ...
naravno građansko pravo mi daje mogučnost uvjerenja ...  :hi:
p.s.
za prošlu godinu i soma bolje ne tipkat  :no:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

majstor

Sve se svodi na zajednički nazivnik - riba je sve manje a kapitalne sve rijeđe. Ne samo smuđ i som. Pa je li normalno da kod nas na 20 km. Drave nitko ne ulovi šarana ili amura dva mjeseca? :sha: :eek: :takoje: Ni ribiči koji znaju i idu redovno svaki dan ujutro i navećer. Hrane kantom Jupola kuhanog kukuruza dva puta na dan na dokazanim mjestima. U udarnim mjesecima. :laughing7:
Riba kao da je nestala, preselila se negdje drugdje. Kažu sjeo veliki som na hranilište. Pa to je 10000 somova. Kod nas ne znam za strujaroše, mreže su rijetke, a alasa nema. Nema ni objašnjenja.  :uf:  :hi:

maverick

Šarana je općenito puno manje....ne znam iz kojeg razloga...kod nas nema ni krupne deverike ....Zasto je tako ne znam....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

nekinho

Ne znam ni ja  :dontknow: ali znam da idem po nekoliko puta za redom na pecanje (obično i samo vikendom) a ne da ne pecam nego nemam niti poteza, pri tome mislim na bilo koju ribu. Govorim o pecanju sa obale na Dravi ili Dunavu. Mjesta koja su davala ribu, dokazano, i pecano na njima unazad par godina redovito. Ovo stanje trenutno me čini jako nervoznim, udara šamare svaki put kad odem na vodu, a idem sve češće. Nalazim more izgovora zašto je to tako, cijelu nauku sam smislio objašnjavajući sebi i kolegama s kojima pecam zašto nema ribe, zašto nema pojedinih vrsta u srcu sezone im lova... Vjerujem da imam štapove koji ne love, udice koje nisu lovne, hrana i mamci također; o mjestima i stanju vode, njenoj dubini i temperaturi da ne pričam. Ko mi kriv kad ne znamo, čamac nemamo a sonar ni s od njega.
Volim prirodu i zasad uživam gledajući vodu. Biće bolje, vjerujem...  :hi:

Jožef1

Citat: rj  u Listopad 02, 2019, 10:58:45
Citat: Jožef1  u Listopad 02, 2019, 09:29:47
Citat: majstor  u Listopad 02, 2019, 07:56:55
Nas par budala lovimo šarana i amura za to jel ne znamo loviti smuđa. Mi ispadamo rijetke ptice - elita.  :uf: :baba:
Ma zimi i mi smuđa ulovimo.  :stripii: :stripii:
Bravo majstore  :icon_thumright: da tema ne bi otišla u krivome smjeru. Isčitavam iz postova kako pojedinci misle (normalno brane jedan drugoga) -ne se ljutiti  :no:  kako se na neki način napada ajmo reći "moderni riboliv smuđa" - sonari i.t.d. Moja malenkost se ne slaže (to je moje građansko pravo) da netko napiše:" mi sportski ribolovci smo devastirali smuđa" .... :uf: OK- dio krivice moramo i ne moramo preuzeti na sebe  :dontknow: jer mnogi na žalost, nose puno smuđa ispod mjere i ne samo smuđa. Ovi zadnji postovi su pokrenuti od ibre dirke svaka mu čast  :notworthy: Čovjek nas je htio samo obavjestitio o tomu što je on čuo  :icon_thumright: a puno nas ima takovih saznanja, kako je izvršen neprirodni genocid od strane (ne) čovjeka nad smuđevima i svemu što je bilo u krugu strujnog udara i to na potezu cca. 2km uz blagonaklonost i dozvoli nadležnih htjela- da ne bih rekao organa. Da majstore čak i ja spdam u one koji po zimi slučajno klepnu kojeg smuđa  :hi:

pošto si se pozvao na moju tvrdnju eto da ti odgovorim ...
na području rita nema profi ribara već 6-7 god .. a bilo ih je četvorica i to sa kilometarskim alatima ...
normalni smuđevi su bili 2-3 kg ....česti 5-6 kg ....zimi 10 - 11 kg nisu bili rijetki ....
zadnjih par godina takvi smuđevi su prava rijetkost ...ne kažem da se ne ulove ali ni blizu kao dok su ribari haračili ..
obilno  se lovi smuđ 40 - 50 cm ..
e sad bi bilo dobro da se uključi neko iz nauke pa da pojasni šta znači prorjeđen matični fond kapitalnih riba ...
često podcjenjujemo i zanemarimo naš utjecaj na populaciju ribe ...
naravno građansko pravo mi daje mogučnost uvjerenja ...  :hi:
p.s.
za prošlu godinu i soma bolje ne tipkat  :no:
Ne želim zavući temu u  :icon_puke_r: uopće se ne radi o "profi ribarima" a struka nam je jako puno pomogla  :evil6: a građansko pravo daje svima mogučnost izražavanja i uvjerenja.... zanimljivo kako u susjednim državama Dunav, imam podatke za HU i te kako se hvataju dobri smuđevi, šarani čak i somovi  :takoje: neka to struka objasni  :sha: vjerojatno bi odgovor bio: to je u najmanju ruku fenomen  :mt1032:  :hi: Nema viša smisla komentirati. Svako dobro Ti želim. Bistro.
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Stepa

Citat: majstor  u Listopad 02, 2019, 11:28:56
Sve se svodi na zajednički nazivnik - riba je sve manje a kapitalne sve rijeđe. Ne samo smuđ i som. Pa je li normalno da kod nas na 20 km. Drave nitko ne ulovi šarana ili amura dva mjeseca? :sha: :eek: :takoje: Ni ribiči koji znaju i idu redovno svaki dan ujutro i navećer. Hrane kantom Jupola kuhanog kukuruza dva puta na dan na dokazanim mjestima. U udarnim mjesecima. :laughing7:
Riba kao da je nestala, preselila se negdje drugdje. Kažu sjeo veliki som na hranilište. Pa to je 10000 somova. Kod nas ne znam za strujaroše, mreže su rijetke, a alasa nema. Nema ni objašnjenja.  :uf:  :hi:
Da ova godina je baš jako čudna, tri izlaska na šarana ove godine 9 dana ukupno bio na vodi NI Griza nisam imao.
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

dravskispiner

Heh, pa kad su ti kirbaj i lala okupirali šporanj.... :stripii: :stripii:
Teci Dravo, Savo teci, niti Dunav silu gubi...

kawasaki

Udica, gumica, spagica, cedeji, forumi...  :takoje:
I naravno ljudski nemoral i pohlepa kao slag na torti...  :takoje:
Pa vi ne vracajte ribu po pravilima mjere i broja komada i cudite se situaciji  :bye:
Brzi od Bolena.

Sg.Pepper

Na potezu na kojem pecam sam se nagledao svega i svacega! Kawasaki sve objasnio, nosi se sve sta nije prozirno! Ebaj ga ako ga ubijes kad je mali nemere narast! A sto se tice drave, Pajdo sve pohvato ljudi!
dec d vej aj lajk it....

pajdo77

I pustio :hi:,sem onog smuđa jučer,progutao pa udica ostala u njemu. Tog je dobila punica bez nekih dodatnih objašnjenja o udici :stripii:,mada ta da sidro proguta ni vrag joj ne bi bio.

kockar

Ode Dunav u propast, rj i Kawasaki su u pravu.

Ima tu jos jedna stvar, ponasanje i alavost samih ribolovaca, tj. krivolovaca sa stapovima (ima i normalnih, ali postali su manjina)
je jako cesto argument i ribarima i ribocuvarima...doslovce ako se nesto tolerise pecarosima, tolerisace se i ribarima (a i krupnim ribokradicama).

Svima su ruke u vreci i svu su svoju cenu odredili na tepsiju ribe.

Ne vidim tu neke sanse za poboljsanje. ako se sa Hrvatske strane nesto i uradi, na Srpskoj je divlji zapad kompletan.
U Madjarskoj je drugacije, jer su obe oble pod istim rezimom i oni su jesno deklarisali sta moze, sta ne i nema tu puno levo desno.
Videce se to u narednom periodu....
One kecige sto zimus nakrljase masovno su sve produkt Madjarskih poribljavanja.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

dravski pecaros

stvar je što se sve to događa več 20-30 godina samo je sve više i više moderniziranih ribiča koji svoje ulaganje u pribor isplačuju prodajom smuđa i ostale ribe...

kockar

Ovo i ovako se nije nikad desavalo.
Samo protivtenkovske jos da se vrate....pa da bude puni ugodjaj.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

No

Mislim da se segment ribolova ne može izdvojiti iz društvenog konteksta.
Onog trena kad sat rada bude plaćen na način da čovjek može u zbroju radnih sati kroz mjesec, zivjeti sretno i ponosno.
Tad će se uočiti i trenutni problemi i riješiti npr. kao što je netko spomenuo u Mađarskoj