Tarpon 535

Autor SMT, Svibanj 18, 2020, 18:55:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Boža

mossi

Pre neki dan gledam kako Tarpun kreće na pecanje .. motor Yamaha 40/70..

Lagani gas, ler.. klizi.. kreće gas.. gledam gura krmu dole.. skoro ravno sa vodom .. tako neko vreme.. izbaci ga iz rupe, podiže krmu za 10-15cm i odee.

Sinoć negde kod sajle, neki lepo osvetljen čamac ispred mene, lepo ide a lepo i svetli... pokušavam u mraku da vidim ko je.. pokušavam da priđem, a on pokušava da pobegne.. i tako smo se vozili do Apatina pun gas...

Stigli smo zajedno.. nismo se trkali, ali ja nisam ni mogao brže, da li je on.. ne znam ..

Znam samo da sam se iznenadio koji je čamac kada sam ga video po svetlu..

Trebalo je da me ostavi .. laadno.. puuno.

Moj čamac je mnogo veći sa ogromnim vetrobranima.. A njih su bila dvojica..

Kažem nismo se trkali, ali prijalo mi je malo jurcanja po mraku..

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

maverick

Bitno da si ti pobjedio a jesu se oni trkali ili ne...to je njihov problem  :stripii: Tako je prije par godina kad smo često isli na Dunav...jutrom iz Osjecke luke kretalo mnostvo čamaca...mi smo vecinom pobjedjivali u tim utrkama...a sad sto su oni isli opušteno na pecanje...jbg...tko im kriv  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

A nije bilo pobednika.. mrtva trka.

maverick

Ako ste isli isto a ti imas slabiji motor..ti si pobjednik...vjeruj meni...pusti priče  :stripii: :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

i veći čamac..

ZeroCool

ma dodo bi taj gas sigurno jos da je mogao, znam po sebi  :stripii: :stripii: :stripii:

pajdo77

Trebao si Mossi zaviriti u taj drugi čamac,ak je veslo mokro garant je taj drugi grebao njime ko mačak da ih ne prestigneš  :stripii:

ZeroCool

Citat: pajdo77  u Prosinac 24, 2020, 20:24:17
Trebao si Mossi zaviriti u taj drugi čamac,ak je veslo mokro garant je taj drugi grebao njime ko mačak da ih ne prestigneš  :stripii:

mozda su zaboravili sidro dignit, bio mrak a oni zurili  :hello2:

mossi

Ma ja imam običaj da idem iza lepo osvetljenog čamca .. em ga vide, em čujem ako zvekne u nešto..

pajdo77

Pametno. Nije bitno stići prvi nego čitave elise.

mossi

A dok sam više vozio auto zimi znao sam po magli, držim rastojanje i iza kamiona.. još ako  šofer vozi 70-90 .. milina.. a magla ne vidi se 15m..

maverick

damjan

Drugar kupio Tarpuna na moj nagovor,stavio Yamahu 25 efi tešku 60kg. Pristojna brzina do 46-7km/h ,nizvodno,sam u čamcu. Malo sporije od Tajmena. Čamac lepo odrađen,predivno seče talase... Međutim sa više od dve osobe se motor muči. Tarpun je atestiran do 60ks. Drugar zameni 25cu sa Yamahom 40ks 4t,teškom 90 i koji kg,bez elektro trima,na ručku isto i tu nastaju problemi. Čamac tapše na svakoj rupi na trimu,čak i na prvoj,na preko 2/3 gasa. Tapše i pri najmirnijoj vodi. Inače proizvođač je ovaj čamac preradio da paše za kratku čizmu,po želji kupca.  Svaka rupa višlje na trimu bi se samo još drastičnije idrazila na tapšanje. Kada druga odrasla osoba sedi na pramcu tapšanje bi se smanjilo i to na prvoj i drugoj rupi na trimu,ali pramac previše zabija na dole pri vožnji,čak i sa jednom osobom u čamcu,znači čamac traži da se malo istrimuje,tj podigne pramac,ali ne može zbog tapšanja,kao da je čamac pravljen za motore do 25ks. Zvao proizvođača,dobio odgovor da nisu imali tih primedbi,posle se setio da je jedan stavio džak peska 50kg u prednju komoru...i kao da ne može bez elektro trima... u prednju malu ostavu za sidra ,na samom špicu čamcasmo nagurali 50kg gvožđušine,istrimovali na 3ću rupu odozdo i donegde umirili tapšanje. Napominjem da rupe niže preterano lepe pramac,kao kod tajmena,a Tarpun navodno nema kontra švans. Očigledno je da za motore preko 25ks Tarpun traži konzolu,da bi se raspored težišta nivelisao.  Moje pitanje za one koji su vozili Tarpuna sa motorima od 30ks 4t i jače,na ručicu,da li su imali isti problem i kako su ga rešili ? Inače max brzina sa 40ks Yamahom i jednom osobom je 54km/h. Standardna elisa,vrti na 6000 obrtaja.

jurajurajura01

Postoji konusna ploca sto se stavlja na zrcalo da bi se dobio kut dobar i moglo bi biti rjesenje
Inace u osijeku ima tarpon sa mercuryem 40ks koji je 110+ kg
rezerver je napred ali nikakih problem i cak je brzina 60+