Tarpon 535

Autor SMT, Svibanj 18, 2020, 18:55:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

damjan

I ja sam očekivao da će ići oko 60 sa Yamahom 40ks. Možda mu treba brža elisa i onako vrti na 6000 obrtaja. Ali za tapšanje nemam rešenje. Da li taj Mercuri 40 ima elektro trim ?

jurajurajura01

Ima trim i duga je noga

Bruno

Imam Tarpon sa Tohatsu 30, bez elektro trima i akumulatora, podešen je na drugu rupu, moje mišljenje je da rezervoar i akumulator prebacite u prednji box i to tapšanje bi trebalo da prestane, imate veliko opterećenje nazad.

damjan

U prednju ostavu za sidra,na samom špicu čamca smo ubacili 50kg tegova i to je umanjilo tapšanje. U prednji veliki boks ti tegovi nisu imali većeg efekta. Dakle mora na sam špic čamca. Inače motor je trimovan na 3ću rupu. I na drugoj je isto nenormalno tapšao. Moje mišljenje je da čamac koji je atestiran za motore do 60ks ne sme da tapše sa 40ks. Po čamcu se vidi da ga težina motora ne opterećuje,veoma dobro podnosi težinu motora,isto i kad neko sedi pozadi. Mislim da čamac ima grešku u koritu,ili jednostavno nije za motore jače od 25ks. Akumulator i rezervoar su namenjeni da stoje pozadi na krmi i čamac se izrađuje sa tim proračunom. Otežavati čamac napred je smejurija i neozbiljno,ali iznuđeno rešenje.

miha

Citat: damjan  u Srpanj 08, 2021, 07:53:36
U prednju ostavu za sidra,na samom špicu čamca smo ubacili 50kg tegova i to je umanjilo tapšanje. U prednji veliki boks ti tegovi nisu imali većeg efekta. Dakle mora na sam špic čamca. Inače motor je trimovan na 3ću rupu. I na drugoj je isto nenormalno tapšao. Moje mišljenje je da čamac koji je atestiran za motore do 60ks ne sme da tapše sa 40ks. Po čamcu se vidi da ga težina motora ne opterećuje,veoma dobro podnosi težinu motora,isto i kad neko sedi pozadi. Mislim da čamac ima grešku u koritu,ili jednostavno nije za motore jače od 25ks. Akumulator i rezervoar su namenjeni da stoje pozadi na krmi i čamac se izrađuje sa tim proračunom. Otežavati čamac napred je smejurija i neozbiljno,ali iznuđeno rešenje.
..... hebo ti taj čamac kad moraš stavit teg od viličara da bi se normalno vozio ....MJENJAJ ČAMAC A MAJSTORU SE NASPOMINJI BRAČE SESTRE I RODBINE ....

tomicaL

Ajd da pocnem. Kupio drug Tarpun i Yamahu 30 ks sa ruckom. Dovezao, proba, vozanje, tapse po vodi. Sa jednom osobom, podigne prednji kraj pri zescem startu. Udjemo nas 4-ro,ne moze da izadje iz vode, nazad "kuva", predje drug napred, izadje iz vode, krecemo. Ponovo on sam, tapse, udara, udara, nema kraja. Prepakuje se trim, dize, spusta, ploca sa kontra nagibom, sve isto. Opterecuje komoru za sidro, opet isto, akumulator napred, stvari, stolica... Isao je do coveka u Petrovaradin, isti problem sa 25 Yamahom,koliko sam razumeo. Takav ke, takvo je korito, zadnjih 30 40 cm od zrcala prema trupu, ima kao stepenicu neku, cudno dizajnirano, nazad sirok, dubok, napred sve u pola. Motor 100 kg, pilot 100 kg, gorivo 25,akumulator 10-15...200-250 kg nazad, napred nista. Cudno jako, drig se navikao, vozi, Yamaha trosi kao F1 bolid na gasu lepom, voza se. Sve u svemu, vrvt skinuto korito sa nekog camca, glisera, sa konzolom ili koji se napred vozi. Ja licno, nisam zadovoljan sa tim sto sam video. Camac je testiran sa 20 konja Tohatsu-om 4t. Nije sa vecim, ako jeste, precutalo se. Problem je sa koritom evidentno, treba da se navikne covek i to je to.

maverick

Nije to malo novaca da se navikne... :uf:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

SMT

Meni se vizuelno i dalje dopada, atraktivan je… Sudeći po komentarima, dug je put do standarda i brenda…

Dejan

Dejan

Imam  Tarpon sa konzolom . Motor Evinrude E -tec 25ks.
Nikakvih problema nemam. Sve pohvale za Djoleta.

maverick

Ubaci koju sliku kad stigneš  :clap2:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Gremlin

Citat: tomicaL  u Srpanj 30, 2021, 23:15:37
Ajd da pocnem. Kupio drug Tarpun i Yamahu 30 ks sa ruckom. Dovezao, proba, vozanje, tapse po vodi. Sa jednom osobom, podigne prednji kraj pri zescem startu. Udjemo nas 4-ro,ne moze da izadje iz vode, nazad "kuva", predje drug napred, izadje iz vode, krecemo. Ponovo on sam, tapse, udara, udara, nema kraja. Prepakuje se trim, dize, spusta, ploca sa kontra nagibom, sve isto. Opterecuje komoru za sidro, opet isto, akumulator napred, stvari, stolica... Isao je do coveka u Petrovaradin, isti problem sa 25 Yamahom,koliko sam razumeo. Takav ke, takvo je korito, zadnjih 30 40 cm od zrcala prema trupu, ima kao stepenicu neku, cudno dizajnirano, nazad sirok, dubok, napred sve u pola. Motor 100 kg, pilot 100 kg, gorivo 25,akumulator 10-15...200-250 kg nazad, napred nista. Cudno jako, drig se navikao, vozi, Yamaha trosi kao F1 bolid na gasu lepom, voza se. Sve u svemu, vrvt skinuto korito sa nekog camca, glisera, sa konzolom ili koji se napred vozi. Ja licno, nisam zadovoljan sa tim sto sam video. Camac je testiran sa 20 konja Tohatsu-om 4t. Nije sa vecim, ako jeste, precutalo se. Problem je sa koritom evidentno, treba da se navikne covek i to je to.

E to je ta priča srpskog "projektovanja" čamaca na salveti u kafani, u pripitom stanju po sistemu "sam ga sklepaja"

Ne znam ko mu je potpisao projekat, ali ne studira se brodogradnja 4 godina tek "onako"

https://www.mas.bg.ac.rs/studije/mas/modul-5

I onda daš 2500 Eura što za naše prilike nije malo para, i treba da se "NAVIKNEŠ" da ti je čamac sranje, promašen projekat, ne ide kako treba, da nosiš džak peska od 50 kg, premeštaš rezervoar i akumulator napred, paziš da ne povedeš nekog na čamac da ti ne "pokvari balans".

Prema informacijama koje imam ovde u BG od nekoliko kupaca čamac je totalni promašaj.

:crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:

pajdo77

Problem većine tih plastikanera je nedosljednost u izradi i kvalitetu iste koliko ja shvaćam po pričama. Svaki čamac lutrija pa šta se izvuče a isti model npr. Ovdje ne možeš ni gledati u kojoj ti je fazi izrada kad ga radi vani. Nema ih izloženih u nekom salonu pa da ga obiđeš,pogledaš sa svih strana te platiš i odeš. Rijetki nude probnu vožnju kod nas poput Tandema koliko znam. U ponudi bi trebala bit stavka da kao kupac imaš pravo odustati od kupovine i povrat novca ako nisi zadovoljan proizvodom,pogotovo što je svaki čamac druga priča. Kupac zaštićen nula bodova koliko vidim. Da ima na lageru  od svakog modela pet izloženig pa ti uzmi i vozi a ne da ti prvo naručiš pa on pravi i daj kaparu.

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk

maverick

Problem je sto je uvoznik tu kod nas...normalno...a proizvođač u drugoj državi. Pa vracaj...skidaj...pisao sam vec o tome. Ali da se vratimo na početak...Šta kad je ozbiljniji zahvat...sta kad se pojavi osmoza...popravice oni i to...ali kako na koji način...tehnicki gotovo nemoguce na plovilu debljine 4 mm

Gremlin

Citat: pajdo77  u Rujan 25, 2021, 08:54:18
Problem većine tih plastikanera je nedosljednost u izradi i kvalitetu iste koliko ja shvaćam po pričama. Svaki čamac lutrija pa šta se izvuče a isti model npr. Ovdje ne možeš ni gledati u kojoj ti je fazi izrada kad ga radi vani. Nema ih izloženih u nekom salonu pa da ga obiđeš,pogledaš sa svih strana te platiš i odeš. Rijetki nude probnu vožnju kod nas poput Tandema koliko znam. U ponudi bi trebala bit stavka da kao kupac imaš pravo odustati od kupovine i povrat novca ako nisi zadovoljan proizvodom,pogotovo što je svaki čamac druga priča. Kupac zaštićen nula bodova koliko vidim. Da ima na lageru  od svakog modela pet izloženig pa ti uzmi i vozi a ne da ti prvo naručiš pa on pravi i daj kaparu.

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk

Problem je kontrola i održavanje kvaliteta o kojoj sam pisao u drugoj temi...kako se zalomi, neko ima sreće, neko nema. Neko dobije čamac koji je laminirala gazdina sestra dan kad je ustala na levu nogu i hebi ga.

Plus je od prošle godine i Korone potražnja skočila onoliko, samim tim kvalitet mora da padne sa porastom proizvodnje.

A sa ovim čamcem je očigledno glavni problem loše projektovano korito, što je posebna priča.
To o čemu ti pišeš (proba, 5 izloženih )nema nigde u regionu, bar što se malih čamaca tiče. Svi prave tek kad uzmu kaparu.

I na kraju kupac jest zaštićen nula bodova, a mogu da zamislim šta se dešava kada je na primer reklamacija u HR, a proizvođač u SR i koliko košta ta zajebancija da se reklamacija reši.

:crybaby2: