šumsko meso GLJIVE..

Autor petrinjac, Siječanj 29, 2013, 11:31:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Kugla

Malo rano za smrčke? A ja već duže vrijeme imam želju malo koje drvo i panj zaraziti micelijem pa da imam u bašći bukovača,al neznam kako to, čitam svašta pa neznam kome da vjerujem. Ajd podjeli svoje iskustvo pa da učinim i ja da ne moram u šumu po njih, inaće ove sa slike iz šume.

petrinjac

uh smrčci... zaboravi ih spomenuti...
probao ih u g kotaru... čabru... s proljeca.
pohani..
cista petica... malo zilavi ko bukovaca...
no meni to bas pase...
pre fini su... :love4:

VELJO

nisam ni rekao da će sad već krajem 3mj a to je uskoro.

Panj je već bio zaražen kad sam ga vidio u šumi!
Najveća je mana demokracije činjenica da glas idiota i pametnog vrijedi jednako!!!

Kugla

Proljeće pa jedan skup i malo u gljive to bi bilo super.

BOJANK

Prošle godine sam pokušao i uspješno uzgojio u 3 vreče, u kuhanoj slami Bukovače. Dobio sam u 1. berbi oko 3,5-4kg, a u ostale dvije još oko 3kg. Bile su fantazija. Pokušao sam i sa panjem bukve ali su urodi daleko slabiji, jedino što je dugotrajniji od slame.
Postupak za panj imate na netu ali ukratko, treba ba ibušiti na više mjesta i napuniti micelijem pa rupe zatvoriti da ne ispada micelij ili da ga ne pojedu ptice ili miševi. Panj se drži na mračnom i vlažnom mjestu od 30-45dana dok se ne zarazi upotpunosti te ga poslije ukopate u zemlju 15-20 cm gdje će i donositi plodove. Mjesto je bitno, ne smije biti na jakom vjetru, izložen direktno suncu...vlažnost!!!
A što Kugla kaže, za one gljive sa slika od Petrinjca, ako treba idem i ja pješke u berbu :hello2:

IvanSK

Probao sam i ja uzgojiti bukovače na panju.
Prve sezone nije nikla niti jedna,a onda naredne jeseni poslije jedne kiše naberem u tjedan dana desetak kila na 6 cjepanica! :enjoying:

Juzba

Petrinjac, berem one za koje sam siguran, a one koje neznam ili nisam siguran, fotografiram, uberem pa odem kod stručnjaka da ih identificira, onda idu u moju bazu podataka
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

Greys

Kugla, pa tebi je barem blizu da ides po vrganje i vrbovače

Kugla

Greys ja jako volim gljive jesti ali brati i ne baš, volim prošetati šumom ali ne idem ciljano zbog gljiva, a ako se što nađe super.

Greys

Ma istina, lijepo je prošetati šumom, ali da volim otići ovdje na koji kilometar od Valpova po gljive, itekako. Skoknem i do bratića prema Orahovici u vrganje. Još poneseš malo kobaje, slaninice i luka, di ćeš bolje  :hello2:

Greys

Bio danas malo u obilasku u šumi, nekakvih 30ak kilograma sam našao vrbovača, doduše, već su gotove, i jako malo ih se nađe mladih. Naravno, sve ove valjaju za klopat, sad dio ide na izbiranje, pa jedan dio u mlijeko da odstoji, jedan se kuha u mlijeku, drugi ide na pohanje, nešto će se dinstat na luku. Ovako to izgleda:

Greys

zvona

e da mi je bit za tim stolom uz te pohane gljive. :toothy9:  .isto sam ljubitelj..gljiva ali ja kod nas znam samo mrazovače i pečurke.. ima i drugih vrsta ali neznam ih..

kićo

zvona

a jeli upoznat tko sa mrazovačama jel ih berete na svom terenu?