Pomoć za odabir motora

Autor blue rapid, Rujan 27, 2020, 15:21:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

blue rapid

Lp,
Zanima me kako odabrati najpogodniji motor za čamac. Radi se o morskom čamcu Kuster 15. Voze se od 25 do 40ks (sa 40ks navodno i do 35milja). Zanima me kolika može biti razlika u brzini i potrošnji sa 30 i/ili 40ks. Još jedna stvar koju sam primjetio da je kod suzukija 30 i 40ks 2000eura razilka u cijeni, a 40 i 50 500tinjak. i naravno kojeg proizvođaća i zašto? Nekako su mi najizgledniji suzuki i mercury, ali svi prijedlozi su dobrodošli.

Dužina 4,65 m
Širina 1,75 m
Težina bez motora 320 kg
Gaz 0,30 m

maverick

A more je ponudjača...razlika u osnovnim cijenama...akcijskim....sajamskim. Opcenito...sto manji motor to skuplji po konjskoj snazi....Yamaha 25 kosta kao tohatsu 30...yamaha 30 je malo jeftinija nego 40/60....a skoro isto kao honda 50  na sajamskoj cijeni....Uglavnom motor kupujes prvenstveno po kolicini novaca koju ces izdvojiti i po kvaliteti najblizeg ovlastenog servisa
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

blue rapid

Hvala na odgovoru, ali to me najviše i muči. Koliko vidim svaki proizvođač ima nekoliko modela motora određene konjaže, kratka/duga noga trim i ostale stvari. Gledam cijenu koja je trenutno u trgovini tako da je onda jos jednostavnije ako su sajamske niže, ali vidim da je prosijek 7000-7500eura za 40ks. Može li se kako računati potrošnja okvirno prema težini čamca i opreme ili previše ovisi od čamca do čamca?

blue rapid

Honda 50 3 cilindra, 808 ccm3, Yamaha 40/60 HETL 4 cilindra i 996ccm3 ???

maverick

Upravo sam nedavno kupio novi motor...imao sam slične dileme....Kupio sam yamahu 40/60...Razlog...dosta ih vozi mercury u toj klasi kod mene pa sam htio malo drukčije i cijena je bila dobra...te sam uz nju u odnosu na mercury dobio satove...rezervoar...itd itd...Vise manje po meni su tu neke slicne kvalitete tako da nema nekih pogresaka...Ta honda 50 ks je ovaj vikend imala best by cijenu....ali kad sam ja kupovao...vecina nas je mislila da je i 60 ks malo pa mi je ta honda brzo ispala iz kombinacije...sad da se vratim ozbiljno bih razmisljao o njoj...Kontaktiraj AQUAMARINE iz Labina za dobru cijenu te honde...ili za recimo 500 eura vise imas tu yamahu koju sam ja odabrao
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

blue rapid

E upravo sam i gledao Hondu bas u navedenoj trgovini. Što i sami kažete dilema... A kolika je razlika u potrošnji između proizvođača jer sam na suzukiju svojim očima vidio kako funkcionira lean burn, ali 100ks. Zanima me što je velika razlika u potrošnji za motore 40ks, litra, dvije, 0.5... ?

maverick

A sad sto se tiče potrosnje..ne znam...na pedesetak tisuca kuna koliko ti motori odprilike kostaju ta litra ili dvije mi ne znaci nista. Što se tiče Greysinog e teca 50 ks....ovih mercurija 60 ks...i ove moje yamahe....svi idu debelo u nekom ekonomiku ispod deset litara i svi mogu da oderu dvadesetak u nekom ful gasu...Ja sam se jako kratko vozio s svojim motorom ali kontam da se moze voziti opusteno na desetak litara...Jucer gledam Borna je na faceboku okacio neku priču i potrosnja mu je ...ako sam dobro vidio 4,5 km s jednom litrom...sto je na kraju vrlo slicno kao i kod ovih navedenih motora a on vozi cini mi se 115 tj 135 ks

blue rapid

A sto je najgore, planiram većinu vremena biti sam na čamcu i najvise za panulu, što je 2 3 km/h iako bi za to svakako isao elektro, ali čisto neka sigurnost za loše vrijeme pa zato brzina, a i sigurno je ljepsi osjecaj ici sto brze mozes bar do pozicije . Jedino tu i tamo skije ili više ljudi u čamcu pa da mi se 30 ne muči iako sumnjam da 30 to može izvući.

blue rapid

Jasno mi je da ne može biti velika razlika, ali čisto da mi bude srce na mjestu, a ne da se preispitujem je li moglo nesta drugo kada ga budem kupovao jednog dana...

maverick

A gle...preispitivaces se sigurno...danas je ovaj povoljniji...sutra onaj....preksutra izadje neki novi model....Toj igri na taj nacin nema kraja...izabesers sto ti je sad povoljno i drago ...i svakako neki pomocni za panulu...nemam iskustva s panulanjem ali procitao sam puno na tu temu....

Rap

Citat: blue rapid  u Rujan 27, 2020, 21:10:22
A sto je najgore, planiram većinu vremena biti sam na čamcu i najvise za panulu, što je 2 3 km/h iako bi za to svakako isao elektro, ali čisto neka sigurnost za loše vrijeme pa zato brzina, a i sigurno je ljepsi osjecaj ici sto brze mozes bar do pozicije . Jedino tu i tamo skije ili više ljudi u čamcu pa da mi se 30 ne muči iako sumnjam da 30 to može izvući.
Steta je s takvim motorom panulati.Sati se brzo nabiju.Radje uzmi penticu 3-5 ks i neka ti ona bude za panulu a istodobno moze biti i mobilna.Za vise ljudi i ponekad skije ne gledaj nista ispod 40 a potrosnjom ces biti zadovoljniji s motorom koji ce terat kustera u ekonomiku a postizat vecu brzinu uz manju potrosnju.

blue rapid

Svakako bi išao pomoćni, ali vjerojatno električni. Većina kaže i što se skija tiče bolje 40, a i manja bi trebala biti potrošnja s jačim motorom u nekoj putnoj brzini.

mossi

Evo malo iz moje perspektive:

Yamaha 40/60, nakon F25.

Definitivno se troši više goriva, a samim tim i više žetona. Ali to više nisu isti izlasci na vodu. Sada se vozi definitivno brže i više tj veći radijus sa većom prosečnom brzinom.. I ranije sam pravio sličnu kilometražu ali sa mnogo više vremena provedenog u vožnji. Sad su vožnje dinamične tj potrošnja je veća.

Prednost manjih motora je mala potrošnja ispod 1800rpm. 40/40 zbog veličine elise troši malo samo na najmanjem broju obrtaja.. tada korito ne vuče vodu i odnos km po litri je najveći.. ali to može i bilo koji motor od 5hp, sa 1/20 delom potrošnje.

Znači .. ekonomik na 3500-4200rpm je ono što je poglavica rekao potrošnja oko 9L i brzina oko 40km/h, to je onih 4.x km po litri goriva.  Pun gas .. 18-20L, brzina 56-65km/h i oko 2.5km po litri..

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

blue rapid

Jasno, ali s tom brzinom znači da sam za 20-30minuta na jako udaljenim mjestima. A sve ostalo sa pomočnim. Uglavnom ljudi koji na navedenom čamcu imaju komandni most je 40ks, a na ruku 25... A koliko gledati na kubike i cilindre motora 40ks, vidim većina je 3 cilindra, a vidio sam yamahe kao pod novo 4 cilindra. I kako gledati za težinu motora, jer je i po 30ak kg razlike...

blue rapid

Ima li mi kakvih mana za korištenje na Dravi i Dunavu jer je rađen za more? Jer čamac za rijeku nikako ne ide na more, a obrnuto sumnjam da bi mu išta trebalo smetati ????