Pomoć za odabir motora

Autor blue rapid, Rujan 27, 2020, 15:21:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šajzika

Audentes fortuna iuvat

mossi

Težina motora je itekako bitna.. moj čamac je poprilično ozbiljan, ali zbog geometrije samog krmenog dela koje je neka varijanta blagog V i ravnog dna od samo 70cm sa 142cm širine tabana.. 114kg plus JP koji odmicanjem od 15 cm pravi dodatnu polugu na datu razliku u težini.. pa mi je balans poprilično pomeren ka krmi.

Drugim rečima, volan mi je napred, sedim napred, a opet kad je neko sa mnom dobro je  da mi sedi odmah iza ledja.. tj u centar čamca.. Dakle bitna je ergonomija čamca!

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

maverick

Što se tiče morskog...što kaze šajzika....samo dublji gaz...ako neces po plažama ici svaki dan onda ti je to nebitno...mozda je tu nesto tipa tabanaš brze ali i to te ne treba zamarati
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

blue rapid

Citat: mossi  u Rujan 28, 2020, 09:44:08
Težina motora je itekako bitna.. moj čamac je poprilično ozbiljan, ali zbog geometrije samog krmenog dela koje je neka varijanta blagog V i ravnog dna od samo 70cm sa 142cm širine tabana.. 114kg plus JP koji odmicanjem od 15 cm pravi dodatnu polugu na datu razliku u težini.. pa mi je balans poprilično pomeren ka krmi.

Drugim rečima, volan mi je napred, sedim napred, a opet kad je neko sa mnom dobro je  da mi sedi odmah iza ledja.. tj u centar čamca.. Dakle bitna je ergonomija čamca!

E to bi mogao biti problem, jer je ovome konzola iza, još pogotovo ako se stavi pomoćni motor i rezervoar u zadnju komoru. Znači gledati što lakše... Može li se trimom riješiti taj problem ?

blue rapid

Citat: maverick  u Rujan 28, 2020, 10:03:37
Što se tiče morskog...što kaze šajzika....samo dublji gaz...ako neces po plažama ici svaki dan onda ti je to nebitno...mozda je tu nesto tipa tabanaš brze ali i to te ne treba zamarati

Tako sam i mislio... Za ribolov samo... znači nema problema :headbang:

blue rapid

Koliko bi takav motor mogao davati struje, da se bolje izjasnim bi li mogao držati sonar i crveno i zeleno svijetlo, radio sa zvučnicima i elektromotor, ne sve odjednom naravno. I isplati li se montirati svu elektriku sam ili ima kod nas netko tko se bavi time?

mossi

Vidi već smo pisali, ugao krmene daske osim odbacivana motora do zdrave vode utiče i na podešavanje trima na motoru. Što je ugao trima manji, motor ćeš morati više spustiti tj postaviti ga u neki relativni uslovni horizontalni položaj (osa elise). Kod mene je taj ugao 13 i to je ispalo knap knap, menj je trim spušten na dve ili jednu crticu kad glisiram, da je ugao veći 17 ili više, trim bi bio više u sredini mogućih pozicija 3 ili čak 5 crtica.

Struju obavezno odvoj, to je preporuka i zdrava logika, motor traži svoje, a za potrošače šta ostane tj poseban akumulator i o tome smo pisali..

mossi

I naravno, taj akumulator za motor je dodatni teret na krmenom delu.. puno se tu težine sabere za čas!

maverick

Kod mene sto vise tereta stavljas na zadnji kraj sve sam brzi  :clap2:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Ti imaš ravnih 140cm širine tabana.

blue rapid

Citat: mossi  u Rujan 28, 2020, 20:15:52
I naravno, taj akumulator za motor je dodatni teret na krmenom delu.. puno se tu težine sabere za čas!

Jasno, a može li se napraviti kako da rezervar i akumulator budu u prednjoj komori, ili je to previše zajebancije? Svjestan sam da malo tražim previše od ne tako velikog čamca

šajzika

Naravno , mozes staviti gdje hoces. Kupis si crijevo za gorivo na metre i ljepo spoji. Nije daleko pa ne bi trebalo biti problema.  Isto i sa zicama od struje
Imao sam na 5m camcu tako i njje bilo problema osim sto onda u toj komori ne mozes drzat pribor suhu odjeću itd jer smrdi na benz
Audentes fortuna iuvat

Rap

Citat: blue rapid  u Rujan 29, 2020, 08:08:08

Jasno, a može li se napraviti kako da rezervar i akumulator budu u prednjoj komori, ili je to previše zajebancije? Svjestan sam da malo tražim previše od ne tako velikog čamca
Ako ćeš imati kozolu onda ćeš u nju staviti akumulator,u zadnju rezervoar a u prednju stvari.S obzirom na vrstu plovila,poludeplasman ne bi trebao imati problema sa rasporedom težine.

alexdja

Pramac je uvek nemirniji i nije baš pogodan za akumulator i rezervoar...

Mada, da može, može...

Stavljaju...
       Nema više divljeg bučka. :no:

blue rapid

Citat: Rap  u Rujan 29, 2020, 09:27:08
Citat: blue rapid  u Rujan 29, 2020, 08:08:08

Ako ćeš imati kozolu onda ćeš u nju staviti akumulator,u zadnju rezervoar a u prednju stvari.S obzirom na vrstu plovila,poludeplasman ne bi trebao imati problema sa rasporedom težine.

Da, ali trebaju 2 akumulatora, a ne znam koliko mjesta im u konzoli, bilo bi idealno kad bi iz mogle biti dvije komore na stranama, a ne jedna iz. Prednji dio sam svakako namjenio za svoje stvari, ali teško da mogu balansirati mene, akumulator i gorivo i u vjerojatno jos pomocni motor