Troling na rijekama, kako i s čim

Autor Gremlin, Rujan 25, 2021, 19:39:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gremlin

Ja danas malo probao na trolling i bez uspeha...
Imao štukicu i bucovčića na Deep Tail Dancer.

:no:

maverick

Troling radis na otvorenoj vodi :sha:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Gremlin

Dođeš mi jedan kulen za ovo otkriće... :stripii:

Dubokoroneće Rapale Deep Tail Dancer, Max Rap, Magnum Bomber Long A i sonar i samo peglaš po terenima oko sprudova za koje pretpostavljaš da su "čisti" od panjeva.

Ove godine najveća riba som od 11 kg...

:occasion14:

maverick

Mi na tim sprudovima lovimo na otpustanje voblera a ovo s trolingom...sta ides uzvodno...nekom brzinom...na koliko daleko ostavis vobler iza sebe ..a moze...cuga klopa uvijek
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Gremlin

Pomenute dubokoroneće Rapale 7, 9, 11 cm, i Bomberi su se meni najbolje pokazali...

Pustiš 20-30 metara iza čamca, štap držiš u ruci, voziš od 3-6 kmh uzvodno, a možeš i nizvodno, i tako sam imao ulove.

Voziš u cik-cak, šaraš preko prelaza, menjaš dubine od 2,5-6 m i sve vreme gledaš sonar.
Osetićeš već bad vobler počne lepo da radi.
Vobler treba da povremeno lupka po dnu, onda malo otpustiš, kad vidiš prepreku na sonaru, imaš vremena da smanjiš brzinu, digneš štap da varalica ispliva i preskoči prepreku.

Udarac izgleda kao da si udario u zid, drill mora da bude lepo podešen, čim si zakačio idešu ler i vadiš.

Još samo da napomenem da ovo nije baš najekonomičnije pecanje, troši se dosta goriva, drugar nabio od Februara 320 sati na Yami 25, plus gube se Rapale...ali meni interesantno, kad baš ništa ne radi uvek se nešto istrola.

Evo jedno somče od 11 kg, 5. Augusta, na Rapalu Deep Tail Dancer

Mornar Popaj

Dunavska panula
Nekad  sam na sličan način lovio štuke na Savi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Gremlin

Može bilo gde, pored i na samim sprudovima, samo da si siguran da nema podvodnih prepreka tipa panjevi i slično jer tu je skoro uvek gubljenje voblera.

ossa

a i motor radi konstanrno na niskim obrtajima što baš nije optimum. Zamisli auto - benzinca, da stalno voziš na leru... Ajde ovi sa efi djene - djene. Ali nije to napravljeno da bude satima na leru.
Naidju krize, drukcije grize...

Gremlin

Nije baš skroz ler, ali je blizu, rekao bih onako bez merenja 1200-1300 obrtaja...
Svakako je zanimljivo da se proba.
Ja trollam uzvodno, pa se na vertikalu spustim nizvodno.

maverick

Odvojio sam u zasebnu temu...a to ti dodje isto kao i sondiranje...Novijim motorima sigurno manje smeta nego starijim ali mislim da uzvodno idem i na 1500 kad sondiram a to je vec ok...probacu ovih dana

ossa

Kolega pored mene je u tome. motor honda nova kao moja ima 10 puta više sati od mene, ali to na stranu, motor je crn ko ugalj pozadi od malih obrtaja. Servisira redovno, nije to problem. Ali kad je od auspuha crn nazad, unutra mora da se garež nagomilava. Možda nisam u pravu, i što kažu oni "zemljaci" nije on mene kupio vec ja njega... Pa ko ga šiša.

Neki dan sam izvrnuo svećice radi kontrole, odlično izgleda, ali vozim na 1/2-2/3 gasa. Da ne of topicim previše. Kaže drug da mesečno 20-30 deep tail dancera troši.

Mornar Popaj

Moji prijatelji sa jadrana za takve stvari koriste manje motore. Npr. kad idu “na svijeću” sa ostima, ne gase motor od sumraka do zore.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

pajdo77

Jel nebi u tom trolingu pomogla elektro penta pa koliko akumulator izdrži? Koliko uopće ta penta ima snage?može li tiskati te veće čamce?

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk

ossa

Problem su jako niski obrtaji (okretaji) 900-1100 a na karburator motor. Kod ajnšprica tj EFIJA ne bi trebalo da smeta. Elektropenta je kao stvorena za te stvari. ili dizel motori, kao one barke na moru.

maverick

Citat: pajdo77  u Rujan 27, 2021, 07:44:48
Jel nebi u tom trolingu pomogla elektro penta pa koliko akumulator izdrži? Koliko uopće ta penta ima snage?može li tiskati te veće čamce?

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk

Neki uobicajeni elektromotori kod nas su od 55 lb...to moj čamac gura uzvodno valjda jedva 1 km na sat...od toga nista...a druga stvar je sto akumulator od 100 Ah traje maximalno dva sata i to kad je sve novo. Veci elektro motori osim onog kineza iz Kapitalca zahtijevaju 24 volta a to je za nas s malim čamcima vec komplicirano i skupo...dva agm po 100 Ah kostaju debelo preko 500 eura...motor bar toliko i to bez gps-a...s gpsom bar tri puta vise...i onda ostaje problem punjenja akumulatora sto je rijesivo ali nije besplatno...Tako najbolje je lama 4 za 150 eura i deri dok se ne raspadne .. :stripii: