propeler

Autor maverick, Veljača 10, 2013, 22:29:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Ovo je nerealan podatak...ili ti ne valja jedno ili drugo mjerenje...Dionica se moze preci na vise nacina....male razlike u brzini donose i male ustede....Meni je sve spojeno preko nmea mreze i tad dodjes do poprilično drukčijih zakljucaka.
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Nerealno ili ne, ali to je rekao Yamahin protokomer.
Proveriću ja ponovo .. neverovatno je da promena propelera može da ima promenu u potrošnji od 30%!
Ali ni skazaljka na rezervoaru nije pala na blizu polovine ili polovinu. Predjen put preko GPSLat aplikacije 31,485km, Yamaha kaže 7.5L, nikad nisam potrošio manje.

maverick

Sama potrošnja motora..tj da li trosi 20 litara na sat ili 7,5 ne govori ništa...jer ja ...bez obzira na elisu više trosim goriva kad na yamahinom satu piše 7.5 litara nego kad piše 12...Zato sto u prvom slučaju predjem puno manju razdaljinju...Tj bitno je koliku udaljenost predjes s jednom litrom goriva...zato kazem jos jednom ne moze biti razlika 33 posto. tj moze ako u jednom slucaju ide u leru pa je range otprilike 6 kilometara s 1 litrom a u drugom glisiras pa je range 4 kilometra s jednom litrom
Mada da ne bude sve tvrdo i plastično...Moja...tj moje inox elise su brže od aluminijske ali aluminijska ima nesto ekonomcniji rad na 4500 okretaja...Neki dan si spomenu "mercurijevu" elisu...mjenjaci nisu istog prijenosa na svim motorima i nisu istog okretnog momenta tako da neki motori imaju"rupu" na odredjenom broju okretaja pa su tu uspjeli nadokanditi elisama...uglavnom to je puno kompliciranija priča nego što se nama čini i  volim kad netko barata s nekim podatcima budu mjereni u istim uvjetima a pretostavka ili odokativna metoda čine čuda. Znam stotinu koji i kad se zehebu u nekoj kupnji i dalje pričaju kako im je i taj zajeb puno bolji nego prije samo da ne ispadnu glupani...ne mislim na tebe vec tu inžinjerski pristup gubi svaki smisao
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Ista deonica i ista putna brzina. Pa ne bih upoređivao babe i žabe.

Možda Alu elisa više troši za iste uslove, a inox je to vratio u normalu.

I u povratku i u dolasku sam vozio na 4400rpm. Naravno da sam imao i nešto na 1000rpm dok sam sonario. To daje da je pri 4400rpm sa 1L mogao preći 4.3km.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

ZeroCool

Trebam za Yamahu 40 Hetl proleper 14p i 15p ako neko ima da posudi radi probe

hrvojeOS

Imam dvije elise za yamahu f40,jedna je inox,druga aluminij...ni na jednoj ne nađem nikakve oznake...kako se može znati koji je p,12,13,14...?da li se to može izmjeriti nekako?

maverick

Mora pisati...ako nije negdje okolo onda na mjestu gdje je dolazi vijak kad se steze...Ako izmjeris presjek elise i taj broj podjeliš s 2,54 dobićeš prvi broj od elise...ono tipa 12x nesto To nesto je zamisljenI navoj koji bi elisa ostavila za jedan puni krug kad bi bila u tvrdom mediju...Njega isto podjeliš s 2.54 i dobijes drugi broj...Ali lakse je naci gdje nesto piše

hrvojeOS

na motoru je trenutno inox...skinem pa pregledam...ovu alu izmjerim jer sam je dobro pregledao,nisam ništa našao...hvala na info :icon_thumright:

ljuska

Vjerojatno je netko nešto radio na elisi pa prekito i prefarbo

mossi

Citat: maverick  u Ožujak 17, 2025, 10:00:15 Mora pisati...ako nije negdje okolo onda na mjestu gdje je dolazi vijak kad se steze...Ako izmjeris presjek elise i taj broj podjeliš s 2,54 dobićeš prvi broj od elise...ono tipa 12x nesto To nesto je zamisljenI navoj koji bi elisa ostavila za jedan puni krug kad bi bila u tvrdom mediju...Njega isto podjeliš s 2.54 i dobijes drugi broj...Ali lakse je naci gdje nesto piše

Mislim da grešiš, ne presek nego dužinu elise.  Ako se traži brzina tj PITCH!
Merenje dužine ti ne ide, ali deljenje je OK!  :ok:  :stripii:

maverick

Ne grijesim već si mator pa ne čitaš do kraja  :stripii:  Presjekom dobijes prvi broj...ako je elisa 10x15 onda je prvi broj presjek a drugi je"navoj" nama poznat kao pitch.
Mnogi i često posalju poruku s pitanjima oko elise...tipa kako meni 10..ili 12 pitcha mala a tamo nekom taman a isti camci. Nama i našim plovilima pašu elise manjeg promjera a veceg pitch...vecinom...a kad pogledate ozbiljne camce vidjeti ćete često da je na njima obrnuto...velik promjer a "uze" su...tj manjeg pitch...drukcijeg oblika itd itd. Nauka je to...mi tu realno nismo zagrebali par posto o tome

mossi

maverick

Imas onaj Mercury prop sellector..probaj se igrati s njim...izaberes sve sto trebas u ponudjenim kucicama i korigiras se do onog momenta dok ne postignes u aplikaciji  one brzine koje imas...korigiras tezinu...model...i obrati pozornost na prijenosni omjer motora...Trebao bi kad odgovoris na sve upite korektno biti vrlo blizu svoje brzine minus brzina rijeke ako se mjeriš nizvodno....

Garofeeder

Citat: maverick  u Ožujak 17, 2025, 21:31:55 Ne grijesim već si mator pa ne čitaš do kraja  :stripii:  Presjekom dobijes prvi broj...ako je elisa 10x15 onda je prvi broj presjek a drugi je"navoj" nama poznat kao pitch.
Mnogi i često posalju poruku s pitanjima oko elise...tipa kako meni 10..ili 12 pitcha mala a tamo nekom taman a isti camci. Nama i našim plovilima pašu elise manjeg promjera a veceg pitch...vecinom...a kad pogledate ozbiljne camce vidjeti ćete često da je na njima obrnuto...velik promjer a "uze" su...tj manjeg pitch...drukcijeg oblika itd itd. Nauka je to...mi tu realno nismo zagrebali par posto o tome

Promjer, jel.

Rule of thumb iliti jedan naprema otprilike veli da povecanje promjera za pola cola isti efekt kao povecanje pitcha za 1 col.

mossi

A neće biti tako jednostavno.
Povećanjem prečnika elise smanjuješ slip, samim tim se poveća brzina za korigovani slip. Slip se pojavljuje ako elisa i korito nisu usklađeni.

Zaključak: povećanje prečnika je korektivna metoda, ograničenog učinka. ( Ukoliko je potrebno više snage, bolja kruz brzina, vuča skijaša, ... tada se ciljano ide na veći prečnik ) Povećanjem piča, ako je usklađen motor i korito daje pravo iskorišćenje kombinacije i kao rezultat veću krajnju brzinu.