lov soma varalicom na stajaćim vodama

Autor tole, Veljača 17, 2013, 00:06:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Brk

DAM Effzett- twin spoon- 30 i 45 gr :headbang:

Stavit jače troce i split ringove.
Sporo- ravnomjerno vođenje, pretraživanje slojeva vode.
Čim manje mijenjaj varke, bacaj s povjerenjem tu žlicu i pretraži čim više terena svaki izlazak.

Jedna varalica i jednostavna taktika koja sigurno radi bilo u rijeci ili jezeru.

Lovio sam ih tako u jednom savskom rukavcu par sezona.. dok nisu mrežaroši napravili svoje.

BISTRO! :hi:

kawasaki

Brzi od Bolena.

rj

Effzett ti je provjerena kašika za soma ...+leti baš daleko...kod pretrage terena pokušaj barem 10 zabaca pogodit u isto mjesto ...kašika pravi zvuk slićan bućki kad padne u vodu pa sam uvjeren da ga i taj  zvuk privuće...pazi vrlo često udari u prvih metar dva kad počneš motat
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

tole

a nekad nakon 5-6 zabaca na isto mjesto odma bude po ušima :eek:

rj

kawasaki

Gdje ga sad traziti na prvu južinu sto dolazi?
Pretpostavljam da ga ona digne. E sad dali ga digne samo da se hrani gdje i boravi ili se i proskita okolo do plice vode?
Da li ga traziti u dubini ili ju napusta?  :hi:
Brzi od Bolena.

maverick

A jbg ne znam za stajace vode, ali najveci s proljeca se vataju na sprudu..u plitkom..
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

kawasaki

Kad je to proljece? 20.3. ili npr ovaj vikend ako se digne temp do +12?  :hi:
Brzi od Bolena.

Mornar Popaj

Proljeće je kad se ugrije voda, na dovoljnu temperaturu a ne zrak. Naravno, som nema kalendar, ali zato mi imamo raznorazne mjerne instrumente  :occasion14: Nikad dočekat   :BangHead:
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Brk

Citat: kawasaki  u Veljača 12, 2015, 10:56:17
Gdje ga sad traziti na prvu južinu sto dolazi?
Pretpostavljam da ga ona digne. E sad dali ga digne samo da se hrani gdje i boravi ili se i proskita okolo do plice vode?
Da li ga traziti u dubini ili ju napusta?  :hi:

Ako voda naglo zagrije traži ga neposredno u blizini mjesta di se krtože. Ako je dubina veča dignu se u višlje slojeve vode pa se mogu lovit i silikonom u propadanju.
Več nakon par dana ako je temperatura konstantno u porastu raziđu se i haraju svuda, večinom u gornjem sloju vode i po pličacima.

Htio bih spomenuti da sam primjetio u zimskom periodu kad zajuži ako nema snijega primaju dobro, a kad nakon toga temperatura padne ne vračaju se odmah naglo u krtog. Aktivnost im prestaje, raštrkani su svuda ali treba im više hladnih dana da se opet vrate.

Kod naglog porasta temperature sa npr. 6 na 9 stupnjeva ja več imam dobre ribolove.
Pišem naravno o savi, ali pošto njemu porast temperature ubrzava probavu i potiče ga na hranjenje nebi trebalo bit drugačije ni u jezerima.

Somove lovim tokom cijele zime, i kad nema večih promjena temperature... dovoljan je sunčan dan da ga izmami iz dubine u srednji sloj di ga i prevarim..
U veljači npr.  sred dana kad je sunce najvišlje znao sam ulovit na silikon i po par komada dnevno, sa dolaskom noči aktivnost im prestaje.
A u ožujku sam ih več dobivao i na duple žlice.

Ovaj je bio u veljači čini mi se.

A ovaj je več u ožujku stisnuo na duplu žlicu.

teka565

jel ga u vrijeme kad je voda još relativno hladna, a ipak se som počne dizati u srednje slojeve vode dobivaš na mjestima s slabijim protokom vode ili nema nekog pravila? 

Brk

Neznam dal sam dobro skužio pitanje.

Lovim ih tamo di se som diže u srednji sloj kad voda zatopli, znači iznad mjesta ili u blizini mjesta di boravi kad mu je temperatura preniska da probavi hranu.

Srednji sloj.. nije to uvjek ni srednji sloj.. ponekad i na dnu primaju.
Ovisi o poziciji, dubini vode.. protoku vode.. temperaturi vode.. sunčano-oblačno...

U sredni sloj ih večinom podigne zimsko sunce, a kad su južine primaju svuda, i dole i gore.

Ali ponavljam, čim dulji period teperatura vode raste to se više somova udaljava od krtoga, i u veljači kad zajuži znaju uč u pličake od metar dubine ako takvih mjesta ima u blizini krtoga.

A pošto je tema jezero..
Mislim da se u jezeru to sve sporije dešava.. ne osciliraju tako temperature ko u manjim rijekama.

Al tko zna.. kratko vrijeme unazad smatralo se da se po zimi nemože ciljano lovit ni u rijekama.

Kad zajuži u savi polude i drmaju u svim slojevima.

rj

mene danas razmontiro jedan  :icon_scratch: pješčani sprud dubina cc 3m glava 18gr

kawasaki

Treba ovih dana biti spreman  :takoje:

Ja bi mogao sutra na Borovik. Nakon dugo vremena idem na vodu. Nosim samo gumice. Za pocetak krecem ispipavanjem terena i trazenja nekih novih pozicija  :icon_salut:

Dobri savjeti ovdje padaju. Sve to znam ali ljepo je cuti od drugoga. A pogotovo nekog sa iskustvom poput Danijela  :takoje:  :ok:

Slicno se som ponasa u prirodi ma gdje bio..a malo je opcenito onih sa iskustvom o somu sa jezera  :hi:
Brzi od Bolena.

YUGO BOSS

Istrazivao sam dosta o lovu soma uopsteno i saznao kao neke informacije sad ostaje da vidim sta i kako :)
Evo sta mi sad konkretno pada na pamet,recimo bela riba ulazi u trsku da se mresti a za njom som - da ga tu potrazim

Planiram da bacam dubokoronece voblere i glavinjare(sace neko da kaze kasika al stvarno ne mogu da bacam metal :D )
E sad ono sto me zanima je recimo u koje vreme da ga trazim? Da li ce smetati ako pljuskam glavinjarom u isto mesto stalno i tezim voblerima?
Naravno ostaje da se proba u svim slojevima,ako ova moja prica ima neku logiku?
Znam da mu je populacija mala zbog krivolova ali licno sam video par komada preko 20 kila i zato bih ga pojurio do zabrane
Pecam na sljunkari(mislim da vi to zovete bajer?)