Strune

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 13:54:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

Batica

Lomnica_city

Nego treba znati kojom silom deluje kakva riba u sredini takve gustine pa se tome prilagoditi, e za to vec treba biti naucnik, ali naravno i neka iskustva kolega su od velike pomoci u odluci sta, kad i kako koristiti!
E zato recimo kod nas na V.Moravi niko ne peca pletenicom debljom od nekih 0,30-0,32mm, jer se uglavnom do 40kg som moze ocekivati, jednom u 2-3 godine padne neki od 50-60kg, a jednom u 10 godina neki izmedju 60-80kg.
Dunav je vec druga prica ali na njemu imam ogranicena iskustva i ne bih u detalje...

Onaj lik koji pravi River Monsters je pravio neki test u vodi o tome kojom silom treba som da vuce da covek ne moze da se plivanjem oslobodi, u rukama je to vec nekoliko puta veca sila, a tu su ovi sa mora iskusniji, mislim da sam naisao na podatak da riba koja pravi silu preko 15kg na stap, odvlaci coveka preko ograde 100%!!
Drugim recima riba ne moze da prenese na stap silu vecu od 10-20% svoje tezine ma kakav plivac bila...

Batica

Jer je bitna sila, da se odluci o debljini kanapa ili teren, konfiguracina dna, zidovi, temelji kuca, drvece, panjevi...itd
Uzmi svilenkasut strun 1,0pe ili 1,5pe i prosetaj se do takvih terena i da vidis kako se riba gubi na kontri.

Lomnica_city

Ne pecam po zidovima kuca, u temeljima sam pecao ali to su zidici po 10-20cm, pecao sam celu proslu zimu po kamenim odsecima gde se dubina u metar promeni sa 17m na 14m, i 1,2 PE se drzi super, mogu ako bas hoces da ti slikam vrsnih metar, inace posle 40 pecanja kraci je samo 20m, toliko mi nijedan PP nije izdrzao (posle 50-70 pecanja ostane 65-70m i ide u kantu)!!
Ipak nisu japanske strune bas toliko nezne, nego nas covek bi hteo da 15-20lb PP koji koristi za smudja bez predveza zameni 15-20lb japanskom strunom (koja je 30-40% tanja) i nastavi bez predveza da peca na istim mestima...
A da takvima das 8-10lb PP, uporedivo promeni precnika prelaskom kao u gornjem primeru, da prvo pecaju na tim istim mestima i kazes da je neka japanska, isto bi je pljuvali kako ne valja jer lako puca, nezna na kamenu...

Batica

Lepo je pecati tankom osetljivom strunom. Probao sam i ja. Ali za godinu dana ostao bez 200m. Toliki je kalem bio. Lepo se baca, necuje, osetljivost... ali zato se kida i puca. Sto meni neodgovara.

rj

za godinu dana 200 m  :eek: ...ja godišnje "spalim " minimum 4 kalema po 150 m  :takoje:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Stepa

Ti si poseban lik u svemu si extreman od pecanje pa do sexa  :stripii: :stripii:
Joza treba gledat i broj izlazaka na vodu :pirate:
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

Batica

Ti si bogat covek. Mozes ti i bolje :D

Lomnica_city

Citat: Batica  u Kolovoz 29, 2014, 06:22:17
Lepo je pecati tankom osetljivom strunom. Probao sam i ja. Ali za godinu dana ostao bez 200m. Toliki je kalem bio. Lepo se baca, necuje, osetljivost... ali zato se kida i puca. Sto meni neodgovara.

Sigurno si presao po sistemu koji sam naveo, dok sam ja 10lb PP zamenio sa 14,9lb Varivasom i nemam problema, 0,18-ak mm realno za 0,18mm stvarno kako i pise, i uzivam...

Batica

Presao sam na Sufix i PP, meni ok. Totalno mi je nebitno. Jer 90% pecam iz camca. Usidrim se na 15m od mesta i lepo pecam. Jer sam probao sve moguce tanke kanape i nesvidja mi se. Je jedno zidic od 20cm i zidovi od 2-3m i drvece od 3-6m. Koliko god dugacak podvez koristio uvek se kanap krza.
Proletos pp 40lb, podvez Xzogin podvez od 50lb i izgubim soma za 30sek. Presekao o stenu ili zid. Sta bi tek uradio sa 14lb?

Lomnica_city

Zavisi do mesta, predvez mi varira od 100-ak cm na V.Moravi i lokalnim sljunkarama, do 120-150cm na tim temeljima na Dunavu, jezeru Bovan (vec pomenuti odseci gde se dubina u metar promeni za 3-4m)...
Ko pa ide sa 14lb na soma, ja pisem o smudju i kakav sam prelaz napravio, i nije bitna marka, pogotovo ne libraza, bitna je debljina, jer sam i za soma napravio prelaz sa 20lb PP-a, na strunu ISTE debljine i isto japansku, Unitika, ALI koja nosi 35lb (linearno, znaci oko 30-ak lb realno)!!
I iz camca je jos bolja situacija za tanju strunu, mnogo bolji ugao sa dnom...

rj

Citat: Batica  u Kolovoz 29, 2014, 08:01:47
Ti si bogat covek. Mozes ti i bolje :D

ako misliš na duhovno bogatstvo nemogu se žalit ...četvero djece svi zdravi ....za pare nepitaj  :rofl2:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

borut

Zdravo
Ima li neko iskustvo sa ovim novim pletenicama?
Prilicno velika nosivost za debljinu

dravski pecaros

borut

014 nosi 19 kg
Proizvđač nippon dynema japan za wtf  struna od 8 niti