vertikala

Autor genjura, Srpanj 24, 2013, 22:00:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ive

Ovih dana što se vertikale tiče slabo su uzimali silikončiće 10-14cm.Puno bolje mi se pokazale varalice 20+cm,uredno ih uzimale ribe od 2kg.
Ono što me ne ubije..ja probam opet!

nele01

nele01

Ovde sve objasnjeno. I kako vezati trokraku i kako raditi sa amplitudom. Samo sto je enormna razilka u radu na jezerima i na rekama. A vidi se i da lik koristi pogonski motor.

nele01

Lepo objasnjeno kako se vezu 2 trokrake.
Sta je naravoucenije iz ovog filmica: "NE TREBA VODITI ZENE NA FISING", posle Vas ebu da su uhvatile vecu ribu. :stripii:

pajdo77

Baš mi se sviđaju ovakvi čamci...i sonar,motor te pecaljke :stripii:. Ma sve bi mu pokupio osim žene :rofl2:

joker

svidja mi se sve osim takvog nacina ribolova na koji oni love.gdje je tu gust,nadmudrivanje,trazenje ribe.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

yopatami1

Bez elektromotora
Bez gušta

No

:hi: Čini mi se da je to ovim ljudima s videa posao.
Ciljna skupina kojoj je video namjenjen su ljudi s puno  novca i malo vremena

Zgodno je za pogledat i lijepo je vidjet vrhunski alat,ali od svega na tom videu volio bih isprobat te kratke štapove i drugo ništa.  :ok:

+ stolice

sjedalice su im vau

mlb

Odličan video sa puno uloženog truda od kojeg je tu prikazano ni 5%!! Po meni takvi uradci ljudima daju potpuno krivu sliku rada sa sonarom!!U biti je to puno puno teže nego što ovako izgleda , jedan mali primjer toga je kada je 15 minuta probavao nadmudriti raznim bojama onog smuđa i na kraju odustao.To je samo djelić realne slike!! I još kad uzmemo u obzir da su takva jezera bogata ribom gdje je većinom c&r pecanje!!  :icon_thumright:

Harley

Ovaj video me podsjeća na moje pecanje smuđa na Boroviku početkom 80"ih, iz malog gumenog čamca ja i prijatelj na komade babuški i na teleskope od 4m, sistem na čep, uhvatimo svaki po 15 kom za dva sata.
Ribolov bez ikakvog uživanja, samo bacas i vadiš smuđeva ko u akvariju.
Ovo na snimku je biznis, oprema je vrh i od toga ljudi žive.

Poslano sa Save koristeći Tapatalk

Living your dreams, do not dream the life

maverick

Ovakavi i slični uradci su nam uvijek bili neki orjentir kad radimo na čamcima pa ukrademo pokoji detalj, i oko pribora takodjer...Od cijelog ribolova koji je snimljen...jedino bih izdvojio ovaj dio kad riba nije na dnu pa se iz tog mogu izvuci neke varijacije , pogotovo kad kod nas lovimo recimo po vecim limanima gdje se ovakve situacije mogu često sresti a sve ostalo se svodi na 150 000 tisuca pregleda i to je njihov nacin da zarade neku lovu plus sami sponzori. Netko ujutro ide raditi u ovu ili onu firmu  a oni se bave s ovim...E sad ..truda...sigurno puno...Ja ih uvijek volim pogledati jer ovo je moj način pecanja...čisto..uredno ...posloženo...pedantno do zadnjeg čvora...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Koliko sam primjetio zajedničko u tim videima o vertikali je da oni koriste hebački dugačke te laste i općenito varalice. Ovaj spominje da su mu najzastupljenije dužine 7-10 inča. Inč je nekih dva i pol centimetra ako se dobro sjećam pa ti računaj i opet to smuđ bez problema spakuje. Ja u tih mojih par pokušaja kupovao laste dužine možda 10-ak cm. Hebiga čovjek uči dok je živ :baba:

baka

Ovo nema nikakve veze s normalnim pecanjem!
To me podsjeća na šaransko pecanje na nekim privatnim baruštinama gdje ima sveukupno 3 šarana od 30 i kusur kila, gdje svake godine kao obaraju tzv. svjetski rekord!

Budalaština!!!
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

mossi

Nisam neki vertical majstor, al upeca se po nekada ponešto.
Ono što je maverick primetio da je ovde zanimljivo, je pecanje smudja na pola vode.
To su dani kad sam bolje da nisam ni dolazio na pecanje, tad obično imam mega problem da uhvatim nešto, a nikad ne pecam na vobler.
Činjenica je i da je spomenuo limane ili vrlo sporo tekuću vodu.

Side imaging-om pronalaze ribu i onda se pozicioniraju tako da je nadju na 2d.

Činjenica je da to nema veze sa NAŠIM NORMALNIM pecanjem.  :takoje:

Pretpostavljam da kad bih odradio jedno takvo pecanje sa takvim vodičem, čamcem i tehnikom, da bi se mišljenje vrlo brzo promenilo.

Inače poslednjeg smudja sam na vertikalu upecao baš na lastu 10-11cm L&P na pretposlednjem pecanju.
Vertikala je zanimljiva, ali je i poprilično zahtevna i nije pusto puštanje "gde te voda nosi".

Imam negde u nekim kesama tih većih lasta, pa ću baš probati sličnu montažu kao sa videa sa dve troce.
Jedino mi to vezivanje nekako ne uliva poverenje. Ali liči malo na šaranski čvor bez čvora..
pa dok ne izgubim prvu ribu .. da ne kunem u napred..  :rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2:

Ervin

Nisam ni ja neki majstor, ali volim povremeno da vertikališem i praktikujem ovu tehniku već desetak godina.
Nemam elektromotor, a i sonar mi je veoma skromnih performansi, tako da se uglavnom oslanjam na intuiciju. Kada duva vetar, bez elektromotora nema smisla ni pokušavati odraditi vetikalu kako treba, jer onda više veslaš nego što pecaš, a veslanje baš i nije ono zbog čega idem na vodu! :toothy9:
Znači stvarno samo povremeno vertikališem kada se poklope uslovi i kada imam volje za to, ali i tako sam uspeo da ulovim veći broj somova i smuđeva, a uletale su mi i mrene, bucovi i štuke, pa čak i jedan debeli šaran od 11kg, propisno zakačen za unutrašnji deo usta! Povremeno praktikovanje vertikale mi je skroz ok, a inače mi brzo dosadi ako se isključivo vertikališe...
Najbolje je kad nađeš ribu dok vertikališeš i onda se normalno sidriš na poziciju i pecaš uobičajenim tehnikama.

Pajdo, što se tiče veličine mamca, kao i kod ostalih tehnika, nema nekog posebnog pravila. Često se i krupni komadi mogu loviti na manje silikonce, ali je činjenica da mogu da prođu i baš velike gume. U poslednjih par godina najviše koristim laste od 5 ili 6 inča, ali samo sa jednom običnom jig udicom.
Verujem da povremeno ima potrebe za dodatnom trokrakom, ali ja ne volim da je stavljam zbog veće mogućnosti kačenja za prepreke. Uglavnom koristim baš kratke udice, tako da je tri četvrtine gume slobodno i nema problema sa kačenjem ribe, jer smuđevi ipak najčešće veoma precizno udaraju u glavu!  :takoje: