XZoga štapovi

Autor Brus, Studeni 20, 2012, 18:08:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

domba

Citat: Lomnica_city  u Prosinac 09, 2013, 21:05:16
U globalu ne, recimo 120gr na 3,05m nije dobra za dzig uopste, pomucila bi se pomalo i sa 35gr glavom koju vodi bez problema moja 100gr na 9ft, jer je vobleraski stap, za soma naravno...
...imaš Mastery-a 9ft-100g.?...kad su njega napravili?  :icon_scratch:
...10ft vobleraški štap, nije za dzig!?!  :icon_scratch:  :toothy12:

maverick

Malo lutate po temi, ukusi su razliciti, nekom stap legne za jig nekom ne, ne zaboravite da deklarirani 100 gr počesto ili u 99 posto slucajeva bez mucenja ne moze raditi sa 100 gr glavom u odgovarajucem protoku....ali moze vuci vobler koji prilikom deklariranja po nekom stvara otpor od 100 gr, sad koliko je to realno...tesko da se moze uporediti.
Lion kao rasni 50 gramac daleko je od te gramaze....ali veliki udio u tome ima i kraca radna duzina  :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

otpor koji pruža vobler pri vođenju  nema veze sa deklariranom težinom izbačaja  :icon_scratch:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

Naravno da nema, ali sad da ne lupam po postotcima, ali recimo dobar postotak firmi na taj nacin deklarira tezinu bacanja, zato i imamo takvu pomutnju s onim sto pise na stapu...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

slažem se samo "zna se" šta je težina izbačaja ...prožvakana tema ....
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Greys

Neznam da li ta tema ima ovdje na forumu, ali ne bi bilo loše malo o njoj  :icon_thumright:

Lomnica_city

Citat: domba  u Prosinac 09, 2013, 21:52:55
Citat: Lomnica_city  u Prosinac 09, 2013, 21:05:16
U globalu ne, recimo 120gr na 3,05m nije dobra za dzig uopste, pomucila bi se pomalo i sa 35gr glavom koju vodi bez problema moja 100gr na 9ft, jer je vobleraski stap, za soma naravno...
...imaš Mastery-a 9ft-100g.?...kad su njega napravili?  :icon_scratch:
...10ft vobleraški štap, nije za dzig!?!  :icon_scratch:  :toothy12:

Tema se ne zove Mastery Xzoga nego samo Xzoga, pitanje je bilo da li su Xzoge pravljene za dzig, naveo sam primere koje nisu, inace JA-S serija...

Lomnica_city

Citat: maverick  u Prosinac 09, 2013, 21:57:24
Malo lutate po temi, ukusi su razliciti, nekom stap legne za jig nekom ne, ne zaboravite da deklarirani 100 gr počesto ili u 99 posto slucajeva bez mucenja ne moze raditi sa 100 gr glavom u odgovarajucem protoku....ali moze vuci vobler koji prilikom deklariranja po nekom stvara otpor od 100 gr, sad koliko je to realno...tesko da se moze uporediti.
Lion kao rasni 50 gramac daleko je od te gramaze....ali veliki udio u tome ima i kraca radna duzina  :thumbsup:

TB ne znaci koju tezinu varalice moze stap da vuce bez mucenja, to je optimalna tezina koju neki stap moze da baca bez opasnosti po blank, odnosno da to iole normalno leti!!
Tako da stap koji je obelezen recimo 20-50gr, najbolje baca predmete od 20-ak grama a najvise bez ikakve opasnosti (ako stap nije ostecen) moze 50gr, u punom izbacaju.

kajman

.........pitanje je bilo da li su Xzoge pravljene za dzig
Definitivno tvrdim da jesu!!! TACKA!!!! I evo bas bih voleo da me neko ubedi da parabolik nije za dzig!!!! A nije zato sto gro kolega manjka sa pojmovima taktika i tehnika.  Na svim sajtovima raznorazni trgovci izmislise termine stap za vobler stap za Jig. Sad, sve to cita mladji narastaj i totalno je zbunjen treba mu stap za Jig, cita forume svete, ode kupi stap za Jig dodje na vodu i vidi da to nije stap za Jig koji njemu treba, onda tras u oglase prodaje kupuje prodaje kupuje prodaje sve u svemu na kraju i ne zna sta mu treba..........neko mi napisa negde, naravno ne zlonamerno, kada sam napisao da za vece daljine kod prezentovanja shadova koristim parabolik stap........covek simpaticno napisa kako za to treba da budes majstor da parabolikom prezentujes seda na toj daljini........a nije tako parabolik sa upredenom strunom je nesto sasvim drugo. Sad, zasto parabolik pa to je jedna od mojih petnaestak tehnika Jiganja. Ma gledam ovde na dunavu od 100 varalicara tek za jednog mogu da kazem da zna nesto o dziganju.....Ali danas su svi arogantni i puni sebe taman posla da za nekog napises da veze nema sa dzigovanjem. Evo ovako, objasnicu ovo stap za dzig kasnije, Maverik hajde napravi novu temu i neka svako nabroji bar desetak tehnika dzigovanja...........bas me zivo zanima rezultat...Eto, odoh da popijem kafu malo od jutros nisam fleksibilan heheheheheh sto bre kad god nesto pisem nema smajlica?????

kajman

Citat: rj  u Prosinac 09, 2013, 21:33:43
jel Blastino oštrili od Liona  :icon_scratch:
RJ to sa ostrinom nema veze ali ima veze nesto sasvim drugo. Kao sto si i sam video oba su 50gramci a totalno razliciti. Kako to pa lepo nesto drugo je u pitanju.

Pre nekoliko dana sretnem na Dunavu drugara  i da mi se pohvali kaze “vidi kupio sam nov stap za “dzig” ! Uzmem stap u ruke pogledam, on ga nategne strunom, parabola je..i zakucava kod..sprovodnika..da da.. hmmmm, pa lepo kazem. Torba sa silikoncima mi otvorena i on vidi u kutiji velikog plavog slotera. “Aiii imas slotera?” Da! Ja to nikad nisam povlacio daj mi da vidim kako radi? O.K. evo ti na njemu glava 21 gram. Montira ga zabaci pusti da potone duboko u mutno Dunavo i krene sa prezentacijom. Odjednom faca mu se promeni a jasno vidim u glavi mu veliki znak ?
Znam sta se desava nagledao sam se toga ihaj ali nista ne komentarisem. Znate prosto je zalosno sto 90% nasih varalicara koristi samo dva termina za varalicarske stapove koji, osim nacelne a grube podele, ujedno nista ne znace. Stap za dzig i stap za voblere. Nagledao sam se u zivotu mnogo takvih koji kupe stap za “dzig” i razocaraju se momentalno  kada izadju na vodu. Nije to sto su hteli! Isto se desava i sa stapovima za “vobler”.  I tako taj sloter u momentu udavi  taj stap za “dzig” . Nije to - to sto sam hteo!.. Ma nema nista bez 3m 80 gramca! Jasno tvistercici i voblercici za oba stapa su O.K. ali ne i za nesto ozbiljnije. Jos manje je jasan termin klasicnih spinning i casting stapova. Zato kada trazite pomoc kod izbora stapa trazite je od vrhunskih varalicara koji su kroz sake proturili veliki broj stapova.

Cvrsti vobleri vecinom nisu aerodinamicni  pa i neki silikonci /sajner na primer/,  tesko se zabacuju-/konkretno za sajner obrce se kao helicopter i koci u letu/ zato je potreban tzv.mekan stap ciji ce vrh elasticno i sa optimalnom snagom tvrde voblere da lansira daleko. Sve govori da je potreban neki casting blank a ne spinning. Jel ima nesto univerzalno nema. E zato ja hvalim xzogu 60 gramku, jer  to cudo od stapa podrzava sasvim lagani vobling i dziging ali sa isto toliko lakoce I mnogo ozbiljnije Bigbait varijante. Jeste to je casting – spinning blank. Ali kad smo vec kod bigbait varijanti tu jasno razlikujemo Jerk, Swimbait I Shad blankove. E ove zadnje najvise volim. Mozete brate i velike silikonce da dzigujete samo koja to riba od preko15cm ludacki skace vertikalno gore pa naglo pikira dole? E to je ono, sto se mene tice veci sedovi i nisu dzig mamci vec swimbait -/mamci/. Pa onda je sasvim logicno da za takve mamce i ne moze neki stap za “dzig”. Uzevsi Blastino u ruke, a sto se sedova tice, momentalno sam zaboravio na klasicne spinning blankove.

Ima prelepih stapova za ovo ali svi su manje-vise 7,4’ I po meni svima fali tih par centimetara. E zato sam ja trebovao Blastino 7,8’ /ah ne samo zbog tih par centimetara vise- i zbog toga i zbog toga! Nije, ne suvise, nego nije ni malo mekan kao klasicni svimbait stapovi -naprotiv I savrseno odgovara sedovima koje koristim. Sedovi otezani nesto vecom gramazom kroz blastinove sire sprovodnike i samih karakteristika blanka,  lete veoma daleko… nisu dzaba napisali –super log cast- i jasno ne moras da imas mekan stap ali veoma je vazno da isti blank ujedno bude snazan, ostar I pre svega veoma osetljiv jer 90% lovim u dubokoj vodi Dunava. E to sam nasao kod Blastina, zanemarimo materija I viseslojnu konsturkciju, meni je bitnije da je to jedan veoma lagan, tanak I vrhunski izbalansiran blank, ultra visokog modula elasticnosti kao I obrtnog momenta, golu snagu neverovatne osetljivosti I brzine. Vrhunski Shad Swimbait blank.

kajman

Tesko je danas voditi konverzaciju recimo mnogi ovaj Abu stap nisu ni videli culi su da je parabolik verovatno, ali kako im objasniti da ovaj Conolon jeste brz stap? Ne da jeste brz, nego bas jeste! Krut stap, brz stap, sa oba spada riba... Naravno da se ovakve neosnovane tvrdjnje pojavljuju zato sto se namerno previdi modul elasticnosti pojedinih sekcija.

Zasto sve ovo napisah?
Kao prvo kakva je to diskusija ako se ne zna o cemu se prica? Osnovno je da varalicar poznaje materiju tj. zna sta se od nekog stapa trazi U ODREDJENIM USLOVIMA!!! Ne vicem i ne derem se, nego nemam one smajlije da podvucem crtu ispod ovog u odredjenim uslovima i koje su to performanse stapa koji najbolje i najefikasnije uticu na to i svakako KAKO!
To sto ti i ti pricaju o materijalu od kojih je stap napravljen nama varalicarima, koji nismo trgovci, ama ne pomaze ni malo u tome da kupimo za nas i nase potrebe DOBAR STAP! Tesko da je neko izlomio stap i pod mikroskopom i hemijski analizirao od kojih materijala se sastoji. Mene licno ne zanima kad neko kaze auuuuuuu ovo je odlican materija od koga je stap napravljen, a nije mi ni bitno niti sam ubedjen u to da je to odlican materijal. Sta je problem? Problem je da kupis stap KOJI TEBI ODGOVARA PO SVIM PERFORMANSAMA bas tamo gde ces da ga koristis. Znaci totalno iskljuciti marketing vec mi varalicari medjusobno trebalo bi da komentarisemo o performansama tog i tog stapa. Pomenuh xzogu ali nije samo ovaj brend koji koristi savremenu tehnologiju za izradu pojedinih sekcija stapa od kojekakvih raznih materijala PSI i jedinica i da li je karbon redji ili gusci i na kojim mestima to nije nasa briga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To je problem proizvodjaca i ako je proizvodjac i konstruktor napravio to sto nam odgovara u potpunosti to je to! Ako nije to se brzo pokaze i stap ide na dobos. Mene je jedan kolega ne jednom sajtu frapirao odgovorom da xzogu hoce da smesti tamo gde joj je mesto /nije bitno sto sad pomenuh xzogu-mislim na bilo koji drugi stap/ kaze ima bolji stap! Pa O.K. ja ga jasno i glasno pitah ZA STA BOLJI? Sta je to "bolji" stap? Tj. kako ja da budem siguran da je to "bolji" stap a pritom mi APSOLUTNO NE ODGOVARA!!!! Iskustvo znaci treba da se bori sa objektivnim e svasta !!! Iskustvo pa O.K. ono sto je za mene dobro za tebe nije i ko sad moze da kaze da nije tako? Imas taj stap meni fenomenalan tebi ne odgovara...Svako ko je uzeo da testira neki stap sve je u superlativu a kako i da nije kad je to samo subjektivno misljenje.heheheheh Drugo, ja ne vidim ali iskreno ne vidim koji je to sistem poznat i priznat kojim pouzdano meris performanse. E bas zbog ovog vode se beskrajne diskusije.
Sve se svodi na cvr mrc prc i pojma nemas kac ce da bude kvrc.

kajman

Pa ne stvarnooooooo, kad sve lelpo stavis na vagu idimiga dodjimiga mene treba trajno banovati.

Ive

Citat: Greys  u Prosinac 09, 2013, 21:35:21
Koliko sam ja vidio Blastino, bio jedan u Žabici, mislim da ga je kupio Ive sa foruma, nije brži

Ti misliš  :beee:
Ono što me ne ubije..ja probam opet!

maverick

Citat: kajman  u Prosinac 10, 2013, 11:55:55
Pa ne stvarnooooooo, kad sve lelpo stavis na vagu idimiga dodjimiga mene treba trajno banovati.

Pusto bi bilo bez tebe  :thumbsup:

Lomnica_city

Niko ne kaze da parabolik ne moze za dzig, po meni za dzig moze stap vrsne akcije i (polu)parabolik, ono u sredini nikako mi ne lezi (prekjuce probao stap B akcije, 80gr navodno a ne moze sa glavom 22gr fish da zakuca smudja od pola kila u 15-16m dubine)!

Ali koji parabolik moze za dzig, meni je Shimano Diaflash parabolik ili poluparabolik, a on je od Shimano stapova medju najpopularnijim dzig stapovima, blizu uz Antares, ali on je takvog konusa, brzine i (realno oznacene) snage da zakucava ribu lepo!

Problem sa malo vecim glavama takvi stapovi koji rade vecom duzinom blanka, ali su veceg konusa i brzi, resavaju tako sto malo nize niz blank "ode" kontra, pa opet fino zakuca udicu!
Slicni su mnogi Sportex stapovi pa su i danas dosta popularni za dzig, kao Black Arrow recimo (pricam o 3m modelima u oba slucaja), po meni jedini minus takvog stapa za dzig je losiji ugao uboda, sto moze da znaci i lakse podbijanje pod kamen na vecoj daljini!

Kod njih parabola izgleda tako da kad se okaci iole teza glava stap malo povije vrh a to povijanje prati i ostatak blanka pa kad se pogleda sa strane zakrivljenje pocinje vec od spoja, cak i nize!
Dok stap koji je spor i neke B, ili C akcije, dosta povije vrh i ne moze da se brzo vrati gore po prestanku opterecenja, tipa kad dzig glava na trenutak cukne o kamen, ili smudj usisa i opusti strunu (posebno kad krene ka vama)!