Udarci i kontre for Dummies

Autor Miro, Rujan 12, 2013, 10:07:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Alija

Citat: rj  u Siječanj 15, 2014, 09:37:19
ja mislim da je "sreća" vrlo bitna stvar u ribolovu...osvrnit ću se na jig smuđa ....
sam način uzimanja sheda ...kut...žestina napada ....visina mamca u odnosu na smuđa ...sve su to stvari na koje jako malo možemo utjecat ...nismo vidoviti ...a to su vrlo bitne stvari da bi uspješno realizirali napad ...neki dan imam 4 krvnička udarca u "sačekuši" ...dakle panj ...polu lerujem iznad njega ...štap u donjem položaju ...udarac koji izbija štap iz ruke ...kontra čista petica ...pravovremena ...povućem ribu 3-4 mi i iskačivanje tako 4 puta ..smuđevi "debeli" 2. jan. dobijem smuđa 11.200 kg totalno nespreman štap u gornjem položaju ..."polu kontra" ebiga nebi se iskačio nikad udica u ždrjelu klještima sam ju vadio ...
ubjeđen sam da je samo kaćenje ribe sreća na koju teško utječemo ..

4 mrtvačka udarca,štap u doljnjem položaju,povlačenje par metara (dok baja nij otvorio usta ) i otkačivanje ..... e to je sreća za smuđa !!!!
Udica sa otvorenijim lukom veća ili na kopču zajedno sa jigom manja trokuka (ako dozvoli teren).
Nikad nisam skonto zašto ljudi briju da je udica debela pa izbjegavaju prave udice za prave ribe ... kad ispred nje ima pola kg olova bilo kojeg oblika.
Isto tako i mušičari broje zaperke u dlakicu da muha bude što realističnija, jer eto riba konta da to nije pravo ako ima jednu nogicu više ....a kojoj mušici komad udice sa kontakukom viri iz guzice (to je valjda zanemarivo  :laughing7: )

Štap u doljnjem položaju mi je jedino kad zapnem pa vučem da potrgam,jer u tom položaju nema nimalo manevarskog prostor za griz ...nego je totalno utvrdo.
Osobno nikad ispod cca 45-75 stupnjeva štap nije ....najbolje osjetim,ima mjesta za usisati gumu a opet dosta prostora za kvalitetnu kontru !

Sve navedeno na početku posta ...visina vođenja mamca,kut,vibra ...su stavri koje sam određuješ, a u konačnici znače hoćeš li loviti ili ne.
Nevjerujem baš da to prepuštaš sreći  :D
Inače nebi se pomicao sa čamcem koji metar lijevo, desno,nizvodno ....jednostavno bi čeko da mi se posreći .
Malo smo off sa srećom ,al u ovom naslovu joj nije ni mjesto  :occasion14:

Greys

Citat: mossi  u Siječanj 15, 2014, 20:04:58
Da li ove zadrške radite na gumi ili na kederu?

Da kod gume, a sa kederom sam u biti tek počeo, nije me to privlačilo prije, ali kod njega sam tek ''čekao'' na kontru, kod sistema muvanja, osjetiš di ti pipa kedera, ti spuštaš štap i daješ mu opet ne labavu strunu, ali da on može lijevo-desno, tek kad sam procjeniš da je gutnio kako treba, kontra momačka.

mossi

To moram da naučim, odloženu kontru na silikon.  :hello2:

Vidim da negde grešim... ha ha ha ha

Alija

Citat: mossi  u Siječanj 15, 2014, 20:22:13
To moram da naučim, odloženu kontru na silikon.  :hello2:

Vidim da negde grešim... ha ha ha ha

....kume to je problem  :toothy9:
Za smukije mogu do smrti odgađati i nadmudrivati se ...al za bassa sam jači bolesnik,jednostavno ne ide  :uf:

mossi

Za bassa po Ronu, dva piva su za amatera dovoljna!  :stripii:

umpahpah

Hmmmm!!! Ta odlozena kontra mi ne ide pod kapu!!! Mislim da imate problema sa preteskim glavama!!!I meni se desi da mi kvrcne ali to rijesim laksom glavom,kakve crne odgode na silikon!!!???  :violent1: :violent1: :violent1: Kod muvanja da,ali ne previse da ne zagrize olovo,a ako teren dozvoljava i tu mu vrh udice ostavim na ledjima i derem na prvu!!! Nema da masis

rj

Citat: Alija  u Siječanj 15, 2014, 20:05:59
Citat: rj  u Siječanj 15, 2014, 09:37:19
ja mislim da je "sreća" vrlo bitna stvar u ribolovu...osvrnit ću se na jig smuđa ....
sam način uzimanja sheda ...kut...žestina napada ....visina mamca u odnosu na smuđa ...sve su to stvari na koje jako malo možemo utjecat ...nismo vidoviti ...a to su vrlo bitne stvari da bi uspješno realizirali napad ...neki dan imam 4 krvnička udarca u "sačekuši" ...dakle panj ...polu lerujem iznad njega ...štap u donjem položaju ...udarac koji izbija štap iz ruke ...kontra čista petica ...pravovremena ...povućem ribu 3-4 mi i iskačivanje tako 4 puta ..smuđevi "debeli" 2. jan. dobijem smuđa 11.200 kg totalno nespreman štap u gornjem položaju ..."polu kontra" ebiga nebi se iskačio nikad udica u ždrjelu klještima sam ju vadio ...
ubjeđen sam da je samo kaćenje ribe sreća na koju teško utječemo ..

4 mrtvačka udarca,štap u doljnjem položaju,povlačenje par metara (dok baja nij otvorio usta ) i otkačivanje ..... e to je sreća za smuđa !!!!
Udica sa otvorenijim lukom veća ili na kopču zajedno sa jigom manja trokuka (ako dozvoli teren).
Nikad nisam skonto zašto ljudi briju da je udica debela pa izbjegavaju prave udice za prave ribe ... kad ispred nje ima pola kg olova bilo kojeg oblika.
Isto tako i mušičari broje zaperke u dlakicu da muha bude što realističnija, jer eto riba konta da to nije pravo ako ima jednu nogicu više ....a kojoj mušici komad udice sa kontakukom viri iz guzice (to je valjda zanemarivo  :laughing7: )

Štap u doljnjem položaju mi je jedino kad zapnem pa vučem da potrgam,jer u tom položaju nema nimalo manevarskog prostor za griz ...nego je totalno utvrdo.
Osobno nikad ispod cca 45-75 stupnjeva štap nije ....najbolje osjetim,ima mjesta za usisati gumu a opet dosta prostora za kvalitetnu kontru !

Sve navedeno na početku posta ...visina vođenja mamca,kut,vibra ...su stavri koje sam određuješ, a u konačnici znače hoćeš li loviti ili ne.
Nevjerujem baš da to prepuštaš sreći  :D
Inače nebi se pomicao sa čamcem koji metar lijevo, desno,nizvodno ....jednostavno bi čeko da mi se posreći .
Malo smo off sa srećom ,al u ovom naslovu joj nije ni mjesto  :occasion14:

udice 570H 6/o  svaka još otvorena...a kut držanja štapa mi diktira daljina jiga i pozicija očekivanog udarca ...lerovat na cc 15 m od čamca sa štapom pod 75 stupnjeva teško izvodivo no dobro svako ima neki svoj stil ...dan prije 9 od 9 ....100% realizacija...opravdano tvrdim čista sreća ....još nisam našao recept za kontru koja "garantira" izvlačenje ribe....naravno to je moje osobno mišljenje..
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

TopMix

Citat: mossi  u Siječanj 15, 2014, 20:04:58
Da li ove zadrške radite na gumi ili na kederu?
Ne bi ja ovde koristio pojam "zadrska" u kontri, kad govorimo o gumi. Kad je voda par stepeni i smudj nesto usporeniji, pre bih za kontru upotrebio termin "nesto sporija", da ne kazem, "suptilnija". Kad uzima traljavo, sto bi rekli na vrh usta, sa jakom, preostrom kontrom lako se desi da mu udica izleti iz usta ili se preplitko zakaci pa dodje do spadanja.
Ali opet, sve ne zavisi samo od kontre, bitan je i stap i ostrina, oblik i velicina udice, razdaljina na kojoj se daje kontra, eventualni stomak na struni od vetra i svasta nesto (sto nema veze sa srecom).
A ona "zadrska" sa kontrom kod jigovanja sa kederom je nesto saaaasvim drugo....

Alija

Citat: umpahpah  u Siječanj 15, 2014, 21:45:56
Hmmmm!!! Ta odlozena kontra mi ne ide pod kapu!!! Mislim da imate problema sa preteskim glavama!!!I meni se desi da mi kvrcne ali to rijesim laksom glavom,kakve crne odgode na silikon!!!???  :violent1: :violent1: :violent1: Kod muvanja da,ali ne previse da ne zagrize olovo,a ako teren dozvoljava i tu mu vrh udice ostavim na ledjima i derem na prvu!!! Nema da masis

.....to što ti kvrcne,pa ti kasnije riješiš sa lakšom glavom ...... ja rješim sa sekundom zadržavanja gume na mjestu i LUPI ponovo !
Mislim da imaš problem sa težinom glava koji KASNIJE rješavaš ....kakvo crno kasnije kako bi ti rekao  (prošla baka s kolačima)  :uf:

maverick

Ne znam Alija kako kod tebe ali mi lovimo u vodi do pojasa  :takoje: i to doslovno....ja s gumom nemam bas nikakvih problema ni s kontrom ni realizacijom...na kedera me ponekad zna izivcirati...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

tole

ja sam mislio da sa ovi lioni i cd-evi i još svašta nešta ni ne treba dat kontru....neko reče da odrade sami... :icon_biggrin:

...kakvo crno odgađanje, čim skontam da se nešto događa, pucam kao iz puške....

umpahpah

Citat: Alija  u Siječanj 15, 2014, 22:21:53
Citat: umpahpah  u Siječanj 15, 2014, 21:45:56

.....to što ti kvrcne,pa ti kasnije riješiš sa lakšom glavom ...... ja rješim sa sekundom zadržavanja gume na mjestu i LUPI ponovo !
Mislim da imaš problem sa težinom glava koji KASNIJE rješavaš ....kakvo crno kasnije kako bi ti rekao  (prošla baka s kolačima)  :uf:
Mi ovdje smo prezgodni pa ne odu bake nikuda!!! Ne sekiraj se ako se ne ubode nece otici,bar do sad nije nikada

Alija

Pa nemam ni ja kume problema ..... kod nas je raspon terena od matice na sred Save,rupa 10-12m koje vrte vodu,taj priobalni dio do pasa da teče, ili lagani povrat.
Ali za svaku situaciju drukčiji pristup,težine glava i plasiranje gume (kako rekoh malo je tu poveznica sa srećom)....ne mogu skontati da umpampah ne prizna crne odgode na silikon,isto kao i velika većina da u zimi kod nas somovi primaju regularno!
Ako nešto nisam doživio ,ne znači da je nemoguće i ne postoji !
Uvjek nastojim govoriti u svoje ime i iz osobnog iskustva bez onog ...mislim da ,možda je itd itd .
Kad ti se nešto desi jednom dvaput ,može biti slučajno .... ali ako se ponavlja češće teško je govoriti o slučajnosti ..... pa sam tako nalovio hrpu smukija na na tu odgodu na kvrc(samo bitno je napomenuti da TREBA RAZLIKOVATI tj osjetiti šta je kvrc,a šta prc)
Puno vremena na vodi dovede te do nekih zaključaka !!!

Evo pitanje za toleta (čim skontam da se nešto događa, pucam kao iz puške....):
...jel znaš šta se dešava ??
... jel riba trknula o špagu,jel jig trknuo po ribi,jel grančica,kamen ??

.....meni su špaga i štap ko telefon,i slušam točno šta govori sa druge strane ....malo je mjesta dilemi  :takoje:

baka

Citat: Greys  u Siječanj 15, 2014, 19:59:07
Topmixe, slažem se sa ovim dijelom. Upravo jedna od situacija, gdje nakon prve kontre i prvog mašenja smuđa, procjenio sam da napravim kontru sa zadrškom, smatrajući da smuđ neuzima moj mamac u komadu, gutajući naglo, odjednom, već postepeno. Nakon zadrške, idućih nekoliko smuđeva iz jata na isti način je prihvaćalo mamac, a moja realizacija je bila od tog trena u tom danu stopostotna.

Ne mogu ovo shvatiti, kakva odgođena kontra na gumu. Šta je to, kad udarac nekad jedva osjetiš kako onda još da mu pustiš, da ne lupaš kontru. Jedino što mi je logično je to da se nešto promijeni (e sad ovdje je veliko pitanje šta, nekad tlak zraka, nekad vodostaj, nekad vrijeme, satnica, ma nemam pojma šta) pa da počne bolje uzimati. Jedino to mi ima smisla. 
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

umpahpah

alija!!! za soma se slazem!!! za tostolobika da primi gumu u usta se slazem,za mrenu se slazem,za sarana se slazem al za odgodu kontre se NE slazem!!! Eto tako ti odgadjaj a ja cu mijenjat glavu kak mi pase,odnosno ribi kak pase!!!  sve 5!!  :stripii: