boja gume

Autor Darko, Studeni 21, 2012, 21:39:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ibro dirka

Kako da budem normalan kad sam se družio sa Šajzikom?  :toothy12: 

Jesi siguran da si posvijetlio istom lampom sa iste udaljenosti i pod istim kutem?

tole

zašto to...e vako:

na jednom osvjetljenom mjestašcu na obali kamenoj, nekada bio reflektor, u njemu natrijeva lampa, crvena. Noću na tom mjestu kedera kao u priči, nigdje žive duše samo pod lampom ludilo....i tako godinama dok lampa nije pregorila  :uf: .....došli majstori, da se bolje vidi ubacili mh lampu koja ima plavi spektar.....i gle čuda nema više kedera na tom mjestu   :sha:

tole

Citat: ibro dirka  u Listopad 11, 2015, 22:41:29
Kako da budem normalan kad sam se družio sa Šajzikom?  :toothy12: 

Jesi siguran da si posvijetlio istom lampom sa iste udaljenosti i pod istim kutem?

a nisi pomislio da je pijesak puno svjetliji od kamena, ravniji, da ima puno bolja reflektirajuća svojstva  :mt1032:

No

ja sam novi u svemu ovom i imam osijećaj da sam uletio koracima od sedam milja u varaličarenje. pošto imam vrijeme odlučio sam ga trošit na učenje.i učim pomalo.tako sam došao i do boje. pa sam naučio da  se boje dijele u osnovne i složene. osnovne su crven,žuta i plava. osnovne su zato što se ne mogu dobit mješanjem drugih boja. složene se dobivaju mješanjem osnovnih boja.
crvena i žuta =narančasta
plava i žuta =zelena
plava i crvena=ljubičasta
ima tu i neutralnih smeđa,kavena...
tople (crvena,žuta,narančasta) i hladne(plava,ljubičasta,zelena)
postoje boje koje se ne nalaze u spektru(nešarene boje,akromatske)-bijela, crna, siva.
šta mi to govori.
to je more, beskrajan ocean pun života i svjedočanstvo čudesne kreacije koja je veličanstvena u svakom prikrajku i najsitnijem dijelu. pri tom sam shvatio  da ne moram znati ništa o sastavu tog mora da bi se kupao u njemu.
podsjeća me to na sedam tonova u glazbi koje kad miješate dobijete svu moguću glazbu na svijetu. nitko vam nikad niti je mogao niti može dat recept za hit.pjesmu koju će te napisat,skladat izvest postat slavan,bogat...
isto tako vam nitko ne može dat recept o boji gume na koju će te ulovit smuđa ali vam nitko i ne brani da bilo kojom bojom pokušate ulovit tog smuđa.
ne morate bit kompozitor da biste uživali u glazbi,ali svakim odlaskom u ribolov postajete kompozitor jednog trenutka,jednog doživljaja svijeta koji je jedinstven i neponovljiv.
boja gume je u toj priči samo jedan ton, kad se uskladi s protokom vode,dubinom,težinom glave,debljinom špage,godišnjim dobom,dobom dana,mekoćom-tvrdoćom-oblikom gume,vibracijom dobijete kompoziciju koja je takva kakva je.
možete li ju ponovit zavisi od talenta i još više ustrajnosti a i mrvice elementa x.
onog trena kad vam se dogodi da nakon višesatnog, cijelodnevnog ili cijelonoćnog zabacivanja ovdje i ondje pomislite trebao sam i tamo probat,ovu boju,onu boju. znajte da ste na dobrom putu jer putovanje i potraga za mijestom i potraga za bojom koja je boja tog trenutka vratit će vas ponovno na vodu kako biste ponovno i ponovno doživjeli taj čudesni čvok,took,baaam.
moje je mišljenj da je svaki dan poseban i svaki dan ima svoju boju. na nama je da se uskladimo s manje ili više uspjeha,bitno je da smo tu i da se trudimo,plovimo i lovimo.

ibro dirka

Ne da nisam nego ti upravo krenuo pisati da keder pomalo reflektira boje okoline a kamen je tamniji od pijeska...

tole

Citat: ibro dirka  u Listopad 11, 2015, 22:48:31
Ne da nisam nego ti upravo krenuo pisati da keder pomalo reflektira boje okoline a kamen je tamniji od pijeska...

:icon_thumright:

Stepa

Još samo Slaven nedostaje sa svojim komentarom i zbirka kompletna :stripii: :rofl2:,još doktora Dusa da dovedete kakve su boje kederi ,bila bi enciklopedija  :stripii: :rofl2:
Dečki stvarno ste me dobro razveselili :notworthy:
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

rj

Citat: tole  u Listopad 11, 2015, 22:33:43
.....meni se čini da su kederi koji su uz obalu na kamenu puno tamniji od onih na pjesku.....kada ih noću osvjetlim lampom....baš uočio taj detalj neku noć pri jako bistroj vodi... :takoje:

mimikrija (valda se tako zove) ulovi kedera i stavi ga u bjelu kantu sa vodom ...vidjet češ kako promjeni boju
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

kobac

rj oni misle da te zajeb..., a ja ozbiljno mislio
ako smuđ (recimo tako) stvarno vidi sivo, nemože mu razlicita boja biti ista nijansa sive, a pogotovo ako ima svjetlucavih đinđa u sebi...
e naravno vjerojatno ovisi, noć-dan, svjetlo-tamno......
ako vidi drukčije a vrag će ga znati...

umpahpah

Citat: No  u Listopad 11, 2015, 22:47:24
ja sam novi u svemu ovom i imam osijećaj da sam uletio koracima od sedam milja u varaličarenje. pošto imam vrijeme odlučio sam ga trošit na učenje.i učim pomalo.tako sam došao i do boje. pa sam naučio da  se boje dijele u osnovne i složene. osnovne su crven,žuta i plava. osnovne su zato što se ne mogu dobit mješanjem drugih boja. složene se dobivaju mješanjem osnovnih boja.
crvena i žuta =narančasta
plava i žuta =zelena
plava i crvena=ljubičasta
ima tu i neutralnih smeđa,kavena...
tople (crvena,žuta,narančasta) i hladne(plava,ljubičasta,zelena)
postoje boje koje se ne nalaze u spektru(nešarene boje,akromatske)-bijela, crna, siva.
šta mi to govori.
to je more, beskrajan ocean pun života i svjedočanstvo čudesne kreacije koja je veličanstvena u svakom prikrajku i najsitnijem dijelu. pri tom sam shvatio  da ne moram znati ništa o sastavu tog mora da bi se kupao u njemu.
podsjeća me to na sedam tonova u glazbi koje kad miješate dobijete svu moguću glazbu na svijetu. nitko vam nikad niti je mogao niti može dat recept za hit.pjesmu koju će te napisat,skladat izvest postat slavan,bogat...
isto tako vam nitko ne može dat recept o boji gume na koju će te ulovit smuđa ali vam nitko i ne brani da bilo kojom bojom pokušate ulovit tog smuđa.
ne morate bit kompozitor da biste uživali u glazbi,ali svakim odlaskom u ribolov postajete kompozitor jednog trenutka,jednog doživljaja svijeta koji je jedinstven i neponovljiv.
boja gume je u toj priči samo jedan ton, kad se uskladi s protokom vode,dubinom,težinom glave,debljinom špage,godišnjim dobom,dobom dana,mekoćom-tvrdoćom-oblikom gume,vibracijom dobijete kompoziciju koja je takva kakva je.
možete li ju ponovit zavisi od talenta i još više ustrajnosti a i mrvice elementa x.
onog trena kad vam se dogodi da nakon višesatnog, cijelodnevnog ili cijelonoćnog zabacivanja ovdje i ondje pomislite trebao sam i tamo probat,ovu boju,onu boju. znajte da ste na dobrom putu jer putovanje i potraga za mijestom i potraga za bojom koja je boja tog trenutka vratit će vas ponovno na vodu kako biste ponovno i ponovno doživjeli taj čudesni čvok,took,baaam.
moje je mišljenj da je svaki dan poseban i svaki dan ima svoju boju. na nama je da se uskladimo s manje ili više uspjeha,bitno je da smo tu i da se trudimo,plovimo i lovimo.
Sviđa mi se ovo,a jebem li ga al taj smuđ je ko ja,danas mi se sluša Ceca,sutra Balašević,onda Thomson a sad ti pogodi šta mi se sad sluša,ili njemu!!! Moram mp3 stick furati na vodu a baš toliko guma i boja nosim!!! CCCCC

pajdo77

Ponesem dva tvistera i isto toliko šedova,boja nebitna,ako neće tko mu je kriv,ja odo kući. ne postoje te gumice od pamtivjeka pa su ljudi pecali smuđeve a sad trebao ultra-ljubičasti pa sutra grincajg-zeleni a slijedeći dan indigo-plavi jer na ona prva dva više neće. To je prije svega biznis a nitko sa sigurnošću ne može reći kako smuđ vidi pa tako ni koja mu je boja "okidač" za lov a poznato je da bilo koji proizvod koji je uočljivijih boja prvo uzimamo sa polica u trgovini jer nam privlače pažnju,zbog toga vjerujem da prave i što šarenije tvistere da upecaju nas a ne tog smuđa.

miha

još jedan nevjerni Tomo ....

Batica

Kada se prvi put pojavio tvister na nasim prostorima ljudi su pecali na dve boje zeleni i beli. Kupovali ispod Pancevackog mosta i kod Vukovog spomenika 86-87godine. Ljudi kupovali na komad, dva. Svi pecali i bili srecni. Moj pokojni komsija na mepsa 3, crveni upecao dva smudja od 8kg. Ja sedim na keju, 7-8god na bambusovom stap pecam kedera, belu, pored mene casa od jogurta u kojoj su cevici, korica hleba a on prolazi pored mene, smudjevima se rep vuce po keju. Kaze" vidi Daco za pola sata pecanja" ali i ja sam tada bio srecan jer za sat vremena pecanja napunim kanticu sa kederima, oko 100kom. Ajde sad upecaj. Da se muda otegnu do poda. To sa Vande rende ili Sensans hranom. Kederuse, mrezice unistile kedere.
Isto i sa smudjem. Sada, kada ga ima sve manje boja odlucuje, tesko.  Vibracija da.

Hudini

Al je tad bilo i daleko više ribe pa i smuđa. Da budem iskren neznam u što bi vjerovao ali mislim vibra, način povlačenja i kut imaju veću ulogu nego boja. Kontrast na varalici da a sve ostalo mi ne drži vodu.

kingluj

Riba(smudj) vidi pod mnogo vecim uglom od coveka(polozaj ociju)
Razlikuje boje,
Oseca toplinu boja nocu bocnom linijom(kao i razlicite vibracije kod voblera npr)
Bog joj je dao sve to da bi prezivela(lakse uhvati plen)
Sve ovo vazi osim ako neka nema koju ocnu bolest,kataraktu,daltonizam npr,ili je od starosti ocoravela(nema oftalmologa da joj odredi dioptriju kao kod ljudi)
Uobicajeno je misljenje je da smudj voli sitnu vibraciju kod voblera,
A zasto su na jezeru Celije a i na mnogim drugim vodama gde pecam, najlovniji vobleri za smudja godinama Tiemco Night Raid,Duo Terriff DC-7 ili Ima Komomo Slim koji imaju sve samo ne sitnu vibraciju i mrdanje bokovima(rade siroko a nemaju ni plocicu)dok ssr-ovi razni smithwici i druge "legendarne" smudjaroske varke puse kao Monika?
Po meni zato sto se riba navikla na njih,kao sto se moze navici i na boje varki koje su najmasovnije koriscene...(ko je koristio crne,med,plave...ranijih godina) ili ribolovci nisu zeleli da isprobavaju druge boje sem bele i sartez poneseni dobrim ulovima na ovih par a ne razmisljajuci da bi u to vreme mozda na ove druge "egzoticne" imali mnogo vise ulova...
Koliko sam samo puta cuo "ma gde crni,plavi,braon...crveni tvister" kao da -glista nije braonkasta,
                                                                                                              -peš crn
                                                                                                               -a ima i sivi peš...