boja gume

Autor Darko, Studeni 21, 2012, 21:39:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

twister011

Citat: Lomnica_city  u Rujan 24, 2013, 22:09:33
Kad pecamo u temeljima starog Golubinja, ....

Verovao ili ne, iako zvuci logicno da na takvim mestima ne bira, za razliku od boje, vibraciju  itekako ume da bira, sto se prilicno odrazi na rezultate.
Cesto cak i potpuno nelogicno, bar iz naseg ugla :fucyc:

Lomnica_city

Ja sam tamo samo 5-6 puta pecao i neka logika koju sam uspostavio je da ako brana ne pusta vodu, vise mu odgovara krupnija vibra, a ako puste i treba teza glava, skoro obavezno i sitnija vibra donosi udarce!
Jedan test sam uradio sa PB Atraktorom, dobar sed sa osrednjom vibracijom, i kad pustili branu smudj ni da pipne, onda uzeh makazice i sredih mu pecurku sa strane da bude triangl umesto kruzne, a odzadi odsecem komad da je olaksam, i u 10-15 zabacaja 2 smudja + somic oko 45-50cm!  :icon_biggrin:

Greys

Na keju, upravo vatali ali na crno bijele kombinacije, barem sto se tice glavinjara

kajman

razlika u sivoći

Konusi i štapići u oku smuđa ne samo da mogu da registruju i razlikuju boje, nego su posebno osetljivi na zeleno i narandžasto. Međutim, granica svetlosti i teme je sredina sa smanjenom vidljivošću pa se samim tim i boje slabije vide. Smuđ posmatra naspram svetla i pretežno vidi kontalik. I tako dolazimo u situaciju da o bojama u vodi razmišljamo na sasvim drugačiji način, kao o svetlijim ili tanijim tonovima. Granica i jeste zato specifična pošto je prava veština odabrati boju varalice koja će u njenom okviru izgledati kao tamnija ili svetlija silueta. Mnogo puta sam se uverio da razlika u »sivoći«, svetlije ili tamnije, znači napad ili potpuno ignorisanje. Zato su boje i dekori voblera i silikonaca kao što je, na primer, SFC /Silver-Fluorescent-Chartrese/ odličan dekor kada je granica iznad dna, odnosno, negde u srednjem sloju, pošto je ovaj dekor najpribližniji boji živih haublera u okolini, a ipak drugačiji. Silikonci kao što je WildEye Rippin’ Swim Shad, sa poprečnim prugama, su bolje rešenje kada je voda plića a granica na dnu. Silueta je dodatno naglašena tamnijim prugama /crne, crvene, plave, pink, zelene...Molim? Pa dobro, vratićete flomastere detetu kad pođe u školu, a repić pravi prilično jake vibracije i uz dodatnuo kotrljanje sa strane na stranu, čini ovog silikonca veoma atraktivnim za pretraživanje na širem, a čistom prostoru. Action Plastic 10cm - takođe. Međutim, ostale interesne zone zahtevaju preciznost, pošto se radi o mikrolokaciji, pa varaličarenje dalje ili bliže ne daje rezultate. Niti će smuđ videti, niti osetiti vibracije daleko i u dubini, niti mu pada na pamet da juri na velikim distancama a pogotovo da raubuje kao bucov, čak i kada vidi. Velike dubine su velike zagonetke, ali zašto tamo loviti sa promenjljivom srećom one koji se odmaraju, kada su na granici svetlosti i teme aktivni - gladni, željni akcije i biološki spremniji za »saradnju«.
Naravno, rec je o dnevnom varalicarenju. Nocu smudj pored vibracije koju oseti reaguje na toplotu kao i na bioelektricno zracenje.

dujo rjecni vuk

čika Kajman ljepo rečeno :clap:
Velike dubine su velike zagonetke, ali zašto tamo loviti sa promenjljivom srećom one koji se odmaraju, kada su na granici svetlosti i teme aktivni - gladni, željni akcije i biološki spremniji za »saradnju«

kajman

Da li je boja vazna DA, ali ne boja onakva kako je mi vidimo vec boja tako i tako obojenog silikonca u odnosu na razliku u vibraciji istog silikonca drugacije obojenog :icon_biggrin:

Hudini

Šta onda noću? Da ih grijem upaljačem?  :blob8: Ili farbam u crno?  :-\

raso

Ima jedno vrlo zanimljivo pravilo - Toplo doba godine, tople boje. Hladno doba godine hladne boje :be happy: :be happy:

raso

Citat: Hudini  u Listopad 03, 2013, 16:01:15
Šta onda noću? Da ih grijem upaljačem?  :blob8: Ili farbam u crno?  :-\
Drži ih u džepu, sasvim dovoljno da akumulira toplinu :be happy: :be happy:

Hudini

PA nije valjda da nosiš frižider ljeti?  :alas:

miha

nema pravila u ribolovu

maverick

Matori je premazan sa sto masti...zeleni orkin dekor zagrijan ima neku sasvim drugu dimenziju... :icon_salut:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

zoranzivkovic

Ma ne da je premazan nego tri puta i izlakiran. Bez lazne skromnosti i podilazenja
prike Kajman PROFESOR a moja malenkost asistent. Zajedno imamo oko jednog veka u
lovu smudja na vestacke mamce / namerno spominjem na VESTACKE /.
Milion izlazaka - dva miliona situacija - i to sve na Dunavu koji je za mene i dalje misticna reka.
Ove godine od mog slavnog pada na ledu i lomljavinje stapa / dobro da je glava ostala /
resio sam da malo oladim i sredim neke stvari. Na vodu nisam bio skoro 5meseci ALI za to
vreme promenio uz kupoprodaju dosta voblera i pojacao asortiman silikonaca.
Nije promena silikonca u kolicini nego bas o onome o cemu je tema - CEKOR ili BOJA.
Napecali se mnogi na neke oblike i dekore - ja uzeo kintu - kupio ono sto mi treba.
Velika je istina u temperaturi varalice - pogotovu zimi - toplota+topla boja. Otkriveno poodavno
tako sto smo se smrzavajuci se u camcu resili da ubacimo pec za grejanje. Pre toga - mrsavo ali
kako su se silikonci pored peci zagrejali - LUDNICA / naravno uz postovanje dekora /.
Ne mogu samo matorog da provalim oko elekrtobiomagnetnih sila, Znam nesto ALI.................
Probajte da parce bakarne zice dodate na olovni glavu / obavezno skinuti lak / ali tako da taj
dodatak koliko toliko dodituje dno. To je parce bakarne zice. To smo provalili u vreme muka kada
nije se moglo naci original jig udica. Obicna udica a pravili smo od bakarne dodatak za usicu-tj
za vezivanje. Dodatak + obicna u kalup i zalijes. Gle cuda - udara smudj i  to vise nego kod onih
faca koje pecaju na original . Kasnije nadjem da Cesi slicno prave jig glave.
Ma ima toga za doktorat/
Zoki   

kajman

Hvala generacijo Zoki nego sad gladema kude nestade cetiri strane mojeg pisanija apropo boje i bioelektriciteta i....???? :dontknow:
Ok. evo ponovo
kad uhvatim ribu trudim se da sebi objasnim znog cega je uzela bas ovu varalicu-bas ovog silikonca, a ne zasto nije uzela tu i tu varalicu-silikonca

Uvek govorim -" Zasto da varalicarenje prepustite slucaju i srecnim okolnostima"? Pravilo je da nema pravila, he he kako simpaticno i sto je najgore to ne kazu pocetnici vec kolege sa odredjenim iskustvom.
Pa neka pravila ipak postoje samo sto ih neki ne "vide" ne registruju, ne obracaju paznju. E otuda se i desava da neko varalicari i kaze ovde nema nista, a onda dodje neko i pod nogama mu izvuce par lepih riba!! Sta, imao je srece????? Pravilo je da nema pravila. Ma najbolje da je tako.

Srebrnasti sjaj koji se presijava u ribljim krljustima stvara se zbog materije koja se zove guanin. Organizam riba ih stvara u celijama smestenim u korenu krljusti odakle se i distribuira. Naravno, celije su u stanju da naprave i drugacije pigmente u zavisnosti od potrebe riba za mimikrijom.

Jasno, sve ovo sa bojama ima odredjenog smisla do izvesne granice, bilo da je u pitanju pokret ili mirovanje ribe.
Zabacili smo, varalica tone-tone i kako je svetlosti sve manje i manje u jednom momentu izgubi boju. Tada se vidi samo silueta koja je sada siva, a to, da li ce biti tamnija ili svetlija siva, to direktno odredjuje intenzitet boje same varlice, odnosno, dekor. Ako je dekor u pitanju onda ce ta silueta da bude sareno siva. Nije li ovo upravo ona situacija kada su tamne /crne/ poprecne pruge tako efikasne kod nekih varalica? Na ovaj nacin, posmatrajuci uticaj boje na vidljivost varalice ne bi smo imali nikakvih problema da tih 24. casa, koliko traje dan, nisu podeljeni na vise delova. I to ne bilo kakvih delova vec jasno definisanih delova u odnosu na trenutno prisutnu kolicinu sunceve svetlosti. Ukoliko na trenutak zanemarimo i doba godine, onda mozemo grubo da izdvojimo neke opste parametre kod prodora sunceve svetlosti u vodu. Ali podjimo redom,
Svitanje
Izuzetno karakteristican period za grabljivice, koji mozemo podeliti na vise delova, medjutim, da se vratimo temi. U ovom periodu tj. od svitanja pa negde do 9 sati ujutru, boje iz suncevog spektra koje najdublje prodiru u vodu su sedef, zelena, plava i bela.
Podne
Kako dan odmice u vodi se jasnije vide i vise prodiru: narandzasta, zuta i crvena - sve do podneva. Ako je 24 – ti sat nacelno polovina noci onda je isto tako podne - 12,oo sati polovina dana i ono sto se desavalo do ovog vremena pocinje da se odvija suprotnim redosledom. Pa tako od podneva do 19 casova boje su iste samo je redosled obrnut. Znaci crvena, zuta, pa narandzasta.
Sumrak
Od 19 casova, pa do smrkavanja isto tako – bela, plava, zelena, pa sedef.
Noc
E jeste konacno noc, crvena pa crna.
Mnogi varalicari grese kada pojednostavljuju stvari, pa tako razlikuju samo jako mutnu vodu, manje mutnu i bistru vodu, ne uzimajuci u obzir i ”boju vode”. Cista – pijaca voda jeste providna zato sto su iz nje hemijskim i mehanickim putem izdvojene sve primese. A upravo povisena kolicina odredjenih primesa cini boju vode. Podelimo ih grubo na hemijske, biljne, organske i sedimentne. Nema sumnje da svaka od ovih primesa ima uticaja i kod prodora sunceve svetlosti. Podelimo i boju vode grubo na mutno, tamno i svetlo. Za detaljisanje, to je presiroko pitanje. U globalu kroz mutnu vodu najboje prodire zelena i plava boja iz suncevog spekta. Kroz tamnu vodu najvise prodire i najbolje se vidi zlatna i zuta boje – varalicarskim zargonom, pored ove dve pomenute, to su bakarnna i mesingana boja. Svetla voda, sve ostale boje i naravno dekori. I na kraju noc. Kratko i jasno-crna!
Ali kakva god da je ribolovna voda, stajaca ili tekuca razlikujemo sloj pri dnu srednji sloj i povrsinu. Zakljicak je tada jasan i grubo izgleda ovako: na povrsini crvena, u dubokoj vodi i pri dnu sedef i bela, a u srednjem sloju, sve ostale boje. Medjutim, sve bi bilo lako i jasno da svaka od boja nema i brojne valere, pa se tako i intenzitet menja.
kajman

Istrazivanja su utvrdila da se grabljive ribe, u odrdjenom periodu godine pretezno usmeravaju ka hrani koja je u njihovom okruzenju najbrojnija. Iz ovoga mozemo jasno da zakojucimo kako ce grabljivica, u odnosu na lokaciju gde boravi, ujedno da se orijentise na hranu u okruzenju. Ako su velike dubine u pitanju, mimikrija je manje bitna od pokreta, pretezno su to krupatice i bodorke. Medjutim, tacno je da se smudj u odredjenom dobu godine ipak preusmeri i opredeli za odredjenu vrstu hrane blize obali, pa maker to bili i zimski meseci kao danas januar, ali to nije zato sto vole da napustaju mesta za boravak vec zato sto hrane u njihovom okruzenju gde borave jednostavno jos uvek nema. Zakljucak koji sledi sasvim je logican, smudj ce da lovi ribice kojih u njegovom okruzenju ima najvise.
Znaci ne lovi boju nego ribice. Znaci, pretezno dominantnu vrstu. O.K. a sta sa situacijom kada smudja pre ulovite na tri razlicita mamca. Znacili to da, napred pomenuta i dokazana teorija, nije validna? Naravno da ne! Teorija je sasvim ispravna samo stvari treba postaviti na svoje mesto. Kada smudjeve pocnete da lovite na razlicite mamce to znaci da je u vodi otpocela borba za opstanak. E to je to, konstatuje se ova sasvim tacna cinjenica, ali se prihvata uopsteno i kao takva logicno da nastaje zabuna, pa se prihvati kao sasvim uobicajena pojava i nikada se ne povezuje sa predstojecim klimatskim promenama /tj. Odredjenim godisnjim periodom/ odnosno, sa cinjenicom da je lokacija veoma siromasna bio masom za ishranu.

vibracija
Daklem, frekvencija (f) (herz) pojedinih varalica.
Jasno, je da se moze lako izracunati frek. za neke varalice, posto je fizikalno frekvencija obrnuto proporcionalna vremenu jednog perioda (T) (sekunde) varalice izrazenog u sekundama, period je vreme (t) (sekunde) pune promene, na.pr. promena noc-dan traje 24 h i to je jedan period, vobler ima period levo-desno, silikonci isto i za svaki vobler i silikonac u zavisnosti od brzine povlacenja ima i vreme trajanja tog perioda.
Daklem, kako izracunati frekvenciju kretanja?
Ako je period vreme pune promene, tesko je onda da se izmeri taj period jer je relativno kratak, /Ajde! kako kaze Google [Bot],? /ama, mozemo da izmerimo trajanje dvadeset perida koji dvadeset puta duze traju od jednog perida. Na.pr. povlacimo neki vobler i merimo vreme koje je potrebno da taj vobler napravi 20 puta levo-desno. Da bi merenje bilo preciznije merimo sto vise perioda i sto vise puta. Odredimo srednju vrednost trajanja npr. 20 perida i to vreme podelimo s 20. Tako dobijemo vreme jednog perida (T) ( vreme izrazeno u sekundama). (Frekvencija (f) (herz) je jednaka 1/T (jedan(1) podeljeno s vremenom trajanja jednog perida(T)). Na.pr. vobler napravi 20 punih promena za 10 sekundi, duzina trajanja jednog perida je tada 0.5 sekundi, a frekvencija voblera je 2 herza (2Hz).
Za neke varalice je teze uociti punu promenu ili utvrditi sta se tu menja kod rada varalice i kako se menja intenzitet vibracije kod dva ista silikonca ali razlicito obojena.
Kod silikonskih varalica je gotovo nemoguce uociti punu promenu. He he he, ma kak'i uzmes kameru snimis i pustis usporeno pa brojis.....

Ponekad je uspravno postavljen tvister /albert/ prihvatljiva solucija, posto stvara vibracije na izuzetno kratkom rastojanju, ali za neaktivne /sledjene/ smudjeve, i sve one indolentne u toplim mesecima, kratak skok + zesca vibracija i propadanje nisu na tim lokacijama atraktivni. Recni Glavoci su na drugim mestima, pa iako poneki tim delom i “protrci u stilu hop gore cup dole” dok se smudj pokrene iz letargije i zakotraja “klikercice” vec je daleko odskakutaoooo. Potrebno je nesto sto ce u mestu da LEBDI, a ipak da radi. Auuu, pa takvo nest one postoji? Naravno da postoji, samo verovatno da niste koristili. A gle cuda u pitanju je silikonac…………ah da, taj silikonac nije Cuveno “ONO” nego Alternator! Sve je receno stoji u mestu i radi....nego sta ono......

Ah da...statički elektricitet, njegova pojava u vodi definitivno smuđu dodatno kazuje da je to živo biće.! To sto mi neke pojave ne vidimo smudj vidi. Dokaz, dobro.....zima mraz, voda kristalno ledena...lovim hladnim silikoncem, a znam da je smudj tu zalepljen za dno i ne mrda..bacam povlacim sporo pa jos sporije najsporije pa jos usporim.......nece. Vadim istog takvog silikonca iz unutrasnjeg dzepa u jakni i kacim na kopcu a on topao ma vruc. Zabac, legao je na dno, polako podizem iiiiiiiiii FISH ON! Zagrejan ispustao je toplotu kratko vreme i to je bilo dovoljno. Smudj „vidi“ to sto mi ne vidimo. Da bi povecao lovnost silikonca u ovakvim burnim uslovima ja kod glave dziga uvek namotam malo tanke gole bakarne zice. Tako trenjem dodam i malo struje na samoj varalici. Ne smeta silikoncu a koristi. E samo kad se setim........da da.......kako su lovile leptiraste varalice sa bakarnim krilcima i bakarne kasike hehehhe pitam se zbog cega. /Ovde bi umesto tacke trebalo da stoj znak pitanja  / Ja bre i ja naucio da kuckam poruke na mobilnom bez znakova Interpunkcije hehehe 

Hudini