boja gume

Autor Darko, Studeni 21, 2012, 21:39:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TopMix

Vukovi sa dunava-varalicarenje-smudj-boja gume ... ravno 20 strana..., da se setis

Greys

Ovi sa šljokicama, naravno, to im je poput neke armature

voja

Citat: TopMix  u Listopad 09, 2013, 13:15:04
Vukovi sa dunava-varalicarenje-smudj-boja gume ... ravno 20 strana..., da se setis
Svaka čast na memoriji Tope  :icon_thumright:

mossi

Osim boje gume, treba uzet i još nekoliko parametara:

- veličina plena u nestašici hrane ( dobar obrok),
- kao i prolazak podmlatka iz protivničke ekipe ( ovde sitost nije bitna, nego instikt da se istrebi konkurencija ).

kajman

Citat: voja  u Listopad 09, 2013, 12:18:40
Negde smo nekad komentarisali da potpuno isti silikonci različitih boja imaju i različite tvrdoće a otud i razlika u vibraciji....još da se setim gde i kad  :eggs:

Koliko se Ja secam Dragomir je negde napisao jedan tekst o tome cini mi se da naslov bese
Silikon nije kriv
-da se setis

voja

Dragomire, sećam se ja odlično ko je autor teksta i teksta,no se malo pravim lud  :eggs: daj neko sveže štivo  :hello2:

kajman

Tako sam i mislio
aj da dodam jos malo nekih elemenata od vaznosti za "boje"  i jednako interesovanje kod smudjeva. cug i van cuga.
Oduvek bilo i bice, za agresivne smudjeve sed za one indolentne tvister, aliiii.......
Svetlost i temperatura vode daju signal smudju da krene u cug, ali kada ce on zavrsiti odlucuje svetlost. Misljenja sam da pogotovo u bistroj vodi, svaki smudj za sebe pojedinacno, instinktivno zna da su mu sanse u lovu pri jako providnoj vodi ili jakoj svetlosti mnogo slabije nego u kontra slucaju. E sad, da li ce jedan pojedini smudj, uloviti dok su ti optimalni uslovi tu ili nece, zavisi od cistog slucaja, naravno i njegove lovne tehnike povezane iskustvom, rangom koji ima u trupi u kojoj lovi itd. Iz toga bih opet zakljucio da ako jedan pojedini smudj u cugu, nije uspeo da nesto prezalogaji (iz bilo kojih razloga), on zajedno sa svojom sabracom "leze" na dno. Ako je taj smudj vec par puta prosao cug bez obroka, bice aktivan i dalje, sve zavisno od graditeta gladi ili mozda doba godine koje mu ne dozvoljava "prazne cugove" jer vremena je zbog naglog pada temperature vode, malo. Ali isto tako kada smudj miruje, medju njima ima onih koji su na mestu aktivni, a da isto tako medju njima ima onih koji su zaista siti i nezainteresovani. Sumnjam, recimo, da jedan keder ubacen u trupu smudjeva na dnu, kod svake jedinke izaziva jednako interesovanje. To zaista sumnjam?! Mada sam hvatao bas te smudjeve u grupi,na dnu, siguran sam da ni jednom nisam sve do jednog sa tog mesta uhvatio. Jer i vi sigurno imate istih iskustava kada recimo dodjete na vodu i zareda se udarac za udaracem, smudj za smudjem. Da li mozemo da garantujemo da smo bas sve do poslednje jedinke isprovocirali nasom varalicom. Ili, dali mozemo da garantujemo, da kada uhvatimo na jednom mestu samo jednog smudja, da drugih tamo nema ili mozda nisu uopste (osim tog uhvacenog) zainteresovani za lov ili jelo? Cug po meni, UVEK POSTOJI U OVDI, da ponovim UVEK , mozda ne ovaj smudj na ovom mestu, ali onaj smudj tamo, negdi malo dalje sigurno!!!! Ja sam ih danas od 9-12 pre podne po suncu ulovio 6 komada. Na cega taj tamo reaguje, koju varalicu i prezentaciju...to znati je umetnost varalicarenja ove ribe.
Na Dunav uvek nosim tri kutije sa po tri grupe u svakoj kutiji i sa podgrupama..........
recimo silikonci za neaktivnog smudja, za poluaktivnog i za aktivnog u te grupe obavezno ulaze silikonci kada je smudj spor ili kada je brz.........jel moze neaktivan smudj da bude brz? MOZE! Jel moze aktivan smudj da bude spor? MOZE!

U podgrupe spadaju silikonci za klasicno dzigovanje u skokovima gore dole, za kratke ostre skokove za blage duze skokove, za horizontalnu prezentaciju i obavezno za dijagonalnu prezentaciju.... no dobro u skladu sa napred napisanim su tipicne i karakteristicne vibracije...........vertikalno dzigovanje je nesto sasvim drugo.....
nekoga ce sad da iznenadi i zbuni zasto je ovo odlican silikonac bas za neaktivnog smudja??? A zasto je ovaj silikonac odlican za aktivnog....e to zasto??? To je najbitnije za pravu prezentaciju! Daklem, kao sto se iz prilozenog vidi nigde ne pomenuh boju, prezentujes silikonca a ne boju. Ovako, bacis u plitku providnu vodu po danu pet sedova razlicite boje , a znas da tu smudj nocu dolazi da lovi i dodjes sutra ujutru da vidis koju je boju smudj pojeo? I onda se iznenadis kad vidis da nije pojeo ni jednog seda!!! A onda dodjes sutra pa prekosutra a ono opet nije pojeo ni jednog seda. Kako to da se nekom gladnom smudju danima ne svidja ni jedna boja? Svi objasnjavaju ovo lovi ovo ne lovi ali NIKAD nigde i niko ne objasnjava ZASTO taj i takav silikonac ulovi a ovaj ovakav ne ulovi!!!

Kugla

A koji su to silikonci za aktivnog, poluaktivnog i neaktivnog smuđa i pod grupe istih, to je po meni u ovom postu najbitnije ali to nisi napisao.

kajman

U tome i jeste problem! Koja je to boja gume najbolja za aktivnog, poluaktivnog ineaktivnog smudja?

TopMix

Nadam se da nije bez veze kad ponekad uporedjujem lov smudja sa prirodnim i vestavkim mamcima...
Napr. namestim se na poziciju gde znam (ili pretpostavljam) da ima bar nekoliko smudjeva. Sunce je odskocilo, prosao je jutarnji cug (svetlost-tama), zabacujem kedera na jig udici i vrlo brzo dobijam dva smudja. Zatim sledi jos par kilavih udaraca i promasaja i ... gotovo sa tim mestom, bar za izvesno vreme...
Sklapam film: u gomili sitih smudjeva bila su dva koja sticajem okolnosti nisu uspeli da zgrabe kedera kad je bio cug, pa su to ucinili sad, i jos po koji polugladan-polusit koji se ponasaju po sistemu hocu-necu. Ostali dremaju punog stomaka i uopste ih ne zanima kakve se to ribice motaju u njihovoj blizini.
Pitam se, da li bih ulovio jos kojeg smudja na tom mestu i u to vreme samo zato sto sam promenio ribicu i umesto napr.kedera zabacio neku drugu ribicu drugacije boje, medju te ostale, neaktivne i site smudjeve. U tom slucaju, sit i nezainteresovan smudj nece reagovati ni na druge nadrazaje, kao sto je vizuelni izgled i miris prirodnog mamca. Zasto bi onda reagovao na promenu boje mamca?

Kugla

Citat: kajman  u Listopad 11, 2013, 09:52:53
U tome i jeste problem! Koja je to boja gume najbolja za aktivnog, poluaktivnog ineaktivnog smudja?
Teško dokučivo koja boja, ali i koja vrsta silikonca? Shed, twister ili nešto treće što?

Hudini

Stoputa sam si kao početniku u odnosu na vas rekao da je nemoguće da na nekom potezu Dunava (sidrenje po 50-100m od obale, glave do 30grama) nema smuđa nego jednostavno je sit i ja ga neznam isprovocirat s onim što imam u kutiji

kajman

Dipuj malo to sto imas u kutiji

Hudini

Našao na googlu što to znači  :toothy9: umjetnim nekim aromama ili kućna radinost ako sam našao pravi pojam

Lomnica_city

Par beovica (kedera) u kesu, saku silikonaca sa njima, zavezi i sacekaj par dana, prirodnije arome nema...  :icon_thumright: