Instalacija solarnog panela

Autor maverick, Studeni 23, 2012, 21:30:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Bacio mi mlb bubu u uho...mozda opcija da stavim neki manji solarni panel i odvojim webasto od cijele priče u čamcu. E sad koliko bih to sve trebalo biti jako...koliko sange akumulator..koliko veliki solarni panel...ne moram ni reci da bih to stavio sto minimalnije...sto zbog tezine sto zbog da ne gdrim čamac....Webasto trosi od 9 do 22 w...Neka bude 20w na sat sto je puno više od realnog ali za svaki slučaj....Preko noci , kabina je mala...radi jako malo ...ali recimo da cu imati i izvo vani da me grije dok blinkerisem...I neka to bude 5 sati dnevno rada....nije ali neka bude...Za ovo mi zapeo neki ovakav panel a nije ni skup
http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/FLEX-50-W/fleksibilni-solarni-panel-50w-sole
Da li je ovo uz neku bateriju od pedesetak AH dostatno...ili nesto tipa ovog kompleta za vikendice koji je bas jeftin a ima sve sto bih trebao
http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/SOLSET777/solarni-set-za-vikendicu-599kn
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

majstor

To su reklamne ponude, kad nazoveš nema pa nude nešto drugo. Provjeri. Moje iskustvo s njima....... Solar ti je nešto drugačiji nego klasična struja. Provjeri prvo da li ti može pokrenuti webasto takav slab uređaj. Tvoje će raditi na 12 v., pa ne trebaš skupi pretvarać. Ja kupio 3 kw da pokrene klimu koja troši 0,80 kw. Panel obavezno kupi mono, ne poly, jer puni 30 posto čim je svjetlo. Akumulator je osnov pa kupi što jači, koliko ti stane u čamac. Do sada sam kupio 4 sistema i još učim. Ako mogu pomoći napiši na pp ili zovi.  :hi:

maverick

Webasto moze raditi dva dana na pedesetak amper sati, znači panel bi u danima kad ne vozim to sve nadopunio.......ima ventilator i grijač koji su potrošači tih dvadesetak watta u maximumum....Svakako bih uzeo taj neki flexy panel zbog tih par milimetara debljine, ne bi se ni vidio sa strane na krovu...Pretvarač ne trebam....i bih bih zadovoljan da se uklopim u 200 eura troška za te tri komponente ....Zimi bih tu bateriju koja se puni panelom koristio samo za webasto a ljeti bih mozda imao neku glazbu ...čisto malo kad sam na plaži da svira nešto...i to laganica ...ništa sad neko ozvučenje od ne znam koliko....tako da...to bi bila neka namjena svega toga...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Bakara

Prenecu ti moje iskustvo, imam panel od 80W i bio je povezan na kontroler od 20A i obican olovni akumulator od 75Ah. Cele godine sam imao struje i nikad mi nije zafalilo. Jedino kad sam primetio da taj akumulator nije dovoljan, je kad sam otisao na vise dana pa uvece upalimo TV(preko pretvaraca na 220V) na nekoliko sati, pa osvetljenje, pa preko cele noci ostane upaljeno sidreno svetlo sa obicnom sijalicom, e onda mi se desavalo da ujutru nece TV da se upali, kao da taj inverter ne moze da postigne dovoljno napona. Inace sve drugo najnormalnije radi od uredjaja, samo taj TV zeza. Mozda ne bi zezao kad bih imao TV koji radi direktno na 12V...

Inace, TV + digitalni receiver + invertor, trose izmedju 4 i 5A konstatno. U planu mi je samo promena akumulatora, uzecu od 100 - 150Ah AGM, i mislim da sam miran. Panel mi se pokazao vise nego dovoljan.

Za tebe, ne znam da li bi bilo dovoljno da stavis panel od 30W, mislim da bi 50W bilo optimalno. Moras uzeti u obzir da je period godine kada koristis webasto, manje suncan od letnjeg perioda kada ti webasto ne treba  :occasion14:

maverick

Da svakao, ali ni ne pecam svaki dan...ali moj plan je taj neki flexy 50-60 w...pedesetak ampera baterija i kontroler...Mislim ovo je samo razmisljanje o svemu tome...Jer bi na ovaj način odvojio motor i paljenje od ovog...ne moram onda one silne sklopke...prepravljaj osamdeseti put instalaciju ..urce ..palce...vec samo stavim novi strujni krug za nova trosila neovisno o ovome sto sad imam...I pošto imam malu kabinu u kojoj samo mogu spavati...webasto bi ljeti bio ujedno i ventilacija tog prostora...Jer imam i tu mogucnost s njim...pa onda ne trebam ni one ventilatore od kompa i sve sta nisam ugurao u ono malo kabine  :uf:

Bakara

Meni deluje da bi to moglo da funkcionise. I dalje mislim da je moja investicija u solarni sistem bila najbolja investicija, kad god dodjes, akumulator pun. Ako je napunjen a ima sunca, onda trosi direktno struju sa panela, ma prava stvar  :thumbsup:

majstor

Ja sam imao dvije ploče po 50 w,  gel aku. 140 ah, pretvarać čisti sinus 150 w, i tjerao mi led tv od 70 cm, ventilator fi 40 cm, 6 lampi sa 50 led dioda, radio. Kad sam kupio frižider sa kompresorom, pozdrav iz rovinja.
Kupio još mono ploču od 150w, MPPT pretvarać od 40 a i pretvarać struje od 650 w. čisti sinus, frižider radio bez problema. Napominjem da rasvjeta mora biti led, TV led, frižider mora biti sa minimalnom potrošnjom A+, a klima mi je sa A+++ potrošnjom.       Sada ću montirati 2 ploče po 300 w, dva ak. gel od 155 ah. i hibridni (tri u jedan) inverter od 3 kw. da tjeraju klimu, grijanje i indukcijsko kuhalo. Ako ti bude šta trebalo od prvog sistema, javi pa ćemo dogovoriti neku zamjenu.
Mislim da je na 12 v najvažniji akumulator. Mogu  ti pribaviti gel 50 ah za oko 350 Kn.  :takoje:

mlb

Gel 50 za 350  :eek: :eek: , daj 5 komada! :icon_biggrin:
Brutalna cijena! Jel imaš možda šta od cca 70ah?

mossi

Ja sam za vikend zamenio AGM 70Ah iz Peugeota.. stavio novu Vartu Silver Dynamic AGM 570 E39. (na lakom popustu oko 115e)
Stari koji je samo ajd još uvek jako dobar.. automobil nije ni štucnuo ove zime, grejači sve u fulu osim StartStopa..
Sve u svemu taj stari AGM ide u čamac. dolazi nova pumpa i novi panel od 50W.
Novi kablovi komplet instalacija, novi prekidači. Eeeee  :icon_thumright:
Nova šajbna .. izolacija krova .. a možda i uradimo veliki servis ..  :rofl2:

:rofl2: :occasion14:

majstor

Isključi start-stop, to obično ni ne treba.  :hi:

mossi

Ako ga isključujem na taster, onda se vrati prilikom sledećeg kontakta.. jedino dijagnostikom da ga isključe.

retfala

Mislim da se nemoze trajno iskljucit

majstor

OE dijagnostika i isključi se. Dođi na kavu i isključi ti Majstor junior.  :stripii: :stripii:

mossi

Dijagnostikom može skoro sve isključiti ... ako ne može dijagnostikom može sečicama..  :rofl2: :rofl2: :rofl2:

majstor

Što više žica odrežeš, to bolje ide.  :rofl2: :rofl2: