oblik jig glave

Autor Darko, Studeni 28, 2012, 21:32:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Darko

okrugla , erie , footbal jig , fish head , koji oblik glave najčešće koritite i u kojim uvjetima
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

maverick

najvise koristim erie...football i okrugle....fishead samo 30 i 45 gramske kad bas trebam pustiti tamo gdje bi erie trebala puno teza...kod manjih slikonaca takodjer u mirnijem protoku odabirem laksu fish head kad mislim da silikonac treba dobiti vise vode na rep...u konacnici fantaziram s tim ali nije me se dojmila razlika s obzirom na ulov....
vise puta sam imao razliku u udracima da li su nove i sjane glave ili oksidirane nego oblikom
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mamijo

Okrugle u 99% situacija i "H-Style" -> samo kad treba leeeepiti za dno u lerovanju ...
Ako se nesto desi, desice se u sumrak, a mozda i nece 100%

Brus

Za reke mahom okrugle ali kada je struja jaka a dubina velika minnow ili fish head.
Za jezera isključivo Erie.

Rap

mossi

Maverick i koji je odnos sjajna vs mat glava?

Brus

maverick

ovisi o bistroci vode...nekad rade jedne a nekad druge..i nije to pravilo vec znao sam imate velike razlike u udarcima
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

VELJO

kugla je Zakon pogotovo u ovo vrijeme kad je dno puno lišća, tad erie glava zna više kupiti list sa dna i često upropastiti prezentaciju!
Najveća je mana demokracije činjenica da glas idiota i pametnog vrijedi jednako!!!

Ervin

Isto kao i Maverick, erie, football i okrugle,...fishead samo 30 i 45 g. Moguće je da imamo slične kalupe!?
Najviše volim okrugle i football, ali erie i fishead su mi zbog hidrodinamike ipak najlogičniji izbor kod određenih šedova sa tankim telom.

Kugla

Evo malo surfao pa našao, nadam se da će mnogima pomoći pogotovo nama koji nismo dugo u ovom načinu ribolova ili više koristimo voblere.
Tipovi olovnih jig glava
Kod nasa koristimo nekoliko oblika jig glava koje pokrivaju dobar dio ribolovnih situacija i prezentacija:
1.   Okrugla glava je univerzalna i samim time najpopularnija. Dobro tone i nema preveliku siluetu.
2.   Erie je dobila ime po američkom jezeru Erie, gdje je ovakav oblik olova s težištem prema naprijed korišten za što dublji prolaz u ribolovu walleya, američke vrste smuđa. Jako dobra glava za tekuću vodu, svojim oblikom "grabi" vodu, a opet leluja u propadanju. Ne zauzima puno udice i ima potpuno vodoravni balans.
3.   Shad head svojim tankim trokutastim oblikom doslovno reže vodu, što je čini iznimnim za jako brzu vodu i velike dubine. Ima veliku siluetu i dugačak okovratnik, pa je potrebno koristiti duže udice ili kratiti glavu silikoncu. Pogodna za kraćenje sjekačim kliještima.
4.   Stand up je iznimna glava za najsporije propadanje. Na dnu stoji gotovo okomito i ima dugačak okovratnik.
5.   Bullet glava je dobra za jaču struju, a u "weedless" varijanti je najbolja za prolaz kroz zatravljene terene. U izvedbi s udicom pod 90° ima vodoravni balans.
6.   Football glava ima izniman rad u propadanju i ne zauzima puno od vrata udice. Ne dozvoljava prevrtanje silikonca i odlič¬no prenosti strukturu dna pri povlačenju.
7.   Orkino stopalo profilom se odlično uklapa u siluetu mamca, zauzima najmanje od udice i jako je zahvalna za precizno tempiranje težine sjekačim kliještima. Nema je u Do-it ponudi.

Rajo

Okrugle , ponekad erie il football al stvarno ponekad , skoro nikad .

Juzba

Erie, okrugle, a za bržu vodu Shad head
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

mamijo

Pitanjce za sve koji ponajvise voledu erie - da me prosvetle
Zasto erie na prvom mestu - u tekucoj vodi! - Kada je za iste uslove potrebna stanovita kolicina grama vise da bi se postigao isti efekat dolazenja do dnOa u poredjenju sa okruglom glavom classic vulgaris .... jerbo zbog tog erie oblika brza voda tj tok vode je odize od dnOa ...

Za stajice - OK ... imam nekoliko tijeh erie - samo za stajece vode za nedajboze ako zatreba ...

jeeee-eeedino kao aaaajde da je razlog - oblik - kao logican nastavak sheda ... al ... po meni - nema potrebe za tim ...

a'e ... ubedite me ... pliz ...
Ako se nesto desi, desice se u sumrak, a mozda i nece 100%

maverick

prvi razlog zasto cesce erie...je zato sto imam takav kalup  :icon_biggrin: drugo...shed sheduje tijelom drukcije nego na okrugloj glavi...samo odizanje koje ti tako nazivas ja svrstavam u tip lerovanja i lakse se drzim u poziciji....mada ler vise s football oblikom...