Neće ovo valjat

Autor Slaven, Studeni 29, 2012, 08:24:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mornar Popaj

Za one koji se pitaju, zašto su nekad jela bila ukusnija, dok su se polako kuhala i pripremala na starim šporetima i na laganoj vatri, odgovor je sljedeći.
Kada se određena jela, pripremaju polako, uz upotrebu određenih namirnica ( domaća rajčica, kupus, suho meso, teletina, divljač, gljive )
na laganoj vatri, kroz period od nekoliko sati, dolazi do pojave 5. okusa. Iako većina nas, u većini slučajeva upotrebi iste namirnice,
događaju nam se situacije kada rezutat bude različit. Rješenje ove jednadžbe leži u temperaturi pripreme jela i trajanju cijelog procesa.

Znao sam da takvo nešto postoji, ali nisam znao kako, kada i zašto, sve dok na faxu u Zagrebu nisam slušao gastronomiju i vrhunskog stručnjaka Branka Ognjenovića,
sa kojim sam već nakon 5 minuta uspostavio iste valne dužine. Nakon nekoliko predavanja, jednostavno se puno kockica složilo u jedan mozaik.
A 5. okus je naravno privilegij pravih gurmana ( kao što sam i sam ) koji ne uživaju samo u hrani, nego možda još više u pripremi hrane  :occasion14:

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

petrinjac

Citat: Mornar Popaj  u Studeni 25, 2015, 21:45:18
Za one koji se pitaju, zašto su nekad jela bila ukusnija, dok su se polako kuhala i pripremala na starim šporetima i na laganoj vatri, odgovor je sljedeći.
Kada se određena jela, pripremaju polako, uz upotrebu određenih namirnica ( domaća rajčica, kupus, suho meso, teletina, divljač, gljive )
na laganoj vatri, kroz period od nekoliko sati, dolazi do pojave 5. okusa. Iako većina nas, u većini slučajeva upotrebi iste namirnice,
događaju nam se situacije kada rezutat bude različit. Rješenje ove jednadžbe leži u temperaturi pripreme jela i trajanju cijelog procesa.

Znao sam da takvo nešto postoji, ali nisam znao kako, kada i zašto, sve dok na faxu u Zagrebu nisam slušao gastronomiju i vrhunskog stručnjaka Branka Ognjenovića,
sa kojim sam već nakon 5 minuta uspostavio iste valne dužine. Nakon nekoliko predavanja, jednostavno se puno kockica složilo u jedan mozaik.
A 5. okus je naravno privilegij pravih gurmana ( kao što sam i sam ) koji ne uživaju samo u hrani, nego možda još više u pripremi hrane  :occasion14:

.....
ako si mislio na mene.. onda ovako!
...
slazem se s tobom u potpunosti. :hi:
...
ponesta se kuzim u kuhanje pa mi bilo cudno .. 6 sati kuhanja.. :eek:
pogledao sam video.. i covjek mi objasnio i shvatio sam..
...
pitao sam..
samo zato sto u skoro 40 god nisam cuo ni vidio da se nesta kuha 6 sati.
i jos mi nije jasno..
vjerujem da je stvar temparature ponekad kljucna (ovisno o jelu koje se priprema)
u ovom jelu je sigurno presudna..
...
svako ono druzenje uz kuhanje je neprocjenjivo..
to najbolje znamo 'kuhari amateri'
zasto.. i za koga.. i zbog cega to radimo :thumbsup:
...
uvjek zamjeram onima koji dođu na gotovo i sjednu za stol... i kasnije odma odu. :violent1:

maverick

Nisi ti vidio kad se opiju Dus i njegov kum Ica...7 sati su kuhali grah  :stripii: i za cudo bozje bio je odličan
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Kako ispoštovati (ne vraćenog) smudja od 2 kg. Na moj način.

pajdo77

A ja maloprije žuljao po ribljim štapićima :stripii:,ko da blato jedem al bar nema kostiju :rofl2:. Bem ti takog pecaroša.

šajzika

Ponukan mossijevim evo i ja da se malo urcim  :stripii: :stripii: :stripii:
ja sam svoje ispostivao za djecicu narafno  bez kosti  :icon_thumright:

jos 10 ak komada i ko mossi cu sve ljepo  :ok:  :rofl2:
Audentes fortuna iuvat

petrinjac

Citat: maverick  u Prosinac 03, 2015, 16:54:05
Nisi ti vidio kad se opiju Dus i njegov kum Ica...7 sati su kuhali grah  :stripii: i za cudo bozje bio je odličan
...

he he...
mozda im se i vatra ugasila na 2-3 sata..
a da nisu skuzili... :pije:
:stripii:

mossi

Smudj žive vage u Somboru u ribarnici košta 680 dinara tj 5,7e a toliko košta i kilogram najfinijeg junećeg mesa bez kostiju.
Pa kad se već čovek potrudi da upeca sebi ručak onda se može odvojiti još 10 minuta da se od to lepo isfiletira,
Dobar nož (običan, ali tanak sečiva oko 13-15cm i malo strpljenja.

Danas smo imali ručak za kraljeve.  :ok:

maverick

Izgubio sam nedavno filet noz na vodi...ima netko neki dobar prijedlog za kupnju
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dravski pecaros

danas obavljena i svinjokolja...

maverick

dravski pecaros

tradicija na svinjokolji  lungiče ostaviti pa drugi dan ražnjiče praviti.... ;D

mario123

Ja lungice obavezno ostavim i nosim sa sobom na faks ;D i onda na tavici fino da bude roze boje usredini :ok: najmekse i najslade meso.

vatrogasac

Kod mene lungici,sunke, kremenadli i halc ide bez pardona u kulene/kulenove seke, sutra slika  :jede:

petrinjac

Citat: maverick  u Prosinac 04, 2015, 22:55:25
Izgubio sam nedavno filet noz na vodi...ima netko neki dobar prijedlog za kupnju

..
pogledaj si u ribickim trgovinama..
RAPALA ih podpisuje..
no na ostrici ima otisnuto 'EKA' Steinles Steel Sveden
Svedska firma izuzetno kvalitetna..
imam ga vec godinama..
tanak.. savitljiv ostar i kvalitetan..
proizvode i nozeve za lovce.. svakakve oblike i modele..
.. cca 200-250 kn. ovi za filetiranje..
..
ako imas viber' instaliran na mobu..
javi se posaljem ti slike.. 095 59 77 446  :hi: