Neće ovo valjat

Autor Slaven, Studeni 29, 2012, 08:24:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Šokre

Često sam se muvao prosli mj oko Požege, u par sela okolo se naslo po 10kn/kg kestena. Moji odusveljeni, jos svaki zarezem malo, a sortiram ih jos, prvo manje pecem, pa velike....
A prije toga uzeo kod šipija na kružnom toku, ubio ih brat, pola pije pola šarcu daje.
Krematorij, od litre pola bacis.

Kugla

Dečki prva liga, kako za roštilj tako i za kestene.

mossi

Odlučio sam da u ovo vreme krize i jeftinog mesa iz 1982.  :tongue3: :glasses9:

Napravim mini pušnicu na principu -  sve se vidi iz videa.
U dimilici je oko kilogram, možda i manje prpe, max 2l volumenski.
Dimilica je oko 6-7 litara, pa je u prvom paljenju nisam napunio ni do trećine.

Za test sam se odlučio sa tablom slanine iz supermarketa.
Koliko se da videti EXTRA to radi!

Ja prezadovoljan.

Ostaje da se proširi broj mesta za kačenje tj donja sekcija i da se nadju/naprave kraće kuke.

mossi

Dimilica sad radi već dva sata i ugrejala se cela do gore.
Nije vrela ali 40-tak C izgleda da ću morati produžiti crevo da se stigne ohladiti.
Ekonomična je ipak je napunjena samo max 1/3 a verovatno i manje.
Baš me interesuje kad će se ugasiti tj izgoreti sva prpa.

nekinho

Odeš s ekipom na pecanje. Nadaš se ribi a kad ribe nema ni slučajno onda sve ode u krivom smjeru. Neće ovo valjati ... mora se ponoviti još koji put.

alex7777

Citat: nekinho  u Studeni 20, 2016, 23:09:25
Odeš s ekipom na pecanje. Nadaš se ribi a kad ribe nema ni slučajno onda sve ode u krivom smjeru. Neće ovo valjati ... mora se ponoviti još koji put.

pajta samo 4 fore na tolkim drvima i tako lijepoj zari  :sha:

alex7777

Citat: mossi  u Studeni 20, 2016, 17:06:50
Odlučio sam da u ovo vreme krize i jeftinog mesa iz 1982.  :tongue3: :glasses9:

Napravim mini pušnicu na principu -  sve se vidi iz videa.
U dimilici je oko kilogram, možda i manje prpe, max 2l volumenski.
Dimilica je oko 6-7 litara, pa je u prvom paljenju nisam napunio ni do trećine.

Za test sam se odlučio sa tablom slanine iz supermarketa.
Koliko se da videti EXTRA to radi!

Ja prezadovoljan.   

Ostaje da se proširi broj mesta za kačenje tj donja sekcija i da se nadju/naprave kraće kuke.

kontam uz pravi omjer dima (hladnog) i ostalih par fora mora bit dobro jedino ti ostaje pitanje kako i di ces ga na hladno (dok ne zahladi ) da se zraci  :icon_scratch: sve ostalo je neupitno

pajdo77

Uzmi neku cijev profila koji ti odgovara i materijala koji se da savijati,bakra na primjer,ispuni ju pijeskom i isavijaj da dobiješ spiralu dužine koliku želiš. Tako ćeš dobiti dužinu koja ti odgovara a neće ti zauzimati prostor. Možeš ga uroniti i dijelom u vodu,sistem kao pri pečenju rakije i eto ti hladnog dima. Ako je to plastično bure zamjeni ga metalnim,plastika ispušta svakake kancerogene spojeve,naročito ako je topla.

DIDAPATAK

..slažem se s Pajdom( sve češće i skoro ćemo morat zajedno na vodu  :ok:)...plastici nema mjesta uz povišene temperature i hranu..
..i ja razmišljam o jednoj priručnoj pušnici manjeg kapaciteta, znači bure od 80-100L zbog ribe i nekih interventnih dimljenja kad je velika pušnica puna..nešto ovako...

jeftino,montažno i sasvim funkcionalno  :hi: :clap2:
.. :baba:

mossi

Temperatura vazduha trenutna je oko 10C kad sam potpalio prvu dimilicu, danas evo pre 20 minuta drugu (nešto je teško upalila)  :BangHead:.
Verovatno je presitna piljevina pa nema snage da povuče vazduh, a i napunio sam je malo više nego juče.

Znači sutra idem u nabavku specijalnih ljuspica bukve za dimljenje mesa, doneće mi šogor iz NS-a.
Temperatura samog bureta juče je bila hladna, isto tako pipuno sam i meso tamo negde u trećem satu takodje hladno.
Kad dodje prava zima i kad pumpa bude vukla vazduh od nula ili manje C biče to sve savršeno dobro.

Evo ovaj je recimo meni bio inspriracija

A ovo je već ozbiljnija alatka:
https://youtu.be/WPGi5caa4ec?list=LLRaOFYoo54EpZVlRH5EdHog

nele01

Ulov od subote uvece. Nesto nece krupan smudj, sve 1-1,5 kg, pa da  iskoristim vreme kad nece krupan smudj.

mossi

mossi

Citat: alex7777  u Studeni 21, 2016, 00:26:48
kontam uz pravi omjer dima (hladnog) i ostalih par fora mora bit dobro jedino ti ostaje pitanje kako i di ces ga na hladno (dok ne zahladi ) da se zraci  :icon_scratch: sve ostalo je neupitno

Danas sam shvatio šta je pesnik hteo da kaže.
Jer juče se slanina "ocedila" samo 5-6 sati pre prvog dimljenja, a posle dimljenja sam samo otklopio bure.
Posle današnjeg dimljenja shvatio sam da kondenzat (vodena para) koji se stvara sagorevanjem vlaži meso,
ako nema dovoljnje promaje, tj ako odnos promaje i dima nije dobar.

Večeras slanina ide na šipke na vetar, a sutra bure mora na preradu!  :glasses9:

nekinho

Puno pecam, ništa ne upecam. Ali dok je naše Slavonije, naših običaja i bravaca nema nam zime. Jučer pala dva preko 150. A uz ovakav stol nije ni posao smetao... Nije mi žao što nisam jučer pecao.  :icon_thumright:

pajdo77

Ma fuj,to je kalorično :stripii: :rofl2:,uvjek sam prije za ovakvu sliku nego prženih kesega :icon_thumright: