Kobasice , kuleni i slični proizvodi

Autor Rajo, Prosinac 04, 2012, 17:36:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Klifton

Citat: kawasaki  u Prosinac 11, 2014, 14:55:08
kolega je u pravu za 1,7 %.
ja stavljam 1,8 % kulin ; 1,6 kobasa.
pazi kulin a i seka dobiju soli preko crijeva.jer ako je crijevo kupovno dakle stoji u soli cijelu god i slano je ko vrag.
ako nije kupovno valja ga doma namazati solju iz vana ali lagano i to nakon punjenja

Istu mjeru imam i ja,stari majstori su me davno naučili na 2.0 i 2,2 i s vremenom  sam shavatio da je to previše,al bitno je naglasiti tuzlanske soli, morska je nešto drugo isto sam došao do tog saznanja i slažem se sa Popajem u potpunosti.
Mislim da je jako bitno naglasiti za slavonske-baranjske proizvode starost svinja,po meni  bitnija stavka od vrste svinja,i normalno poznavanje dijelova mesa koje u čega idu.

grgech

rađeno je testiranje i na starost, priča o zrelosti mesa unutar različitih pasmina opet nije u prednost dovela slavonsku crnu svinju...

inače, 2 milijuna svinjskih butova koje smo uvezli, nisu završili u slavoniji za šunke, nego dolje, u pršutanama, upravo zbog nezrelog mesa

Klifton

Citat: grgech  u Prosinac 11, 2014, 16:06:26
rađeno je testiranje i na starost, priča o zrelosti mesa unutar različitih pasmina opet nije u prednost dovela slavonsku crnu svinju...

inače, 2 milijuna svinjskih butova koje smo uvezli, nisu završili u slavoniji za šunke, nego dolje, u pršutanama, upravo zbog nezrelog mesa
:thumbsup:
Po meni najvažnija stvar u cijeloj priči je starost-zrelost mesa a onda sva ostala priča o začinima, sušenju itd...
Svojevremeno se sjećam u vrijeme kad je Billa otvorila se u Os da je cijena šunki obrađenih u billi bila jeftinija ili možda neznatno skuplja od cijene živih svinja kad se sve zbroji pa je u mom kraju bilo kupovine tih šunki ,plečki itd i pokušaja da rade kobasice,čak i kulenje od toga mesa,da skratim ništa to nije valjalo,ostalo je samo na pokušaju,moj dida je govorio :Ako prase nije božičalo u svinjcu nema na godinu kobasica  :icon_salut:

Mornar Popaj

Citat: Rajo  u Prosinac 11, 2014, 06:42:51
a što se soli i začina tiče je kažem da je to stvar osobnog ukusa i nije uredu nekom solit pamet da je dobro ovo ili ono ili da neš nevalja odnosno kako ti napišeš sve preko 1,7 % je silovanje zdravog razuma . po mom ukusu premalo soli .

Da si odličan pecaroš, to je jasno, međutim, očigledno slabije, ti ide čitanje sa razumijevanjem.

LIjepo sam napisao, da iz dugogodišnjeg iskustva, vlastitog i tuđeg ( ne internetskog ) svako stavljanje tuzlanske soli preko 2% je zločin. A budući da imaš i više iskustva od mene, sa korištenjem morske soli u suhomesnatim proizvodima, molim te da nam otkriješ koliko stavljaš Paške soli kad ti je 1,7% nedovoljno ? Da si je uopće koristio, nebi pisao napamet. Morska sol je slanija i nema se tu puno prostora za pametovanje, mora se manje staviti i točka. Mnogi su zaplakali, jer su preponosni pitati za savjet.

Naravno da su začini stvar osobnog odabira, ukusa itd... međutim ne možemo pobjeći od činjenice da su začini, dobre sluge a loši gospodari. Prepuštam svakome da ovu rečenicu protumači kako mu odgovara. Ali od istine se ne može pobjeći.

SUDJELOVANJE NA FORUMU TREBA BITI MALO FLEKSIBILNIJE, NIKAKO ISKLJUČIVO KAKO TO VAMA NAJBOLJE IDE, SAMIM IZNOŠENJEM NEKIH TVRDNJI TREBATE BITI SPREMNI NA KOMENTARE OSTALIH ČLANOVA, RAZLIČITOSTI U RIBOLOVU PA I U KULINARSKIM RECEPTIMA SU DEFINITVNO STVAR UKUSA, A O TOME SE NE RASPRAVLJA NA OVAKAV NAČIN
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

kawasaki

Brzi od Bolena.

Mornar Popaj

Slažem se sa opaskom od strane administratora, i ispričavam se ako sam nekog uvrijedio.  :uf:
Ponesu me emocije pa zaboravim da svako ima pravo na svoje mišljenje, a pogotovo na ukuse, kada su u pitanju kobasice i kuleni. Da se vratim na temu, evo danas sam dovršio brisanje plijesni sa kulena, ponovo ih prevezao i nazad na dim.
Ne usuđujem se ni pomisliti kakvi bi bili da sam ih pustio onakve ....

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

vatrogasac

Ja stavljam kao sta sam napisao 2,2% tuzlanske, a ucio me covjek koji ima godina vise nego ti i ja zajedno i cijeli zivot radi kulene, nedavno kod njega radili 10 pola po cca 100kg svaka, tako da cu se ja i dalje drzat tog omjera..

kawasaki

druze sta je lose kod te pljesni?  :hi:
a koja je dobra..jel bjela dobra?
meni se ove god javljala ta zelena i neka zuta i bjela!  :hi:
Brzi od Bolena.

vatrogasac

Ja svaku pljesan cetkam dolje, bez obzira na boju..

Mornar Popaj

Nije dobra nijedna, a pogotovo ova zelena. Kad poslije zime spustim kulenje u zrijevaonu, onda toleriram malo one fine suhe, bijele plijesni. Ovu nikako

dravski pecaros

Citat: Mornar Popaj  u Prosinac 12, 2014, 15:03:03
Nije dobra nijedna, a pogotovo ova zelena. Kad poslije zime spustim kulenje u zrijevaonu, onda toleriram malo one fine suhe, bijele plijesni. Ovu nikako
moze pitanje..jel te kulene sto si sad napravio idu na ljeto u prodaju... :hi:

Mornar Popaj

DA, ali unaprijed su naručeni tako da nema puno za slobodnu prodaju.

dravski pecaros

ok..ma nebi ja kupio pito sam radi neceg drugog.. :hi:

KvacakZu

Mornar Popaj

Kvaki, ostavio sam jednu kobasicu za tebe  :takoje: Ove godine su još bolje, morao sam ih poskidat i prodat, jer bi puno kalirale nakon ovog sjeverca  :stripii: