ŠUNKA

Autor mossi, Prosinac 04, 2014, 13:32:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Presa je hrastova deblja daska 3cm minimum 2kom, dovoljne širine da stanu dve šunke bez kolenice. Ide 6 šarafa/navojna šipka neki ozbiljan fi recimo 12mm. Treba i 6 flahova 3mm 5cm sa po dve rupe kroz koju prolaze ti šarafi

Šarafi prolaze kroz: matica podloška flah dasku dasku flah podloška matica.

Otprilike daske su 70-80cm x 30cm x3cm.

Rupe su odmaknute od krajeva jedno 3-4cm.
Flahovi su obavezni! Inače daske će pući.

Poenta je da se doteže po potrebi, čim meso popusti dotežeš.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Gremlin

Slika govori više nego hiljadu reči...

:stripii: :stripii: :stripii: :stripii: :stripii:

mossi

Evo slike sa neta, za jednu šunku.

Gremlin

ossa

Mossi kada može proba na vodi uz kuvano vino ?  :pije:
Naidju krize, drukcije grize...

mossi

Nema probe, prošle godine nisu se sušile šunke.. samo kuleni i pečenice.. ono šunke od prošle godine otišlo još letos.  Ove godine se lomim šta da radim.. dobra je šunka u mrežici.. ( skraćena priprema, lakše dimljenje, konzumacija, nema koske, lako vakumiranje..) ali cela šunka mama.

mossi

Dunav je dobar za svaki oblik degustacije. Javi se.. lako ćemo nešto narezati.. A i upecaće se nešto..

Gremlin

Ja još uvek razmišljam da li da pokkušam ponovo da osušim šunku, posle debakla od pre nekoliko godina kad se jedna od 9,5 kg ucrvljala i završila u đubretu.

Nađoh ovu zanimljivu mrežicu...

https://www.kupujemprodajem.com/oprema-za-poslovanje/mesarska-oprema/mrezica-navlaka-za-dimljenje-mesa-protiv-muva-i-cadji/oglas/85602552?filter_id=1456700113

:occasion14:

ossa

Citat: mossi  u Studeni 23, 2021, 13:44:09
Dunav je dobar za svaki oblik degustacije. Javi se.. lako ćemo nešto narezati.. A i upecaće se nešto..

Ako nećemo upecati, ne dolazim. Barem dva socijalno konzumna, i da uhvatimo na vobler po mraku. To ako može donosim vino iz Sr. Karlovaca specijalno !
Naidju krize, drukcije grize...

mossi

Bio u nedelju, iščeprkalo se par komada..

dravski pecaros

Citat: Gremlin  u Studeni 23, 2021, 13:55:19
Ja još uvek razmišljam da li da pokkušam ponovo da osušim šunku, posle debakla od pre nekoliko godina kad se jedna od 9,5 kg ucrvljala i završila u đubretu.

Nađoh ovu zanimljivu mrežicu...

https://www.kupujemprodajem.com/oprema-za-poslovanje/mesarska-oprema/mrezica-navlaka-za-dimljenje-mesa-protiv-muva-i-cadji/oglas/85602552?filter_id=1456700113

Moj savjet ti je ako nemaš adekvatan prostor i uvjete bolje nemoj cijelu šunku sušiti,moj pokojni otac je isto odustao radi
Godine su sve toplije sa puno vlage i moraš imati idealne uvijete da se osuši tako velika šunka

Gremlin

Daleko sam ti ja od idealnih uslova...živim u stanu, dimim kod ženinih u nekoj improvizovanoj pušnici, suši se u podrumu...

Ali sam neviđeno uporan, pa ću 99% posto da rizikujem sa 1-2 manje šunke, uzeću ove mreže, pa šta im Bog da.