ELEKTRO PENTE

Autor mossi, Prosinac 13, 2012, 16:05:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

A recimo koliko bi se nisko mogao spustiti s akumulatorom dole...recimo 70-80 amper sati...i recimo s koliko panela da mogu 30 kilometara niz dravu otici s tim motorom...budem dva dana na dunavu i on se do tad napuni...i onda se s njim provozam do usca i nazad yamahom....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Mario, nisu tu bitni kilometri nego brzina u kojoj se vozi tj koliko Ampera vuče.
Pošto bi uglavnom radio sitne korekcije, to je 1-2 brzina i to ne svo vreme.
Malo štopanja opet ne svo vreme.
Ako je lep sunčan dan .. 100W puni sa tih 5-7A, po meni na kraju spusta ispadne da nisi potrošio NIŠTA!
Ako je oblačno ili kišno, prepolovi punjenje na max 4A, ali opet si dobar jer motor ne koristiš više od 50% vremena, znači opet NIŠTA.
Ili skoro ništa. Ako kreneš sa 3-5 brzina pa se voziš sat-dva non stop.. tada će se akumulator ozbiljno prazniti.
Ali i za ta dva sata će panel vratiti 10-13A struje, znači jedno pola sata gratis.

Moja preporuka je ozbiljan akumulator od 75Ah, 100Ah je baš ako imaš viška novaca.
Ali ZIMI će ti tih 100Ah biti od velike koristi jer pri malim temperaturama kapacitet akumulatora se smanjuje za 20-50% !!!!
A i broj efektivninh punjivih sati u toku dana će biti mali.

PUNJAČ kupi pravi i da te glava ne boli, 100W panel i vozi Miško! http://www.steca.com/index.php?Steca_PR_10_30_en

maverick

A solarni...sta mi bolje ovi mono ili poly....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Pogledaj malo po specifikacijama. Nazovi trgovce pa pitaj.
Koji puni sa koliko A pri 100% sunca na 90 stpeni ugao sunca.
Koji puni sa koliko A pri 100% sunca na 60 stpeni ugao sunca.
Koji puni sa koliko A pri 50%  sunca na 90 stpeni ugao sunca.
Koji puni sa koliko A pri 50%  sunca na 60 stpeni ugao sunca.

Saberi pa se oduzmi ...  :rofl2:

mossi

Evo ovde ima i ova steca 1010

http://www.omnibus.hr/cjenik_solarne_opreme.htm

Ja je imam baš taj model ... vredi svaki novčić!

mossi

Danas 11:12h sunčano, panel od 40W struja punjenja 2.6A

maverick

Malo cu to prostudirati ovih dana...imam neku kombinaciju za pentu...pa mozda i pokusam sloziti nesto za besplatno vozanje tu niz dravu....samo dok vremena uvatim

mossi

Citat: maverick  u Svibanj 07, 2014, 20:49:17
Malo cu to prostudirati ovih dana...imam neku kombinaciju za pentu...pa mozda i pokusam sloziti nesto za besplatno vozanje tu niz dravu....samo dok vremena uvatim

Imam jednu E pentu viška, bila 2x na vodi, NOVA. 36 libri. (leva)
Cijena prava sitnica ..  :toothy12:

maverick

GORLE

Koji elektromotor može da solidno gura Elan t310. Čamac je težak 62 kg, sa nama dvojicom u njemu i priborom biće ukupno do 300 kilograma. Ne treba mi motor za brzu vožnju i duge relacije. U pitanju su manja mirnija jezera, maksimalno 4 km predjenog puta.
Imam u ponudi Motorguide Thruster 25 lbs, pa me interesuje da li je njegova potisna snaga dovoljna za ovaj čamac ili moram da kupim nešto jače. Naravno interesuje me i koja baterija za elektromotore ( ne akumulator iz auta), odnosno sa koliko Amper sati,  je dovoljna za max 3 sata vožnje.

GORLE

Ajde neko nešto. Svaki savet je dobrodošao.

maverick

A taj čamac u stajacoj vodi moze gurati svakako i taj...

mossi

Gorle, imam malu el. pentu (tu oko 25-28lb) i ne bih je menjao ni za šta na svetu, ima samo dve brzine napred Zec i Kornjača.  :stripii:
Gura drvenu čiklu od 5m i nas dvojicu u njemu vrlo pristojno po stajaćici.
Znači to je to.  :icon_thumright:

Akumulator ne manji od 55Ah, pogotovo ne zimi, i svaki put na vodu sa punim akumulatorom!
Napon na akumulatoru ne sme da padne ispod 11.3V  :icon_salut:

šime

Ma dečki doslovno GUTAJU i akumulator, strašno puno strje troše.

bb

ja mislim da je ovo elektro penta