ELEKTRO PENTE

Autor mossi, Prosinac 13, 2012, 16:05:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Moze raso...panel puni akumulator...motor trosi taj istin akumulator i tako u krug...a elektro parsun kod nas se ne uvozi...ali moze se sve uvesti, samo slabo smo mi zainteresirani za to....jedini covjek koji je kupio dva elektro motora a da ga poznam je mlb  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Darko

greška , ne 2 nego 3  :hi:
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

maverick

:stripii: A ne znam za treci  :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

raso

Citat: maverick  u Ožujak 25, 2015, 20:57:14
Moze raso...panel puni akumulator...motor trosi taj istin akumulator i tako u krug...a elektro parsun kod nas se ne uvozi...ali moze se sve uvesti, samo slabo smo mi zainteresirani za to....jedini covjek koji je kupio dva elektro motora a da ga poznam je mlb  :stripii:

To znači da odeš do traverze i muvaš se tjedan dana za 0 kuna. O brzini nećemo i toj situaciji je nebitna.

bb

Neznam ja di je traverza al ako je lijepo vrijeme imaš sunca da,oni ludi stranci ti imaju i neke male vjetrenjače

mossi

Citat: maverick  u Ožujak 25, 2015, 20:57:14
....jedini covjek koji je kupio dva elektro motora a da ga poznam je mlb  :stripii:

Ja sam imao 3 pa sam jedan prodao mlb-u!  :stripii: :rofl2:

Svi ti jaki motori, a pogotovo taj Parsun vuku strujeeee.
Pa pogledajte samo u čamcu plastični kontejneri za akumulatore mislim da ih ima 6 najmanje!
Na onom "gliseru" ima dva velika akumulatora.

Ako se ima budžet za sve te stvari, prikolica i šteker za 24/7 i onda treba da bude ispunjen barem jedan uslov:

ZABRANA korištenja 2/4t motora na nekoj vodi da bi se neko zajebavao sa e pentama.

:hi:

bb

Mossi ti si imso onaj mali al čamac,e sad s tim laganim čamčičem i sa ovim 25lb motorom i akumulatorom iz auta koliko se dugo možeš vozakat i kojom brzinom otprilike.Recimo meni treba za dravu kilometar dolje kilometar gore lagano uz obalu i tišini.

mossi

Leti - imaš sa akumulatorom od 55-63Ah pri brzinama 1-3 od 5 na 30lb motoru, ceo dan.  :icon_thumright:
Ako pojačaš brzinu smanjuješ vreme vozanja više nego za duplo!
Ako ideš na brzini 5 imaćeš jedno 2h konstantne vožnje.

UVEK moraš da meriš napon na akumulatoru, i nesmeš da padneš ispod 11.2V jer će to jako da oštećuje olovne obične akumulatore.
Pa ćeš menjati akumulator svakih par meseci.  :BangHead:

Zimi se vreme vozanja skraćuje na pola.  :BangHead: :BangHead:
Pa i na trećinu u zavisnosti od akumulatora i temperature spoljnje 0-5C brrr

mossi

Mala 2hp penta menja 30lb epentu, troši kao upaljač,
UVEK možeš imati negde litru goriva, a to ti je ekonomija + radius, da te nikad ne ostavi nigde!

bb

E i još nešto koliko sam shvatio on struje troši na svakom plovilo isto bilo lagano aluminijsko ili drveno,jedino što se brzina čamca mjenja.

mossi

Brzina znači radius, radius znači potrošnja.
Znači i te kako zavisi od čamca koliko ćeš se vozati.

Ono što imaju epente za razliku od 4/2t motora je momenat.
Znači vuku jednako sa 500rpm i sa 2000rpm!
Zato se koriste kombinovano dizel elektro lokomotive, brodovi i sl.
Tramvaji trolejbusi i sl. mašinovodja mora da pazi jer to čudo ima start kao formula, a težina voza je na hiljade tona!

mossi

Citat: bb  u Ožujak 26, 2015, 08:40:15
E i još nešto koliko sam shvatio on struje troši na svakom plovilo isto bilo lagano aluminijsko ili drveno,jedino što se brzina čamca mjenja.

Vidi, brzina ovde nije faktor, nego upravo teretnost plovila.
Mala je razlika u brzini, ali se menja jačina struje.
Drži obrtje na račun amperaže. Samim tim cedi akumulator i smanjuje radijus.

bb

Ok,hvala.Znam di ima za posudit mali al.čamac i el.penta,pa ću to probat organizirat i malo sve izmjerit pa će mi bit jasnije,a vjerujem i nekom kog to zanima.

mossi

Brzina se dobija instalacijom veće epente, sa većom snagom i pitchom elise.
Pa epenta od 55lb gura mali čamac sa lakoćom i u drugoj brzini, a u petoj "leti".
Naravno da tada opet vuče više A pa je potreban veći akumulator.
Zato je zgodno da imaš prikolicu, lepo namontiraš 4x100Ah, fiksno!
Puniš pametnim punjačima i nema teglenja!

Tada je to OK opcija, ovo ostalo, 72Ah koji je težak 20kg plus motor.
Pa nikad ne znaš kad i dokle?! ma kesa brate.
Za vertikalicu OK, kao pomoćni motor! OK
Solarno dopunjavanje OK.

Samostalna epenta kao osnovni pogon, NE!  :no:

bb

Aj ovako koliko je taj motor 55lb slabiji u odnosu na tomosa.Akumulator bi ja nabavio pravi,imao sam 10 god neki akumulator 225a/h za svjetla u vikendici tokad napuniš miran si jako dugo vremena za svjetlo,onda su još paneli bili skupi.A znam puno vrhunskih elektroničara,tako da bi te sve vrste oko automatike prošao jako jeftino(đabe)