Primjedbe na kvalitete domaćih majstora

Autor Ive, Travanj 28, 2015, 07:48:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

twister011

Mala kritika za majstore generalno, nista licno. Koliko god savrsenstvo postigli od nekih, istih takvih, vec postojecih modela, pratice ih usud "kopija'.
E sad, mozda to nekome ne smeta, ali vecini iz mog okruzenja to bode oci. Na kraju krajeva, ne verujem da su majstori srecni kada vide da njihovo delo nije vise samo njihovo, vec pravi i Pera, Mika, Laza.....
Moram da pohvalim Marka Mrdaka, od onih koje sam video posto nisam ljubitelj glavinjara, zato sto je covek totalno originalan, bar sto se izgleda tice i mog skromnog znanja. Varalice odlicno rade, ali prevashodno izgledaju kao zive.

mossi

Citat: Vlada Tadic  u Svibanj 05, 2015, 10:03:33
I meni su dosadila stelovanja uvrtanja glavinjara. Zato sam ja moje kalupe malo drugacije uradio nego vecina. Svaka zica u 0,001 mm lezi tamo gde treba. Ne moze da pobegne olovo i da hocu.

Ajd imam jedno podpitanje:

Neke su glavinjare loše za bacanje, a neke ne.
Neke se uvrću skoro pa uvek, a neke pri "lošem" izbačaju.

E sad tu ide potpitanje: Da li se taj loš izbačaj može ispeglati zaista dobrim balansiranjem glavinjare?

Iako .. ako mi se desi više od par puta da mi se glavinjara zavrti ili zamrzi, ta ide u kantu.  :veryangry:

YUGO BOSS

Mozda cu otici malo off,ali kod glavinjara je sve izmisljeno.Ko god da napravi licice na neku vec postojecu,razlika je farba I materijal.Poenta je da se odradi dobro olovo I zica,ostalo manje-vise :) Recimo da je mrdak isto iskopirao glavinjare neke I sedove(koliko pratim) ali naravno dobro je sto je prilagodio otezanje,i mislim prvi kod  nas odradio u plastici :) Sreca je sto sve vise ljudi pravi,ukupno glavinjare dolaze do nekog maksimuma

twister011

Pa dobro si napisao "neke". One druge su odlicne i prilicno originalne. Izgled je za svaku pohvalu (kod mnogih prava umetnicka dela), a kostaju isto kao i vecina ostalih.
Ogradjujem se da je ovo prilicno laicki i samo sud obicnog kupca.
Glavinjare mi ne znace mnogo, cak i sinoc posle bezuspesnog bacanja od sat, stavim gumu  i odmah rezultat, prilicno ozbiljan :thumbsup: Proizvod koelge RJa :ok:

twister011

Mrsa je realno uneo neku "revoluciju", ali iako mi je licno "drag", sa svih strana cujem kritike za neozbiljnost. Zbog toga realno moze ocekivati i da bude kopiran i da mu proizvod bude poboljsan :mt1032: :mt1032:

YUGO BOSS

To je to uglavnom poenta je sto se sad moze uzeti kvalitetan proizvod za slicnu kintu koju bi neko dao za nesto losije :)
Al opet svako ima nekog svog favorita koliko god dobar/los bio :)

Sto se tice lovnosti glavinjara mi postaje favorit,ali smudja iskreno nisam dobio jos na nju(mada ga nisam ni trazio nesto preterano :D )

twister011

Hvata se smudj na glavinjare, kod nekih i ciljano. Na Mrsine sam dobijao, mada sam njih i najvise bacao.

tole

ja sam prošlo ljeto i jesen ciljano lovio smuđa na glavinjare na Dunavu sa obale.....rezultati izuzetno dobri, dosta sitnog smuđa i par komada u gabaritima 2 - 3 kg.....najbolje mi se pokazala vida clasic 6cm 20gr....

Vlada Tadic

Tvister ne bih sad dubio temu posto si sam rekao da su ti glavinjare slabo poznate mozda otuda i neka uverenja postoje kod tebe.
Kad bih se upustio u diskusiju ispalo bi da sam ispljuvao jednog od pomenutih majstora. Cak ne bih ni navodio ko je ali bice dovoljno da kazem taj koji je napravio revoluciju.
Marko Mrdak je veoma pedantan ok momak i njega ne bih komentarisao a iskreno i ne bih imao sta.
Danas kod nas ima jako dosta majstora koji prave glavinjare neki vise neki manje uspesno. Da bih znao sta ti fali glavinjarama moras pecati na njih i ponekad uhvatiti. Ja pecam jako dugo na glavinjare bez nekog preterivanja mozda i najvise od vecine na forumima. Ne sad da bih se nesto hvalio sa tim ili velicao sebe daleko od toga nemam te komplekse .
Inace pretece svih glavinjara ovakve kakve su nam danas poznate poticu sa Drine.
Pecanje na glavinjaru je dosta drugacije od pecanja gumom. ja recimo nemam pojma da dzigujem i slicno . Kod mene nema smudja Drina nije takva voda gde se lovi na dzig ali zato smo vecinom vicni sa glavinjarama.
Glavinjara moze biti veoma lovna varka ali kao u svemu dosta zavisi od nas samih. Kao sto zivost dajes stapom nekom tvisteru tako i glavinjara.
A sto se tice modela mislim da ne treba busiti rupe u saksijama ako vec imaju. Ako ceo svet kopira recimo jednog kopita gde ga mozemo videti kod x firmi zasto ne i glavinjaru. Biti orginalan ....pa recimo uzeti neciju glavinjaru i uraditi u gitu i zatim joj stanjiti bokove a zadrzati ugao kacanja i zicu koja leze 1/1 na ista mesta uz malu modifikaciju olova ,,,,,ako je to revolucija ... :character0032: :character0032: :character0032:

twister011

Pa nisam te valjda uvredio, sto pohvalih, u svakom slucaju objektivno, Mrsinu glavinjaru?
Ja jesam skucenog znanja o njima, jer mi se ne svidjaju kao mamac, kao ni leptir, ni kasika......ali sam ih dovoljno koristio i hvatao istima, da bih imao sud. Ajd, ja manje i vise, ali naravno u svoje iskustvio svrstavam i misljenje drugova sa kojima pecam, a za koje znam kako razmisljaju. Iako je to popularno, ne spadam u one koji pisu o necemu o cemu pojma nemaju. Takvi su mi prilicno odvratni :icon_puke_r:
Mrsu znam slucajno i u prolazu, a vise njegovog oca. Ipak, nista me ne vezuje za njega, pa cak nisam dobio nikada ni jednu varalicu dzabe, da bih ga nesto posebno hvalio.
Sto se tice "revolucije", i sam si video da sam se ogradio i da se odnosi samo na subjektivnu ocenu nekolicine pecarosa. Prvi put smo se sreli sa vitkom, lakom, "probojnom" glavinjarom, sitne vibracije. Pre iste, to nisam vidjao. Mada sam jedino mogao da uporedim sa Draskovom. Kasnije, vise majstora ga je nadmasilo, i po kvalitetu i po ozbiljnosti. Na kraju, na trzistu je nekao od pojave njegovih, pocela i masovnija kreativnost i proizvodnja.
Slicna je prica i sa Smukijem. Covek je uneo "revoluciju", a kasnije su ga po mnogo cemu, mnogi prevazisli. Ali, za mene je on i dalje nr1 :notworthy:
Iskreno, kopije ne volim, ali mi je lakse kada velike "industrije" to rade, nego male zanatlije. Od njih nekako uvek ocekujem "revolucije" :book1: Za mene je to umetnost i vas posmatram kao umetnike, pa tako i originalnost   :notworthy:
Sto se tvojih varalica tice, samo bih imao reci hvale, bar na izgled. U rad ne sumnjam. Naslov je bio takav da me je navukao da napisem i ono sto mislim, i nema razloga da bilo ko u tome vidi nesto lose.
Puno srece i uspeha u radu

Vlada Tadic

Daleko od toga da sam se uvredio , sto se tice Mrse i ja ga licno poznajem i daleko od toga da ista imam protiv njega .
Ali sam samo napomenuo da ni tu nema revolucije jer je i on prekopirao kacanje glavinjare polozaj zice sa draskove ribice. Zatim je stesao bokove itd...Ja sam se u to uverio jer sam stavljao zicu draskovu u njegove kalupe .Lezu 1/1 sto nije bas slucajno.
Sto se tice tankih modela ja sam ih vidjao i pre toga dosta majstora je na Drini pravilo glavinjare raznih oblika smo se nagledali mnogi nikad nisu bili poznati sirokim masama i tako istop ostali neprimeceni.
No idemo predaleko i udaljavamo se od teme bepotrebno.

Batica

Polozaj zice kod vecine glavinjara pasuje. Ali sama vibracija Mrsine i Draskove G5 nemaju blage veze jedna sa drugom.
Totalno razlicite glavinjare.
G5 ima najsitniju vibraciju od svih glavinjara koje imaju na trzistu. Mozda je Galamina C4 po vibraciji slicna. Prava smudjaroska i odlicna za prolecno pecanje soma.
Mrsina totalno drugacija, baca, propada, radi. Tako da polozaj zice nista neznaci.
Po vibraciji moze da se uporedi sa Vidinom calssic. Vrlo slicne. Ali Mrsina zbog oblika bolje propada.

rj

nisam neki stručnjak za glavinjare , prvi put sam ih počeo koristit ima cc 5 god. nisam imao nešto uspjeha ...onda mi kolega sa Varaličara poslao neke male crne glavinjare sitne vibracije jedva ju osjetiš ...kaže mi to ti je smrt za smuđa oće ju i som . Bio sam malo zbunjen jer ove glavinjare što sam imao tresle su štap da mi se Van Staal odšarafio  :rofl2:  :red_indian: svjedok

pretprošlog ljeta smuđ stao neće na ništa čak i po noći kilavo uzme vobler ...iz oćaja montiram tu malu crnu pizdarijicu (Mršina) i shou počinje ...redovito lovio smuđeve ...bilo i iskačivanja ozbiljnih somova ...šaran cc 10 kg zguto obje troce ....deverika cc 2 kg regularno za usta ...sad ga ebai ...
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

Kako sam prestao da pecam na shimano ...poceo i da koristim glavinjare  :stripii: a rašarašivljavalo se brate sve...ali tu noc kad je popustio Van Staal necu nikad zaboraviti  :stripii:  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Vlada Tadic

Cim menjas oblik menjas i vibraciju logicno zar ne. Recimo kod nekih je isto olovo u pola modela a razlicito rade .