Evinrude E-tec 40 ks

Autor maverick, Rujan 07, 2015, 19:20:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Danas sam se malo provozao s e tecom iz naslova....malo da premjerimo potrošnju jer malo sam bio skeptičan na taj koncept za mene jos uvijek dvotaktnog motora. Da sad ne pišem o stvarima poput odrazavanja...servisa jer svi prodavaci imaju neke svoje prednosti koje iznose pri prodaji motora...i svaki ima neke svoje mane i prednosti pa to ostavimo svakom da bira sto želi. Motor je na commanderu...dosta dugačak i širok čamac s plovnim karakteristikama kakve jesu, inače meni se sviđa koncepcijski jer ima mjesta za svašta nešto...Ovaj od Marka je i dosta prljav u donjem dijelu...pa tu bi bilo jos malo prostora za brzinu i potrošnju. U punom gasu je postigao nekih 55 km/h u trenutcima i potrošnje je bila nekih 13,8 litara na sat s maximalnih 5500 obrtaja s nas dva u čamcu, što je sasvim prihvatljivo ako uzmem podatak da yamaha 30 ks 4t potrosi 11 u full gasu
U nekom ekonomiku , odnosno nesto visem od onog sto ja nazivam ekonomikom, znaci vozili smo se na 4500 s potrošnjom od 8,5 litara na sat. Po meni konkretno taj čamac se jako fino moze voziti i na par stotina obrtaja manje i potrosnja se moze drzati ispod te granice od 8 litara....na kojoj se recimo vozi i yamaha 40 4t...
Necu ulaziti u dodatak kupnje ulja i slične stvari ali priča nije truljava i svakako oni koji imaju neka premišljanja mogu i ovakav motor uvrstiti u neki uži izbor prilikom odabira. Video sam skinio neki s youtubua čisto da uveselim temu s nečim   :ok:

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Ervin

55 na sat, to je baš, baš dobro! Koji je to Comander, "Tri princeze"? Šta ima od opreme? Ima konzolu?
Moj kolega je sa Commanderom sa konzolom i Hondom 50 išao 51 do 52 km/h u full gasu.

maverick

Da tri princeze, a napisao sam gore trenutno je isao do 55...nisam bas previse obracao paznju na taj segment jer imali smo dva upaljena moba, ja sam stopao vrijeme da mozemo izracunati potrosnju...da ima jednu konzolu...elisa na e tecu je cini mi se 13,5 x 15 pitcha
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Meni se Envinrude ETEC serija jako svidja, uvek sam branio 4T motore, manjom potrošnjom jer ETEC je toliko nadmoćan u snazi da je to skro pa duplo.
Kolega ima tu 40-tku etec ali crna ili tamno braon kapa. Pa njegova čelična elisa je velika kao moj poklopac motora Y F25.  :BangHead:
Ja kad bih stavio takvu elisu moja Yamaha ne bi mogla ni 2000 obrtaja da ima.

Inače moj čamac traži jači motor i bilo bi jako glupavo da jednog dana stavim nešto što definitivno nije dovoljno dobro.  :violent1:
Za sada su u konkurenciji E40 i YF50.

Darko

definitivno što se tiče potrošnje je e-tec u klasi 4t motora  :ok: , a motori su startniji i jači  :hi:
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

maverick

Nadam se da cu uskoro isprobati 25 ili 30 ks...jer to su puno češće konjaze za nas riječne pecaroše i tu bi vec bilo prostora za uporedbu s ostalim poznatim i češće korištenim brandovima poput yamahe i honde koji su češći kod nas

mlb

Citat: Darko  u Rujan 07, 2015, 20:24:20
definitivno što se tiče potrošnje je e-tec u klasi 4t motora  :ok: , a motori su startniji i jači  :hi:
Treba definitivno kod usporedbi uračunati ulje i početnu cijenu motora u odnosu na konkurenciju!!

mossi

Problem je što se ne mogu uporedjivati F25 u E25, nadmoć E motora je strašna.
Ako je potrošnja zanemarljivo veća, onda ga *ebi.

Tu možda sad E ima mali trick. Možda su njihovi motori veće snage nego što piše?!
Ako je tako to je kao debela struna, nosi više nego što je deklarisana ali je i deblja!

Ispadne da su E motori bolji, a u suštini nisu poredivi jer nisu iste snage.  :uf:

maverick

Pa ajd recimo ovako...ja cu to onako laički...nisam kupac e teca i treba ce jos puno vozanja da bih ga ja vozio.,..sto zbog za mene neistrazenog podrucja sto zbog mentaliteata...kod nas je vozilo GOLF i motor YAMAHA  :stripii: Ali recimo dugacki servisni intervali od 300 sati kompenziraju taj utrosak ulja prilikom vožnje u  odnosu na cijenu servisa 4 t motora....vec okretni moment odnosno prednost omjera mjenjača dopusta kupovinu nesto slabijeg motora u odnosu na konkurenciju...Nisam isprobao ali recimo snaga motora od 30 ks 4 t bi po pričama trebala odgovarati e tecu 25....u startu se pravi velika razlika u cijeni. Čitam po forumima da sve ovo dolazi puno vise kod izrazaja kod vecih motora. Nisam probao pa ne znam....
Ali onako, seljački i na prvu...priča ima smisla....onome tko voli...poznati miris 2t motora je tu...karakterisitčan zvuk ali ne prebučan itd itd....sto kolega kaze...to je kao ALFA ROMEO...tko voli tako nesto sigurno je kupac ovakvog motora...

maverick

Ali jos jedna moja opaska na sve to....nekako promatrajuci okolo i čitajuci...meni nekako tek taj 40 ks nekako ima ono sto e tec nudi...i djeluje mi onako ozbiljno s svim svojim prednostima . Počevsi od prijenosa pa nadalje  itd itd...

Batica

Ulje nije velika stavka ja nabavljam Fush tcw3 ulje za 2t motore. Drugar ima firmu i preko njega uzimam od veleprodavaca i izadje me 2L oko 2000din ili 17€. U katicu staje oko 900g jer nikada nesipam kada je skroz prazna.
Potrosnja ulja godisnje mene ne kosta vise od 4L ali ja ubijam km pri pecanju i voznji
Celo leto nisam izlazio iz camca. Nigde kolima nisam isao sve camcem.
Inace kada bih se drzao proverenih mesta i pecao na 3,5-6km od marine ne bih ni 2L ulja potrosio.

Darko

Citat: mlb  u Rujan 07, 2015, 20:31:36
Citat: Darko  u Rujan 07, 2015, 20:24:20
Treba definitivno kod usporedbi uračunati ulje i početnu cijenu motora u odnosu na konkurenciju!!

naravno , e-tec 30 je oko 4700 eura , a yamaha 30 je oko 5700 eura , govorimo o motorima sa el. startom , trimiom i komandama , oko 50 eura je 3,75 l ulja xd100 kojeg troši od 0,8-1,2 dcl na sat , ugrubo na potrošnju goriva na sat u financijskom smislu dodaj još cca 10 kn za ulje , cijene servisa su debelo u korist e-teca , ali ..........yamaha je yamaha  :hi:

maverick

A da ja tebi prodam yamahu a ja kupim ovu četrdesetku  :stripii:

Darko

maverick

" karakter mi je nula al cu se zakunem   :stripii:  :stripii: