Zašto Drvo

Autor maverick, Rujan 09, 2015, 20:15:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Smithwick maniac

Nije mi jasno...drvo se zatvara epoxyem...
Epoxy kao i poliesterske smole najvise ostecuje sunce.
Da bi se stvorila nekakva UV zastita nanosi se primer pa boja.
Ako se drvo presvuce epoxyem pa primerom nece se ni vidjeti da je drvo...
Ili postoji nekakav drugaciji tretman kojim drvo ostaje " drvo"?
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...

maverick

Da , lakira se bezbojnim lakovima kao recimo metalic boja na autu i to u nekoliko slojeva ovisno o debljini nanešenog filma  :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Drugar iz Palanke se naradio da napravi krmenu platformu na malom kabinašu, tip pedantan i vredan i dobar majstor ko naš  :red_indian:

Ali ...

Dodje on do pred Apatin na Lavač gde ga ja sačekam da popijemo pivo dva i on nekako nesretno veže čamac uz moj tako da kad je naišla bela ladja talasi ga pomere i on onim lepim ćoškom od svoje ladje zvekne u maj AlMg3% 3mm i odeee ćošak od epoxi drveta umaterinu.

Tako da sve je to lepo i trajno ako ga ne udariš o nešto, a toga na Dunavu/Dravi/Savi ima kolko hoćeš.

Znači more, more! Ništa Dunav, samo gvožđije, aluminijum i jogurt ambalaža.  :rofl2:

No

Citat: maverick  u Rujan 10, 2015, 12:50:24
Aaaa hebiga...ja pokusavam objasniti da ovo nema veze s drvenim ciklom i da samo extra bogati uzivaju u ovako napravljenim plovilima. To bas nema veze s drvetom na kakvo smo navikli...ono u ovom slucaju samo sluzi kao dekoracija i kalup na koji se nanose materijali koji ga zatvaraju i očvršćavaju

nije to baš tako. ja sam siromašniji od mnogih od vas a radim kombinaciju drvo - epoxy.
u pitanju je ljubav,želja,htijenje,trud i riješenje. ljubav je čudo.
naprosto volim vodu, a kad čovijek nešto voli onda pomiče granice i ima snagu da čini i ono za šta je mislio da nije sposoban.
to kako ja radim ovaj moj čamac nije neka standardna priča. u nekoj standardnoj priči kila epoxy-a može se kupit za 75 kn, metar platna za 6 kn drvo ne znam ali nije ni to preterano skupo. uglavnom ako se hoće može se.
60 kg epoxy,60m platna,drvo i ostalo uz vlastiti rad moralo bi stat u 1000 eura,za čikl od 5 m.   

šajzika

Citat: No  u Rujan 11, 2015, 07:14:06

nije to baš tako. ja sam siromašniji od mnogih od vas a radim kombinaciju drvo - epoxy.

uglavnom ako se hoće može se.
60 kg epoxy,60m platna,drvo i ostalo uz vlastiti rad moralo bi stat u 1000 eura,za čikl od 5 m.

kad sam bio mali sva djeca su svirala neke instrumente i kad sam se pozalio ocu da sva djeca sviraju on je meni kupio harmonika vrata i reko sviraj sine , sviraj  :rofl2: :rofl2:
nije bitno kolko imas ili nemas para za 1000 eur se moze kupit svasta dobrog i ozbiljnog , ali na tebi je da radis sta zeliis, ipak su to tvoji novci  :wave:
Audentes fortuna iuvat

rj

dali se daske,egije,gupci prvo zaštite epoxijem pa sa sastavljaju ?

ja bi tako radio pa onda sastavljen čamac ponovo epoxirao
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

Da...sve se prvo lijepi epoxijem...pa se rubovi filetiraju ili kako to vec zovu...izvana platna...iznutra vecinom samo premazuju...a skupo je u tom omjeru jer na vec gliserima...jahtama..jedrilicama...sve se radi rucno i imas milion radnih sati...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Dobro Šajzi da ti nije kupio gusani radijator umjesto tih vrata pa reko da razvlačiš :stripii:,hodo bi ko Kvazimodo :rofl2:

maverick

maverick

pajdo77

Ovoj ne trebaju peraje,ima stopalo broj 47 i to kad odreže nokte :stripii:

maverick

Nasao sam jedan zanimljiv tekst o utrosku epoxija na manjim plovilima :

Nevidim potrebu da se uopće razgovara u ovom smijeru, jer se epoxi ne može uspoređivati sa poliesterom u mnogo ćemu a pogotovo ne u debljini laminata. Točno je da se poliester nanosi barem 4 mm na trup, ali epoxi se ni približno tako debelo ne nanosi. Minimalna debljina epoxy smole za kvalitetnu zaštitu drveta iznosi svega 300 mikrona ( 0,3 mm ), a u praksi to znaći 3 do 4 premaza jer svaki premaz nosi oko 100 mikrona, pri čemu je potrošnja smole oko 100 grama po metru kvadratnom po svakom premazu, osim na prvom gdje se kreće oko 200 i više grama po metru kvadratnom, što svakako ovisi koliko će drvo upiti . Znaći po metru kvadratnom za kvalitetnu zaštitu drveta je utrošak smole do 0,5 kg. Ako stavljamo platno , a u večini slučajeva je dovoljno samo jedan sloj platna od 80 grama ( sa platnom od 80 grama laminat je i dalje proziran te za završni premaz možemo koristiti bezbojni lak ), a na podvodnom dijelu dva sloja od 80 do 200 grama. Otprilike koje je težine platno toliko će mo grama smole još potrošiti. Znaći kad bi napravili laminat debeo 1 mm to bi bila zaštita vrhunska uz utrošak smole do 1 kg po metru kvadratnom. Sa nutarnje strane broda je dovoljno samo tri ruke epoxy smole uz potrošnju smole do 0.5 kg po kvadratnom metru ( oko 300 mikrona ).

Darko

evo par slika od osječkog majstora  :icon_thumright:  :hi:

Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

rj

Citat: maverick  u Rujan 11, 2015, 20:17:09
Nasao sam jedan zanimljiv tekst o utrosku epoxija na manjim plovilima :

Nevidim potrebu da se uopće razgovara u ovom smijeru, jer se epoxi ne može uspoređivati sa poliesterom u mnogo ćemu a pogotovo ne u debljini laminata. Točno je da se poliester nanosi barem 4 mm na trup, ali epoxi se ni približno tako debelo ne nanosi. Minimalna debljina epoxy smole za kvalitetnu zaštitu drveta iznosi svega 300 mikrona ( 0,3 mm ), a u praksi to znaći 3 do 4 premaza jer svaki premaz nosi oko 100 mikrona, pri čemu je potrošnja smole oko 100 grama po metru kvadratnom po svakom premazu, osim na prvom gdje se kreće oko 200 i više grama po metru kvadratnom, što svakako ovisi koliko će drvo upiti . Znaći po metru kvadratnom za kvalitetnu zaštitu drveta je utrošak smole do 0,5 kg. Ako stavljamo platno , a u večini slučajeva je dovoljno samo jedan sloj platna od 80 grama ( sa platnom od 80 grama laminat je i dalje proziran te za završni premaz možemo koristiti bezbojni lak ), a na podvodnom dijelu dva sloja od 80 do 200 grama. Otprilike koje je težine platno toliko će mo grama smole još potrošiti. Znaći kad bi napravili laminat debeo 1 mm to bi bila zaštita vrhunska uz utrošak smole do 1 kg po metru kvadratnom. Sa nutarnje strane broda je dovoljno samo tri ruke epoxy smole uz potrošnju smole do 0.5 kg po kvadratnom metru ( oko 300 mikrona ).

Čamac dužine 5m visina stranice 0,5m širina dna 1,2. cc 11kvadrata puta 1,5 kg epoxija = cc 17 kg koliko košta kg epoxija
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

Ako je na veliko...znaci kanta 25 kg...oko desetak eura po kilogramu...