Ribolovna dozvola i članstvo u udruzi nisu uvjet za kupnju iste

Autor maverick, Prosinac 17, 2015, 06:57:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

bb

Miha vald me znaš,mene riba ne zanima nit pet posto,nego pecanje i zahebancija jer koliko ja volim ribu jest riba bi prije krepala...a sa ovim iz društava se neću opće družit ja sam u prekršaju uvijek pa nek me love

Debeli šef

Citat: Kugla  u Siječanj 15, 2016, 19:11:47
Debeli šefe ne znam zašto se ti sprdaš samnom, i susjed ti dobro znaš da ja sa Rašom nisam u kontaktu od one blamaže što je radio na Puškašu, tako da ne znam što Rašo radi niti me zanima.
Što se tiče prijedloga novog zakona veće je ovdje netko i to ne Rašo i prezentirao jedan njegov dio
A evo imate i na netu dosta toga o tome evo par linkova
http://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=635
http://www.eribica.com/vijesti-ribolov-hrvatska/prijedlog-nacrt-zakon-o-slatkovodnom-ribarstvu
Ima toga još samo radim trenutno nešto i u pauzi sam došao malo na forum pa nemam vremena tražiti dalje ali ima još i da dio koji konkretno mene zanima je upravo onakav kakav sam ga napisao i to je sasvim ok.
to ti nije nikakav prijedlog zakona nego smjernice za izradu prijedloga i ako pogledaš tu prezentaciju i shvatiš što su nam željeli uvaliti pozlit će ti.
da ne tražiš, ovo im je pod broj jedan:

1. Gospodarski ribolov
omogućiti obavljanje gospodarskog ribolova u sinergiji s ovlaštenicima ribolovnog prava i ostalim korisnicima ribolovnih voda,
na graničnim i pograničnim vodotocima, Dunavu i Savi omogućiti ribolov tako da se osiguraju jednaki ili slični uvjeti glede alata i načina ribolova sa susjednim državama, ukinuti kvote i broj povlastica (uz moguće uvođenje mjere stimuliranja!),
izjednačiti pravila obavljanja gospodarskog ribolova kao i prava i obveze sa gospodarskim ribarima na moru.
Novi oblici gospodarskog ribolova
u okviru seoskog i ruralnog turizma omogućiti „tradicionalni“ ribolov ograničenim količinama selektivnih alata i na ograničenim mjestima, a posebno na graničnim vodotocima (npr. Mura, Drava, Una, parkovi prirode, Lonjsko polje, Kopački rit …) osigurati mogućnost korištenja alata i načina ribolova isto ili slično legalnim oblicima ribolova u susjednim državama.
uvesti mogućnost obavljanja gospodarskog ribolova u ograničenom obliku na većim vodotocima, kanalima, prirodnim i umjetnim akumulacijama, otvoriti mogućnost selektivnog izlova nepoželjnih vrsta ili kategorija riba, te omogućiti gospodarski ribolov na načelu izlova prirasta ribe nakon poribljavanja (povezati s uzgojem!)

Kugla

Prijedlog prema ovim smjernicama je napravljen, što će se od toga prihvatiti, a što ne to je druga priča i zato i je prijedlog izmjena i dopuna zakona, ok  :takoje:
Nikada se neće svima udovoljiti, niti napraviti da svi budu zadovoljni, kako će sve završiti vidjeti ćemo

Debeli šef

kugla, ne zajebavam te...
gdje je prijedlog? kada je javna rasprava o prijedlogu zakona?

to ti je ovo:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_11_140_3402.html

a ovdje su smjernice za primjenu:

bez javne rasprave nema donošenja zakona. ima još da im skačemo po glavi.

Soki

Skakali su  i drugi pa su naskakali ne sam sebi nego  i drugima , dozvola godišnjih  po  400 kn koliko  hoćeš  za  kupiti  i to  na   vodama  gdje  su sam dnevne  bile  po 250 kn . Kak  tko kome  odbije  prodati ako neće  člansku  u klubu sam dolaze    rješenja  i nalozi  iz  ministarstva  i  inspektorata
Bolje loš ribolov, nego  dobar  seks !!!

Hudini

Jer ovo za 400kn neki prijedlog zakona ili ne? Sutra ako idem kupit dozvolu, dali plačam 400kn pošto ne želim člansku ili je ovo spomenuto samo neki prijedlog zakona?

Kugla

Nemam se ja namjeru raspravljati Šefe sa nikim , ti si uvijek uzimaš za pravo da si samo ti u pravu
Tko bude imao veći lobi da izlobira ono što mu je u interesu tako će se i ove izmjene i dopune napraviti, koliko mi pecaroši vrištimo protiv nekih stvari, tako će i drugi vrištati protiv nas.
Ovo sa inspektoratom sam već čuo u više navrata da se dogodilo i da su oni koji su zatražili samo dozvolu kao takvu bez plačanja članarine u udruzi i dobili tako.
Manje više ja sam naveo i jedan primjer, pa da ponovim, prije dvije godine mi je iz jednog baranjskog društva rečeno citiram" ako već imam dozvolu kupljenu u nekom društvu i kod njih i član, da bih pecao na njihovim vodama da samo platim članarinu u tom baranjskom društvu i da smijem pecati na vodama sa kojima oni gospodare"
I to je logčna stvar jer dozvola je državna a ne od udruge, samo to nitko nije tako tumačio i nije sprovodio, jer zašto da mu netko da samo članarinu kad mu može naplatiti i dozvolu i opet udruga dobije malo više love.
Manje više kao u svemu kod nas, svatko tumači zakone i pravila onako kako njemu odgovaraju, a onda se pojave inspektori i kažu tako ili ovako i to moraš poštovati.

Soki

Hudini  nije  prijedlog  zakona   nego  tumačenje  ministarstva , pa  imaš  u  prvom  postu  sve   lijepo   napisano sve  dokumente, da ne  moraš  ako nečeš  biti  član  kupovati  člansku  nego samo dozvolu  za  ribolov  od  400 kn  koja  ti  vrijedi na  području  ovlaštenika   kod  kojega si ju  kupio.

A  usput  vidim da  puno njih ne samo  ovdje niti nezna  kakovu  dozvolu  ima  i stalno  barata  sa  pojmom DRŽAVNA  DOZVOLA, to nije nikakova  državna  dozvola, pogledajte  što vam  piše na  njoj, to je  dozvola  za  ribolov  koja se  trenutno  kupuje   kod  svakoga  ovlaštenika  kod  kjega  misliš  lovit  i  iz  nje   40 kn  ide   državi  i 40  hšrs, a  ostalih 320  ostaje  ovlašteniku  za  poribljavanje   ribočuvarsku  itd. A državna  se  tek  spominje  i  u  prijedlogu je   za  novi  zakon  te  bi  bila samo jedna  i  kupovala  bi se  u ministarstvu  ili  elektronski kao  i za  more  i sredstva  bi  išla  u  proračun i jedan  dio   ovlašteniku kojega  bi  naveo  kod  kupnje  da  bi kod njega   najviše  lovio  i vrijedila  bi samo za sve  tekućice, dok  za   stajačice  bi  se  kupovalo dodatno  kod  ovlaštenika  gdje  bi isto ministarstvo propisalo  najveću   moguću  cijenu   i to bi ostajalo  ovlašteniku

Al dobio sam  jedan  podatak  od  jednoga  frenda  koji  kontaktira sa  rašom da  rašo radi na  izradi tog  zakona i da je  u nekakvoj komisiji  i da se  ukidaju  zajednice  i neznam  što, pa  tu vam je  bliži pa  pitajte  njega   jer  očito da  on  zna  nešto  više  o tome ja  znam samo  ovako  površno, a  u  biti  za sve  informacije   kontaktirajte  i  pitajte  040/370807 i traži Marijanu Fabić Rusak ili Branku Tarandek. JA  sam isto pitao pa sam  bio  zatećen  odgovorima  koje sam dobio   a kak se  raadi  u  praksi
Bolje loš ribolov, nego  dobar  seks !!!

Kugla

Soki državna ili kako ćemo ju nazvati tako svejedno, od udruge nije nikako jer na njoj lijepo piše Republika Hrvatska, Ministarstvo poljoprivrede, dakle onda je valjda ajmo ju tako nazvati državna, znamo o čemo pričamo a sad kako ćemo ju nazivati tako svejedno

Hudini

Soki zahvaljujem na odgovoru. Jednostavno nisam si mogao utuvit u glavu da su me godinama majmunisali za člansku. Živo me zanima što će reći ovlaštenik kod mene u mom kraju.

maverick

Ustvari to je cijena koju sad platimo u Parku Prirode...400 kn...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šajzika

Audentes fortuna iuvat

Klifton

Oko 600 ribića je bilo a mislim da sada ima i manje x 900.00 kn dozvola a nije 900.00 nego 500.00 kn jer je 400.00 kn radne akcije po dvije akcije  godišnje netko odradi akcije netko ne.Prosjek UGRUBO nek je 600,00 kn x 500 ribića je 300 000,00 kn uplaćeno u zajednicu od dozvola otprilike.Dva riboćuvara na punoj plaći   prosjek oko 5000,00 kn sa davanjima za mirovinsko socijalno itd oko 120 000,00 kn godišnje ,jedna zaposlenica koja vodi papire,izdaje dozvole na pola radnog vremena i ostale radnje oko 20 000,00 kn godišnje,ukupno ugrubo sa još par sitnica je godišnje oko 150 000,00 kn minimalno,e sad da li bi Ðakovaćke vode koje su zatvorene mogle funkcionirati sa 400,00 kn dozvolom procijenite sami,odmah ču reći da ne bi mogle jer zatvorene vode bez poribljavanja ostaju prazne,nemojte zatvorene vode porediti sa rijekama,to su totalno različite stvari.U Borovik ili Jošavu kad poribiš sa 2 tone ribe je kao da si pljunuo a to je blizu 50 000.00 kn,a gdje je Ðakovaćki Mlinac i još hrpa malih voda gdje svi očekuju da se barem malo poribi.Slušam o tome zakonu i vidim veliko sranje barem kod nas u Ðakovu,za otvorene vode neču da komentiram možda ima i smisla.S tim da je dužnost zajednice-društava da se i otvorene vode poribljavaju ,u zakonu stoji da se od iznosa dozvola oko 70%  iznosa MORA upotrijebiti prvo za ribočuvarsku pa poribljavanje a onda za ostalo a toga se rijetko tko pridržava,skoro nitko.Osobno mislim da se ove mjere donose jer uskoro izlaze koncesije i da se na mala vrata i zakonom omogući privatizacija voda,vrijeme će pokazati šta će se desiti,ja mislim da ćemo našim mladima pričati e da znaš kako sam ja nekada lovio a ribe bilooooo ,nije kao sad  :baba:

kobac

Uh, bojim se da nisi daleko od istine
Zatvorene vode su sasvim nešto drugo od drave,dunava, Save.....
Ukiniti društva ,????, zaposliti ribocuvari profesionalno????
Kolike će im plaće biti, kakvo radno vrijeme, kakva oprema, tko će biti uopće ti ljudi ( ja to kažem uhljebi sam koji vj. neće znati posao), pa prekovremeni, noćni rad...
Hoće biti jedan inspektor kao do sada koji će sjediti u kancelariji i izlaziti da napiše prijavu za 4 štapa, bez čamca, bez prave kontrole???
Itd,itd...
Nebu to štimalo samo tako????
Puno tu ima pitanja a odgovora nigdje???

To je samo moje skromno mišljenje???

maverick

Oba ste u dobrom smjeru samo se bojim da nas...vas nece nitko nista pitati...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"