Cink protektor

Autor Rap, Ožujak 29, 2016, 21:23:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rap

Mada u pojedinim temam ima spomena na njega smatram da zaslužuje imati svoju temu.
Čitao sam malo teme o galvanskim strujama i o protektorima i njihovim ulogama.Nadam se da će nekome pomoći ovaj teoretski dio.
Svaki metal u vodi s primjesama-elektrolitu (takva je svaka voda osim 100% destiilirane, a i ona ubrzo postane čim se malo "zagadi") se ponaša kao baterija odnosno stvara se galvanski napon odnosno struja (vrlo mala, ali dovoljna da napravi štetu s vremenom). Normalno što je voda agresivnija (morska u odnosu na riječnu) to je galvanska struja izraženija.
Znači do pojačane korozije (trošenja) dolazi zbog galvanskog trošenja metala (tako se isto troše i obične baterije).
Problem nastaje zbog toga što anoda (negativno polariziran "dio" u ovoj priči) jednostavno se troši stvarajući tu malu struju (koja se ni ne primjeti, odnosno odmah se isprazni na metalnom dijelu). Zbog toga se stavlja metal koji ima najnegativniji galvanski potencijal od ostalih metala na dijelu koji želimo zaštititi (u našem slučaju vanbrodski motor). Zbog toga skoro cjelokupna galvanska struja se stvara na njemu odnosno njega žrtvujemo za dobrobit ostalih metalnih dijelova.
Najčešći materijali koji se koriste su cink i magnezij. Čak postoje i različite "gradacije" tih protektora,ima ih onih koji stvaraju veći negativni galvanski potencijal i bolje štite (ali se prije i troše). Ovo ovisi i o agresivnosti medija u kojem se drže/koriste, ako je medij (elektrolit) agresivniji, onda se stavljaju malo "slabiji" protektori, i obrnuto.
Zato se protektori za slatkovodne motore prave od magnezija (bar bi trebali) jer on ima još veći negativni potencijal od cinka (slatka voda je slabiji elektrolit od morske pa je cinku njoj prilično slaba anoda). Ovo je moguće jer u slatkoj vodi se sporije troši (u morskoj bi se potrošio dosta brzo)
Uglavnom svako mjesto korištenja ima svoj odgovarajući "žrtveni" protektor.

Zanima me koliko često mjenjate cink protektor i da li je tko osim cinka stavljao magnezij?!

ibro dirka

Ja sam čuo da zna ubrzati trošenje cink protektora ako neki čamac do tvog ima loš ili nikakav cink protektor. Jel to istina?

maverick

Trosenje ubrzava i mjesto di vežeš čamac, ne troši se isto u luci gdje je sve metal i na mom flosu gdje su plastična burad. Kod starijih motora cink je bitna stavka i mi to obicno kad dodje vrijeme za promjenu očistimo , stanjimo i slijedeci put promjenimo. Kod novijih motora , cink je sve ...obvezno se mora mijenjati, ili jednostavnije rijesenje dodati jednu pločicu magnezija na sami čamac i tako sačuvati motor, poprilično je taj mali komad cinka ili mg skup...pa ga vecina izbjegava promjeniti svake godine . Jednostavno i jeftino rijesenje je anoda od bojlera...koja se ušarafi na čamac
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Rap

Gdje se točno ušarafi anoda na čamac?

mossi

Najbolje negde iznad vodene linije da ga lako možeš zameniti ...  :rofl2: :stripii: :stripii: :stripii: :stripii:

Po meni ako je jedan, negde u osi čamca .. sve zavisi od modela .. i da li je čamac gliser ili deplasmanac.

mossi

Evo ovaj sam ja kupio pre par godina i nikad nisam saznao jel magnezijum ili cink?!  :BangHead:

Dužina 14cm težina 445gr

Naravno da mi stoji u fijici sve vreme ..  :uf: :stripii:

maverick

Citat: Rap  u Ožujak 30, 2016, 16:47:49
Gdje se točno ušarafi anoda na čamac?

Pod vodu...na dno..sa strane...ovisi kavo plovilo i gdje nece smetati , u svakom slucaju bilo gdje osim kao mossi  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Rap

Ako dižeš motor kad si privezan na flosu pod uvjetom da ne dira vodu,nema se šta trošiti.

@mossi

nikad nije kasno privezat ga za bitvu  :icon_thumright:

pajdo77

Pošto se par dana piše o tom klincu nije mi dao vrag mira pa sam ja otišao do čamca i malo na johnsonu zagledo te pločice. Ima dvije,onako..hrapave su i ko da je jedna tanja. Sad jel se jedna više potrošla il jedna nije zašarafljena kako treba pa više strši pojma ja nemam. Nisam ja ni znao da to motori imaju dok tu nisam vidio,moja stara lama nema.

Rap

Očigledno se potrošila.A reci mi pajdo da li ti je motor u vodi ili van nje?

pajdo77

Motor je podignut van vode ali on je i star 15-16 godina tako da ne znam jel to ikada i mjenjano na njemu. Nemam ja pojma za koliko se vremena to može potrošiti.

Rap

Kažu da bi trebalo svake godine ali kod slane i slatke vode nije isto.Zatim ovisi o tome koliko je u "upotrebi" koliko uvodi a koliko van nje.

maverick

Kazu svasta, ali najbitnije je gdje se drzi i koliko se vozi...Dosta problema bude i ako motor nije adekvatno namontiran, na al čamcima bi trebao nekom gumom biti odvojen od plovila. Ljetos smo radili čamac od kolege...nova yamaha, plastični čamac a iza velika aluminijska ploča za ojačanje zrcala i zavezan na jednom od ovih novih metalnih vezova...ispod 30 sati protektor se vec počeo trositi i to poprilično

Rap

Vjerojatno mu motor na vezu ostajao u vodi  :icon_scratch:

maverick

Bitno i nebitno..nisam ni ja načisto zasto je tako, ali kod nekog ima veze a kod nekog nema