Problem rijeke Drave

Autor maverick, Siječanj 07, 2013, 16:33:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

miha

nikolas

ja lovim kod he donja dubrava na dravi,vec sam pisao o tome u nekoj temi... to vam nije nikako dobro za ribolov,prvo zbog fizickih barijera,riba nemoze migrirat,mada oni grade one riblje staze di bi samo lososi mogli proc!!! a drugo zbog stalnog variranja vodostaja-pustaju vodu kolko im treba,pa se u jednom danu vodostaj mjenja nekoliko puta i to za par metara...  sve u svemu ima ribe ispod brane i u jezeru al je ribolov jako tezak....

mikac

Citat: nikolas  u Prosinac 16, 2014, 22:17:26
ja lovim kod he donja dubrava na dravi,

Prijatelju a šta da kažem..ja. Uzvodno od Varaždina po Dravi ima 20 brana a nizvodno 2. Po meni poznatim podatcima na Dravi je (za sada) ukupno 22 brane..11 Austrija, 8 Slovenija, 3 RH.
Ono što kod mene nazivaju "staro koriti Drave" jest u stvari "spojna cijev" između dviju akumulacija..HE Varaždin i HE Čakovec. Ne trebam podcrtavati kako je to utjecalo na migracijske putove riba. Drava kod Varaždina pripada tzv. "mrenskoj zoni" što znači da je tu stjecište raznog ribljih vrsta..prema "litereturi" zabilježene su 64 vrste. Nekad bilo, sad se spominjalo. U većem broju se lovi još jedino nosara(gubičasta deverika) lat. vimba vimba..pitanje je samo do kada.

Među varaždinskim ribičima imade onih "strastvenih" da ne velim "pasioniranih" koji su to..samo po tome što nemilice  love i tamane sve što stignu. Takvi se nikako ne mogu nazvati ribičima. Kao pojedinac ne mogu učiniti puno, gotovo ništa jer "strukture"..šute. Netko mora kupovati dozvole i plaćati članarine..bitan je novac. Njima je nebitno to, što takvi "ribiči" naprave štetu koja uvelike nadilazi cijenu koštanja dozvole i članarine.
Hodam polako, ali nikada unatrag.

maverick

A nisam dobro razumio...jeli ima ribe ili ne, ako netko nemilice lovi onda ima...ili love to malo sto je ostalo...doista vi koji ste blize znate situaciju nego mi koji cemo tek imati taj problem....
A zanima me sta je s Austrijancima i ostalim...da li u njihovom dijelu s toliko HE ima ribljeg fonda...što je s Slovencima...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mikac

Citat: maverick  u Prosinac 17, 2014, 13:41:21
A nisam dobro razumio...jeli ima ribe ili ne,

Tamane ono što je ostalo.

davor99

Eto da se i ja javim ja lovim nizvodno od kolege Mikac-a teren je Drava -Botovo i isto tako vam mogu reći problem a to je pad vodostaja zbog brana od 150cm i kad tomu dodate da je prosječna dubina rijeke cca 2m onda vam je sve jasno, danas loviš dubina 130 cm dojdeš sutra nema vode a samim time i riba je migrirala. Po zimi zaboravite ribolov nema ničega bunar, osim u nekom zimovniku oko mosta a tamo da koje godine unatrag pokolj. lovi se sa praznim udicama i to tzv Trohaklicama ( kaći se sve sa strane )
Glavna vrsta ribe je podust i plotica a po kanalima žutooka, babuška, zanimljivo je da se u ljetnim mjesecima love i amuri kojih ima dosta ako je vodostaj mali a ako je visok onda nema uopće ribolova jer je tada i voda jako mutna. Tada love oni krivoribolovci a njih onda RČS koja ih je u zadnjih nekoliko godina desetkovala pa dečkima svaka čast.
Generalno ako to kod vas naprave mi se mozemo oprostiti od ribolova. Drava je kod nas izuzetno brza i ako riba iz Dunava nebude mogla migrirati uzvodno mi nemamo kaj loviti. Vjerovatno se i vama tak dogodilo kad su npravili HE Ðerdap
Vodite ljubav, a ne psa

maverick

U nasem dijelu drave od recimo 25 rkm pa do recimo 40 rkm...Dunav ima izuzetno velik utjecaj na riblji fond...nagura tu riibu s vremena na vrijeme...nesto ostane...dobar dio uđe u Dravu i da se izmrijesti...itd itd...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mikac

Citat: maverick  u Prosinac 17, 2014, 19:09:51
Dunav ima izuzetno velik utjecaj na riblji fond...nagura tu riibu s vremena na vrijeme...nesto ostane...dobar dio uđe u Dravu i da se izmrijesti

Tako je..nagura u Dravu(kod vas)..kod nas se nema šta nagurat  :stripii:. Osim toga, bez obzira na Ðerdapsku branu koja je na svoj način "odrezala" porječje Dunava od njegove delte i tako napravila veliku štetu što se tiče migracije riba, još uvijek je riječ o velikom vodenoj masi gdje se riba može slobodno kretati i mrijestiti. Pogledaj samo Savu..rijeka je veća od Drave ali nema ni jednu branu i sa sobom donosi vodu većine bosansko-hercegovačkih rijeka. To je ogromna masa vode i vodenih puteva za slobodno kretanje riba.

Prema pričanju starijih ribiča koji pamte vremena prije brana na području Varaždina lovila se glavatica/mladica ali i drugi salmonidi koji su se spuštali iz gornjih tokova rijeke ali se lovila i kečiga i jegulja.

Zašto toliko brana na Dravi i zašto je još žele "zajašiti"??..Drava ima prirodnu deprecijaciju tj. prirodni pad od točke izvorišta do točke usća cca 1100m. To je(uz još neke karakteristike) nažalost čini "idealnom" rijekom za izgradnju HE.

miha

ne vjerujem da će brana ikad biti sagrađene ,ima puno razloga za to.jezero bi se protezalo od D.miholjca pa do Petrijevaca....velika količina vode .belišće i valpovo je dosta zasičeno podzemnim vodama tako da bi se sa izgradnjom jezera povečala još više koncentracija istih .bent u baranji funkcionira za ovaj vodastaj za nešto veče mora iči novi ...za podizanje nivoa rijeke drave dolazi upitanje i temelji kombinata i papir stroja ....a   mađari su rekli da nikad neče dati zeleno svijetlo za izgrdnju iste ,a tada smo bili u boljim odnosima (SADA SE DESILA INA i odnosa više nema ) a dolazi i pitanje mosta kod belišća i ceste koja prolazi tuda .osim toga o tome se priča 30 godina pa mislim da če se pričati još 30 al neče nikad biti napravljena ...

Blinkeras Međimurje

Evo da vam kažem nešto o tim branama i akumulacijskim jezerima .Ja lovim na posljednje dvije.He Dubrava i He Varaždin.U odvodnom kanalu He dubrava ima puno ribe jer riba dolazi iz Dunava i nabija se u branu jer dalje ne može ,riblja staza se nalazi na starom toku kod pomoćne brane gdje se pušta voda kad dolazi veliki val pa se ne stigne puštati na glavnoj brani pa je migracija ribe kroz riblje staze gotovo nemoguće jer u tom starom toku ima plicaka od 10 cm a stari tok je dug oko 20 km otprilike pa je previše prepreka do riblje staze.Ispod glavne brane u kanalu lovi se gotovo sve od grabežljivaca šarana amura mrene itd.ja samo blinkam smuđa i soma i ima dosta ulovai tu je dobro za ribolov ali teški uvjeti .Odkad je brana napravljena dno je prekriveno skoljkama malima koje presjeku spagu u sekundi i treba stvarno ozbiljan pribor ako se ide na kapitalca,obala je prekrivena gromadama kamenja i vodostaj se mijenja iz sata u sat po metar pa i više.Šta se tiče ak jezera tamo ima ribe ali sve manje jer je to raj za krivolovce .jezero je veliko a kontrola slaba i mogu raditi šta ih je volja kad riba ode u mrijest u neke rukavce zatvore s mrežom i mrijesta nema.Jezero je sve okolo asfaltirano nema drveća ni trave tako da je jezero sve samo ne drava.Ribolovci koji love sa obale teško mogu uloviti neku ozbiljnu ribu ,znači potreban je čamac i sonar jer je jezero ogromno i trebalo bi puno puno godina bez sonara da se nađu dobre pozicije.Uzvodno od jezera se nalazi kanal nekoliko kilometara u kojem je skoro pa nestalo mrene ,ima dosta soma jer njemu očito odgovara jezero gdje ima velikih dubina i može ga se lijepo loviti u tom kanalu koji teče u jezero i u starom toku na kaskadama .jedino po meni šta je dobro od tih centrala je drenezni kanal koji je nastao pod pritiskom jezera .U njemu teče čista pitka voda i tu žive pastrve koje se uspješno mrijeste i može ih se lijepo loviti.Eto tak malo od mene o toj temi.Po meni je bolje za ribu kad čovjek ne dira ništa u njezinom staništu.I kad bi se napravila još jedna centrala to bi bila katastrofa .Pogotovo za nas jer riba iz Dunava nebi mogla doći k nama

Kugla

Kako misliš da riba dolazi iz Dunava?  :sha: ne kužim, Dunav je daleko prijatelju

nikolas

Prijatelju,jel vama dolazi u Dravu riba iz Dunava??? Tako dolazi i do nas,jes daleko ali tako je... Pred zimu odlazi nizvodno,a sa prvim zatopljenjima dolazi skroz do nas na mrijest... Jedino manic dolazi gore na jesen i pod kraj zime opet nestaje nizvodno,sigurno do Dunava...

maverick

Naravno da nije daleko...riba podosta putuje...pogotovo smuđ...

Kugla

Ma dajte, riba migrira to je definitivno, ali ne toliko, smuđ migrira dosta i nadalje zabilježen podatak koji su pratili sam čitao negdje da je 45 km, da riba dolazi iz Dunava nama u Dravu ali Drava od mog mjesta do Dunava ima 29 km, kako ide do Vas mi je malo teško za povjerovati, ako sam u krivu sorry, ali mislim da nisam

Rap

Znači u Dravi nema dravskog već samo dunavskog smuđa  :icon_scratch: