habanero

Autor maverick, Siječanj 09, 2013, 00:18:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Pa kad dodješ po njega...  :rofl2: :stripii: :hi:

alex7777

Citat: mossi  u Ožujak 07, 2019, 17:44:54
Tema je Habanero tj ljutina do 500.000 scolvila..
Danas ima paklenih ljutina od preko 2,000,000 sc.

Od papričice od 500.000 možeš imati manje ili srednje neprijatnosti, od onih preko 1,000,000 može se i umreti.
Znači nije za nekoga zahebati.. ljutina je paklena. tj otrov
e moj mossi nisu bas svi podlozni tim tvojim prognozama  :no: jedina stvar koja mi smeta kod tih fora je ukus nastrani neovisno kolko je opako ljuta i tu je problem  :veryangry: inace obozavam ljuto , jako ljuto previse za vecinu ljudi  :hi:

mossi

Ima papričica 1000 vrsta, neke su izražene arome neke ne.
Fatali recimo ima manje izraženu aromu od Habanera ili Scotch Bonnet ili nekih sličnih sve u svemu treba potrefiti onu koja ti odgovara.
Ja sam za sledeću sezonu pojednostavio sadim samo čokoladni habanero ..  :glasses9: :rofl2: :ok:

DIDAPATAK

Citat: mossi  u Ožujak 07, 2019, 20:21:11
Pa kad dodješ po njega...  :rofl2: :stripii: :hi:

..druže   :notworthy:
..dolazim..sto dukata donosim.. :takoje:
         ..što reče Balašević  :hi:
.. :baba:

kockar

Volim ljuto i uvek imam ili svezih ili smrznutih papricica, ponesto odgajim, ponesto kupim,
proslu sezonu sam imao fatali, red habanero, yellow habanero, tsm, thai dragon...halapenos....
I od sveg toga egzoticnog mi je thai dragon najlepsi, jer mi jedino njegova aroma ne vuce na jagnjetinu.

Stare dobre feferone i ukus paprike su mi ipak neprevazidjene.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

mossi

Da, TD je divna crvena kontra feferona, lepog klasičnog ukusa i boje jarko crvene.
Koja najviše i likom i aromom podseća na standardnu feferonu.

Meni se jako dopada Bolivian Rainbow, takodje kombinacija ukrasne višegodišnje paprike, mali bonsai.
A jedna je taman za ćasu paprikaša!
Ako se stavlja sveža, mora se staviti na kraju jer se jako brzo raskuva.
Znači max 5-10 minuta pred kraj.

Ervin

Meni najbolji sistem kada imam različitih vrsta. Jer ne uspeva svaka isto, sve zavisi od sezone, odnosno klime koja nas zadesi. Tako da u slučaju da imaš par vrsta, uvek ponekoj odgovaraju dati uslovi, a i cela sezona ti je pokrivena jer dozrevaju u različitim periodima.
Imam dobre uslove za prezimljavanje, pa kombinujem najjače koje prezime i uzmem par novih sadnica.
Prošle godine imao paklene Fatalii Jigsaw Gourmet, TMS Yellow, 7 Pot Brain Strain, Mustard Habanero i dečije Jalapeñose, Black Pearl i Bolivian Rainbow.
Fatalii mi je prezimio i već početkom sezone sam imao baš puno zrelih plodova, a ostale su dozrevale sredinom i krajem sezone.
U svakom slučaju pržio sam sa ljutinom celu sezonu!

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

mossi

Citat: mossi  u Srpanj 06, 2018, 21:15:59

Inače, baštica je u sred voćnjaka odmah do jedne česme,
Namontirao sam sistem za navodnjavanje kap po kap i automatiku da zaliva kad ja nisam na vikendici.

Veličina je 2.7x5.5m, 5 redova uzduž.
Moja prva bašta. 2 reda paradajza, 3 reda papričica i 3 kućice krastavaca.
Sledeće godine će verovatno biti malo izmena ali ništa bitno.

Nakon ledenog doba, monsuna, najezde raznih pošasti..
Konačno bašta 2019. dobija neku formu.
Lokacija i veličina isti, raspored malo drugačiji..
Kako je krenulo mislio sam da od bašte ove godine neće biti ništa..
Nakon par "tretmana" i malo odvojenog vremena.. polako priroda, sunce i voda.. rade svoj posao..
i bašta polako dolazi u formu iz koje se uskoro za 2-3 nedelje očekuju prvi plodovi za peobati.

Kao i prošle godine. svakome ko ima u nekom ćošku 3x4m, 2-3 člana porodice.. za salatu će imati..
A verovatno i preko toga..
Zalivanje OBAVEZNO! Sistem za automatsko zalivanje juče reaktiviran!  :icon_thumright:

Ove godine smo pojačali čeri paradajz, kao i žutu baburu papriku, na uštrb Habanera..
Habanera ima u bašti samo 6 sadnica, plus imam ukrasnu leju sa 6 Bolivijenki i još dva Habanera..
Meni dosta.

:icon_thumright: :ok:

6 Bolivijenki i dva red Habanera!  :hello2:

pajdo77

Taj habanero pojačaj za jedno dvije stabljike tamo oko 2025 godine. Do tada ću imati onu tvoju teglicu hebem ti habanero,hoće mi propalit prokromski kotlić a vidim da mi je i staklo na teglici nagrizo.

mossi

Habanera i ostalih ljutih sam prošle godine imao oko 25-30 sadnica.
Jako lepo su rodile i imao sam definitivno viška oko 3kg plus sam napravio i podelio gomilu teglica ljutine.

Smanjenje ljutine je iz jednostavnog razloga: meni dosta.  :rofl2: :stripii:

majstor

Moram te pohvaliti zbog uredne bašte.  :eek: :takoje:
Trošim više vremena na uređenje nego na ribolov i na godinu ću i ja postaviti slike svojih vočki i drveća. Ove su godine još premali.  :hi: :clap2:

mossi

Voćnjak je skoro u potpunosti nasledjen, poslednjih 7-8 godina o njemu ja vodim računa.
Pošto mi je to kombinacija obaveze i zadovoljstva, nisam previše opterećen prinosima.
Bitno je da ima za pojesti, ispeći koju litru rakije, a sve to uz minimalnu upotrebu hemije..
Bez koje se u današnje vreme ne može ili ja ne umem.
Prskanja na nivou godine imam oko 5-6 po stablu..
Jesenje, zimsko, u cvatu, kad su male, i kad menjaju boju..  eventualno ako ih napadne neka napast.. onda vanredno.

Jedem sa drveta, pridržavam se karenci .. i sve OK.

Konačno su dospele, jagode (skoro pa prošle) .. evo višnje sad kreću imam 4 vrste.. pa lagano do
jabuka petrovača, i kruški junskih lepotica..
A onda će krenuti maline kojih imam viška .. tu sam se malo zahebao .. 30m polane ..
u trećoj godini da toliko maline da je problem obrati svaki ili svaki drugi dan..  :icon_scratch: a ne pojesti.

Realno .. poprilična je to obaveza.. ali barem nije iz supermarketa prskano 30+ puta..  :BangHead: :BangHead: :BangHead:

majstor

S obzirom na činjenicu da sam na pustom otoku, nema drugih nasada, otrova, manje je bolesti, pa ne treba puno kemije, samo nužno.
Imam dvadesetak breskvi, trešnji, nektarina, višnji, šljiva, kruški, jabuka, sve domaće sorte koje su lakše za održavanje. Neke su stare dvije, neke tri godine, a sve sam ih sam sadio. To mi je posebno zadovoljstvo a nekad mi se čini da presporo rastu. Imam i jagode, ribizle, maline, kupine, ogrozde, i 15-tak trsova grožđa za jesti. Kad čekam griz - održavam voće i travnjak. Zasadio sam i orahe, kestene, lipe, ukrasne grmove, bambuse i žalosnu vrbu. Učim na greškama, nešto napreduje bolje, nešto slabije, ali uredno raste kao i unuci zbog kojih to i radim. Puno posla ali ga radim sa zadovoljsvom, često ni ne zabacim udicu. Čisti gušt.  :takoje: :hi:

Kugla

Vidim da u temi spominjete i vočnjake, pa da podijelim sa Vama i nešto što sam ovo proljeće posadio.
Radi se o Indijanskim bananama ( Asimina triloba) inaće u Hrvatskoj ima više od 30-tak ozbiljnih nasada, otkup garantiran. Ja sam posadio 20 komada za početak da vidim kako će biti, iako sam bio na obroncima Sljemena gdje čovjek koji se ovime bavi više od 10 godina ima velike nasade koji su u punom rodu te po stablu daju u prosjeku 30 kg ploda. Biljka za sada nema nikakvih štetnika, nema špricanja osim prihrane preko lista, između redova se može saditi drugo povrće, nema obrezivanja sama se biljka formira. Jedino morate imati navodnjavanje kap na kap. Sa tvrtkom koja se ovime bavi duže od 10 godina imamo i dogovor oko širenja i uključivanja svih zainteresiranih pa se slobodno javite. Evo i par fotki

limited tort definition

mossi

Kugla, kako napreduje voćnjak?

Inače, ove godine posadio po par komada 3 vrste Habanera: Gold, Red i Chocolate.

I 18 kom cherike paradajza, sa malo dopune.. imam dovoljno za moju mini baštu 2.7x5.5m ..

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk