fiš-paprikaš

Autor Hemingway, Siječanj 11, 2013, 20:16:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Jožef1

brod_carp, pokušaj ovako: nareži sitno luk i prvo kuhaj cca. na jakoj vatri 20min. poslije doliješ malo vode, stavi ribu i dodaš još vode da  ukupnu količinu ribe voda prekrije oko debljine dva-tri prsta. Nikako ne doljevati vodu i ribu ne miješati!!!Samo vrtiš kotlić, malo lijevo malo desno...  :thumbsup:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

alexdja

Citat: brod_carp  u Studeni 06, 2013, 18:51:55
Neki dan kuhao po prvi puta fiš i nije uspio  :toothy12: kuhao se skoro 1h a luk se nije opće raskuhao sve u sve loše završilo, ali nije mi žao...

Nisam još kuvao ni jedan, a baš bih za društvo probao jedan da zavrtim...

Gledao sam više snimaka i čitao recepte kako to Apatinci rade i čini mi se da uvek stave sve sastojke odjednom u kotlić i bude sve kuvano i gotovo za nekih 45 min. odprilike...

Pa me s toga takođe interesuje koji je problem kod tebe bio...

Mnogo luka? Loš luk ili neki "specifičan"? Slaba vatra?  :icon_scratch:

Čisto da znam gde se može pogrešiti pa da predupredim moguće greške... :thumbsup:
       Nema više divljeg bučka. :no:

Kugla

Luk je vjerojatno ovaj novi od ove godine pa dok ne odstoji i kako to naši stari su znali reći dok se malo ne izmrzne kad dođu niše temperature, teže se raskuha pa ga je potrebno i malo izmiksati, a i vatra mora biti konstantno jaka. Ja mislim da je to razlog.

zvona

Sigurno je u vatri kvaka..ja sam ga sitno narezo i izdinsto u kotlicu..nakon toga dodao sve kakontreba..i nakon  kuhanja nesto je..ali konstantno jaka vatra..pa si prilagodavas visinu kotlica..

Ja znam ljude koji ubacuju ribu zadnjih 20min da se skuha..oni kuhaju s fantovima itd..ja ne..samo riba.luk.sol.malo bibera.slatka ljuta paprika  i pasirani paradajiz.malo lovora..  :icon_thumright:

milan-so

Vatra i treba da je jaka ... ali ne od jakog - tvrdog drveta ... Svi sastojci se stave odmah, bez ikakvog dinstanja luka ...
Negde je maverick stavio recept za apatinski papras, nemam pojma u kojoj je temi ... ali to je tačan recept i redosled stvari ... teško je promašiti ...

edit: nadjoh, pratiti recepturu i nema greške  :thumbsup:
http://pecaros-os.com/index.php?topic=494.30

Jožef1

gdje nađeš lovorov list i biber u fiš  :alas: Za fiš ako se kuha vanka u kotliću; suha vrba  :thumbsup:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

gegs

Meni je najbolji recept sto je pavao pavlicic dao u jednoj svojoj odlicnoj knjizi:

Za dobar fis potrebne su tri stvari: bakreni kotlic, bijelo vino i dobro drustvo!

Mislim da je naglasak na ovom zadnjem.

zvona

Citat: Jožef1  u Studeni 07, 2013, 09:26:35
gdje nađeš lovorov list i biber u fiš  :alas: Za fiš ako se kuha vanka u kotliću; suha vrba  :thumbsup:

Biber mljeveni stavim..malo cisto zbog arome..a lovor izvadim jer pluta gore vecinom..a i ja ga grabim iz kotlica kad kuham za druge  :icon_thumright:

Mrva

a gdje vino ide u grlo ili kotlic  :icon_biggrin: nisam ga nikad pravio al volio bi se okusat u tome  :toothy9:

brod_carp

Još nemam kotlić, pa sam ga kuhao u loncu. Tako da razmišljam o nekom od 12L,

zvona

Imas u sibinju kod onog limara..prave bakrene..imas nekih na kojima se vidi da su rucno rađeni..tragovi čekića se vide..i nisu pretjerano skupi   :icon_thumright:

miha

kotlić najbolji kotlić je emajlirani .kromov kotlić iz različitih garaža je upitan jel svi majstori ne nabavljaju krom za prehanbrenu industriju nego industrijski koji je upitne kvalitete za čovijeka .od kroma ako mžete nabavit pivsko bure e to je zakon taj je do kraja života .

miha

10 etka fiš     recept     4kg ribe .8 kašika luka 1 žlica paradajz sosa .1/2 kašika ljute paprike .7-8 kašika slatke paprike. 2 kašike soli .1.5 kašike vinskog sirčeta dobar tek

brod_carp

I mislim uzeti emajlirani kotlić, oni od lima što se kao prodaju pod inox me ne zanimaju.

Tićo

Emajlirani kotlić je zakon, najbolji oni kojima su ivice kotlića maltene ravne. Sveža riba, luk, paprika i naravno nešto da se pije dok se kuva, ja uglavnom konzumiram pivce.