RIBOLOVNA ZAJEDNICA OSIJEK 2019

Autor maverick, Ožujak 15, 2018, 19:40:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

rj

ja u Baranji izvadio ...i sin će ... :bootyshake:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Nisam upoznat sa detaljima zakona o ribarstvu ili kako se već naziva, ali ako ovi u Zajednici svojim postupcima krše zakon onda ih treba prijaviti i kraj priče. Mislim da je svima dosta da netko svojim krivim postupcima čini štetu kako nama ribolovcima tako i ribljem fondu, rijekama i sl.

maverick

Danas čujem da zajednica još uvijek nije izašla iz stečaja, trebali su navodno izaći iz stečaja kad podmire dugove. Očito nisu imali dovoljno novaca, predpostavljam ili nemarnim trošenjem ili ipak nije bilo dovoljno članstva, bar koliko sam ja upoznat. No, mozda grijesim...Zanima me samo kako im pije onaj proračun i dalje....ako nisu izasli iz stečaja, onoliko buke na kraju oko ničega, iznad svega, iznad pecaroša, iznad rijeke Drave iznad ribljeg fonda iznad očuvanja postojećeg stanja...ipak je onda prednjačila ljudska alavost i pohlepa. Mada siguran sam da ce oni ipak doci na svoje i to kako mi se čini opet našim novcem, samo ce im trebati malo više vremena.
Vozim se neki dan prema Nardu...od Osijeka do tamo...pecaroša na prste jedne ruke...obezglavili su tu rijeke i ljudi neće pecati...obezglaviće i Dunav a onda ce im urac netko davati pare za kartu...Ali poribiće opet neku baru s konzumnim šaranima i dati sirotinji da upeca kojeg za Uskrs...
Stalno sam u kontaktu s par ozbiljnih i kako oni vele tradicionalnih drustava u nasem okruzenju...i svi bi nesto mjenjali, mnogi su nezadovoljni...mnoge boli ona stvar za Zajednicu...Ali nemaju načina da to promjene, lobi u zajednici ipak drži onu svoju priču...koja realno nema veze sa životom...gura se to takmičenje, promovira se nešto što nije u interesu većine i kako mi se čini da će kupnja ribolovnice biti ipak presudna za njihovu održivost...mi ćemo biti u stanju da im stegnemo kaiš...tj da ne kupimo...a oni nek se hebu....Treba definitivno malo o tome prodiskutirati...čuti razno razna mišljenja...Pa radije cu ici na Dunav jednom u deset dana i tamo platiti dozvolu...ili cu jednostavno otici i ostaviti novce u Baranji jer reciprocitet nam omogucava da lovimo onda gdje god nego ovim dati pare da brišu guzicu s njima
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Ljudi vade dozvole prvenstveno zbog svog mira,da ga ne streca kad cuje da se lome grane iza njegovih ledja ili da ne strepi kad netko blizu njega uspori camac. Mene sigurno sa dozvolom vidjet necete bilo to nekom pravo ili ne dok god je ova garnitura na vrhu. Kad su izmedju ostalog naveli da im je prioritet kupiti Daciu za nekih 140 000 kuna tri puta sam citao da vidim jel me to oci varaju. Po nekoj mojoj gruboj racunici to je tri nova plasticna camca plus tri npr merkurija od po 20 ks i gorivo gratis za cijelu godinu. Ne znam sta je potrebnije za kontrolu i ocuvanje voda camci ili terenska vozila? Mjesta gdje do vode mogu autom neka obidju svojim,uzmu sto kuna za gorivo i nitkom nista a ne zbog par bara terence kupovati. O sponzoriranju svojih pulena na takmicenjima je mislim sve receno pa da ne ponavljam. Neka ih sponzoriraju brendovi cije masinice,stapove,hranu i sitan pribor koriste kao svugdje u svijetu. Zasto dio mog novca od dozvole da ide na njihovu zahebanciju a ja posten pecam na stapove stare 30 i vise godina jer za druge nemam ako ih ne dobijem na poklon? Mogao bih o takvim budalastinama pisati do besvjesti ali naveo sam samo dva u nizu nelogicnosti. Godinama im se spominje sto izravno sto neizravno da ta takmicenja clanovi ne podrzavaju no uzalud. Tu se vidi koliko uvazavaju misljenja onih ciji novac tako bahato trose a cija stavka u proracunu nema opravdanje niti ima ikakvih dodirnih tocaka sa onim cime bi se oni trebali baviti a to je zastita,ocuvanje te poribljavanje. Zbog tog i takvog ponasanja tesko ce do novih clanova,stari prestaju kupovati ribolovnice iz revolta a vode nam sve gore i gore. Uglavnom stanje je lose,na bolje ne ide a sta ce vrijeme donjeti to ce se vidjet. I vrc ide na vodu dok se ne razbije,valjda ce i ovdje po tom modelu zavrsiti samo da ne bude kasno i za nas i riblji fond.

Poslano sa mog ASUS_Z00ED koristeći Tapatalk

majstor

Sve mi liči na...... haha.....  :icon_biggrin:  Balaševića, svašta se rodi u mutnoj vodi....

pišta

Prodaja dozvola je krenula(ja kupio u Dravi)
Ovi u Zajednici još uvijek po starom. Nije se izašlo iz stečaja jer su za 2018. napravili onaj štetan reciprocitet sa baranjom pa je hrpa pecaroša prebjegla u baranju jer su mogli pecat i tamo i ovdje. Taman je toliko članova falilo da se izađe iz stečaja. Za iduću godinu (2019) predlažu reciprocitet sa baranjom sve za sve (znači i zatvorene vode).Živi bili pa vidjeli jer baranjci to nisu htjeli ni ove 2018 pa su ovi naši pristali.
28.12. 2018. bio je sastanak Zajednice, a ovi u Dravi (čini mi se da se oni jedini suprotstavljaju Zajednici) kažu da se dobio dojam da se Zajednici živo fučka za čuvanje otvorenih voda, jer je ribočuvarska služba, financijski ograničena, a i da sami ribočuvari, nemaju dovoljno ovlasti kod hvatanja ribokradica i "strujaša" itd itd. što ispada da njima odgovara da ovaj stečaj traje i traje.
Naj idealnije bi bilo, stvoriti kritičnu masu među svim pecarošima i Udrugama i legano, preko skupštine, njih otpiliti i izabrati nove ljude.

maverick

Pišta iznimno cijenim ŠRD Dravu...cijenim i te momke tamo koji se zalažu za sto nekih sitnica...Ali realno gledajuci...kolega neki dan kaze da su odustali od onog Dustera i kupuju jos jedan camac zaribocuvare. Mislim da se tu ne radi o nikakvim plemenitim namjerama vec samo o nemogucnosti da naprave ono sto su naumili...Tih 50..100 clanova je nedostajalo da se s tim novcima rijesi dug. Znaci nama ne preostaje nista drugo nego da im uskratimo sto vise novaca...Tako da svi koji trebaju ribolovnicu neka ju kupe u Baranji...oni ce bar znati sto s tim novcima...a ako i ne znaju bar nas nece krasti oni koji su to do sad radili godinama. Zao mi je drustava koja ovdje rade i ovise o tim novcima ali nismo mogli nista mirnim putem...nismo mogli nista ni svadjanjem...nismo mogli nista ni prosvjedom...E izgleda da mozemo ako zelimo kupiti kartu da to ucinimo negdje dalje. S tom baranjskom definitivno dobijes vise...i ne hebu nas svake godine s istim stvarima. Ako ne ucinimo tako...mislim da nam je beskorisno kukati poslije

šime

Momci sve vas toplo pozdravljam , i pomno pratim ovaj dio foruma i evo ipak se moram uključiti . Na žalost ova priča i Zajednici je beskonačna priča , samo.Drago mi je da Pišta uočave one probleme koje smo već odavno raspravljali . A posebno mi je drago ako je točno da se "Drava " opire toj Zajednici ribolovnih društava ( a uzgred da analiziram sam njen sastav : predpostavljam da su zasjeli isti oni koji su klimanjem glave ili dizanjem ruke doveli do stanja u kavom jesmo , a ) .  S obzirom da predpostavljam da su zajednicu " preuzeli" ljudi koji ili ne razumiju ili neće da razumiju ili brame interese manjine , naime predpostavljam ( a ako nije tako neka me netko demantira , vrlo rado ču se ispričati ) da su u toj zajednici "zasjeli" ljudi koji propagiraju uglavnom natjecanja ( a o i o tome imam svoj stav i mišljenje) i vode zajednicu u tom smjeru , a taj smijer je itekako zastario i nije u funkciji ostalih rekreativnih ribiča ( oni koje ne zanima kojekava natjecanja), a koji sačinjavaju min. 70 % ukupnog broja ribiča, te iste zapostavljene ribiče zanimaju otvorene vode , pa samim time kako ih sačuvati , i održavati te se brinuti o njima .Ako pogledamo statistiku  članstva po ribolovnim društvima u zadnjih 30 god , sve če biti jasno . Naravno da broj rapidno opada , a u stvarnosti broj ribiča drastično raste . .Te činjenice opet za sebe sve  govore ,.Zajednica ribolovnih društava jednostavno nije sposobna animirati članstvo , nije sposobna reagirati na pojedine izazove pri riješavanju nagomilanih problema , ( lopovi , ribočuvari , stanje otvorenih  voda , profesionalnih ribara, međunarodna suradnja sa srodnim društvima , monitoring stanja ribljeg fonda , poribljavanje , briga oko mrijesta plemenitih riba - smuđ , šaran itd) jednostavno nije sposobna prema resornom ministarstvu slati prijedloge i zahtijeva večine ribiča , koji ipak plačaju nekavu naknadu za nešto (?).
  Sa ovakvim načinom rada zajednice mi smo u kamenom dobu , nema kvalitetne ideje , ne osluhuke se članstvo , jednostavno sami sebi su svrha . Evo ovo je onako površno izneseno moje stajalište ,a koje vjerujem večinu nas pritišče.
  Po mome razmišljanju jedino riješenje ( a smatram ga jedinim načinom da se sto brže postave stvari na svoje noge ,a što se tiče OTVORENIH VODA). je taj da se "razdvoje " natjecateljski dio ribiča od rekrativnih ( ili kako god ih nazvali) . Pa onaj tko ima želju , volju i voli to , neka se sam finacira ili neka si nađe sponzora ili si sam riješi finaciranje( ili putem Ribolovnih saveza) . kao i u ostalim sportovima.Rekreativni ribolovci isto tako ,samo sa razlikom da večinu svojih sredstava ne koriste na natjecanje ( a svi mi znamo kako i koliko se tu novaca troši ) , već u ribočuvarsku službu , održavanje voda , poribljavanje i svega onoga da se vode obogate ribom i kvalitetom voda.
  Ona ribolovna društva koja gravitiraju na zatvorenim vodam treba poštivati, njihov rad i trud i ulaganje njihovih sredstava i rada treba nadoknaditi novčanom naknadom ( dopunskom ribolovnom dozvolom) .
  U razgovoru sa nekim mojim prijateljima , radimo na realizacije takvog jednog ribolovnog društva( klub rekreatibnih ribolovaca otvorenih voda) , a koje neče imati dio natjecanja , te bi bila otvorena za sve koji imaju iste prohtijeve i interese , te sve uložiti u otvorene vode i čuvanje istih.Pokušati čemo ispitati cijene ribolovnioca i samu raspodijelu sredstava od naplačene ribolovnice .Te bismo pokušali napraviti jedan dio  prijedloga zakona a koji se tiče svih onih stvari koje smatramo da treba odraditi.
   S obzirom da je stanje otvorenih voda , pa i ribljeg fonda i stanje sa ribokradicama već odavno alarmantno , vjerujemo da ćemo vrlo brzo proći sve one procedure za registraciju i mogučnostima rada kluba.
Evo onako malo nakon duuuužeg vremena , pa da se probamo organizirati i da zajedno prekinemo ovu agoniju koja nas sve zajedno gura u neka davna vremena .

maverick

Znas da mi je drago da si ne samo tu, vec da si i dalje u tome.. i da i dalje bušiš u nekom dobrom smjeru...Mi smo tu definitivno do realizacije nekakve takve ideje odlučili na kartu u Baranji a oi neka se časte s bilo čijim novcima ali našim neće

šime

Da u pravi si taj građanski neposluh , bi trebao nekomu doći do mozga ,ali .....
   Vrijeme je sve pokazuje . Uvjeren sam da će se nešto dobro zavrtjeti , jer ovakav sustav ne može funkcionirat , samo nažalost duboko je ukorijenjen i trebati če jako puno truda i vremena da ga se sobrano protrese i promijeni , a sve u interesu svih ribiča ,a ne samo pojedinaca ili pojedinih.
  Kod naših ljudi kod ovakvih situacija , kada se nešto pojavi novo , odmah kreče teza " vidi ovoga sad i ovaj ima nekakve osobne interese itd . "Apslutno NE  stoji ta teza , .Predugo sam i ja i moja ekipa slušali sve ono što je sada trenutno , I tu smo gdje i jesmo
  Neznam kako ljudi u Dravi ovo prate a ono što sam načuo čini mi se da su tamo neki bolji vjetrovi zapuhali . Volio bih da je tako , naime da se krene u nekom smjeru u intresu svih ribiča . Pa ljubav prema vodi , prirodi , svom duševnom miru , može i mora biti jača od svih pojedinačnih interesa .
   Pa evo i ovim putem pozivam sve one koji imaju ideju , volju i želju da si konačno uredimo po potrebi svih nas jedno ribolovno društvo koje če biti primjer ostalim, a sve u smjeru transparentnosti , poštenja , međusobnog uvažavanja , zaštiti voda , poribljavanja , čuvanja ,i zaštite  otvorenih voda ,da nam se pridruže

dac

Kažete ovakav sustav ne može funkcionirati.... :no: ....nažalost, slijedeće godine ide novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu, a u njegovoj izradi i prijedlozima jako je malo bilo zainteresiranih.... :sha:
Koliko je on bolji ili lošiji, tek će se vidjeti, nešto smo pisali ovdje na drugim temama, ali mora se znati da sadašnji oblik funkcioniranja ribički udruga, društava ili zajednica ostaje isti, država je zadovoljna tim načinom funkcioniranja i izdala je nove koncesije starim, dosadašnjim ovlaštenicima ribolovnog prava na 20 godina, tako da jedine promjene moraju ići iznutra, znači kritična masa mora biti u društvima, izmjene preko skupština, glasovanja i sl.  :takoje:
Nema nikakvih mogućnosti razdvajati natjecateljski ribolov od rekreativnog, barem prema prijedlogu novog zakona....zakon poznaje samo sportski ribolov !

maverick

Mislis treba maknuti ove koji zagovaraju natjecanja...i trosenje novaca na taj nacin  :sha: Meni se realno to čini kao nemoguća misija...

šime

Neeee , uopče ne mislim da treba ići u tom smjeru , Zapravo neka se oni natječu ali bez naše love.
Da sve rezimiram , treba napraviti udrugu ili klub ili kako god ga zvali koja če se registrirati po zakonu o udrugama te prema ministarstvu uputiti zahtijev za djelovanje na otvorenim vodama . a detalje samog djelovanja  i ciljeve provući kroz STATUT udruge ili kluba .
   Nema smisla lomiti koplja i trošiti vrijeme na navedenu zajednicu .Nevidim zapreke da to nije moguče odraditi .Naravno da će biti otpora i to žestog ali uz veliku masu ljudi koji bi podrzali ovaj rad i ciljeve , nema tu zapreka .

dac

Meni isto.... :takoje:   ....ali nema drugog načina, 20 godina je dug period, na toliko je izdana koncesija, 98 % voda u Hrvatskoj je u rukama ribičkih udruga, samo 2% u privatnim, ja ne vidim drugi način, jedino da apsolutno svi prestanu kupovati dozvole, što je ipak nerealno.... :uf: