Bucov- jel potcenjen!?

Autor SMT, Prosinac 12, 2018, 16:04:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

SMT

Bucov-sportista-torpedo...

Nije kao smudj, som, stuka, nije plemenita riba, nema zube :stripii:. Spada u porodicu bele ribe koju često potcenjujemo.

Da li ga samo zato ne lovimo!?

Za smudja recimo imamo mali milion varki, a za njega nam treba možda par komada. Često može da se desi da na jednu varku uhvatimo više primeraka bucova, dok je to redje kod drugih grabljivica(treba možda studioznije). Znamo da se nerviramo kada nam dođje bucov jer obično čekamo  nešto drugo, ne vidim ni jedan razlog za to osim gore spomenutog da nije plemenita riba... Po definiciji nije, medjutim za mene jeste... Možda i najsportskija riba na našim vodama, pravi gospodin i borac je u pitanju...
Sam ribolov bucova je vrlo “ čist”, ne tražimo ga u nekom mulju, granju, panjevima, toliko... Najčešće ga trazimo( nije pravilo) u brzacima,na  čistinama, sto u neku ruku daje eleganciju u samom ribolovu bucova... Ne zahteva poseban pribor(štap-mašinu), ja bi rekao da je sezona za njega uvek otvorena, možda u letnjim mesecima najbolje radi, nema neko posebno doba dana, može uvek... Sto se varki tiče može na sve, od smudjevskog shada do vaser kugle, ne može sportskije i raznovrsnije. Udarci bucova, sama borba za sopstveni život, adrenalin koji nam proizvede su za pamćenje...

Jedina mana, gore spomenuta,ako se to uopste može nazvati tako, je sto je bela riba... Za mnoge neukusna, puna kostiju itd itd... Možda samo razlog više  da pustimo svakoga, da raste još i da ga pecamo ponovo...

Evo neki prostor da se malo oslobodimo predrasuda, vezanih za ovog sportistu... Da eventualno napišemo zašto ga lovimo ili ne lovimo... Ako ga lovimo možda i malo detaljnije da opišemo, tehnike, pribor, pristup...
O smudjevima smo knjige napisali i položili svi :takoje:...

šajzika

Meni najdraža riba za ribolovit.
Krenem drugo nesto lovit i onda kad ga cujem na vodi kak udara nemogu odolit "pozivu".
Na Dravi ima bajina/bucova u velikom broju i zna lijepo narast
Dugo je C&R kod mene.
Ove godine PB koji je isto C&R
Jedino mi krivo sto sam mogao malo ljepše slikat, al bit ce njih jos jer ih ciljano lovim preko ljeta

Što se tice teme, vjerujem da je podcjenjen ali mi to isto tako odgovara jer nemam neke konkurencije :stripii:
Davno me prestalo biti briga za tudje misljenje kako bajin nije riba i slično,  pecam zbog sebe ne zbog drugih.

Audentes fortuna iuvat

maverick

Kad sam se udubio u pecanje kod nas je vladalo misljenje da bucova peca onaj tko ne zna pecati smudja. Nekako se to provlacilo i do danas...rijetko ce tko od smudjolovaca reci da je kad ciljano lovio bucova jer nesretnik nikad nije imao trzisnu vrijednost. Mozda ga je to i sacuvalo od devastiranja kao ostalu ribu. I danas kad upecam neki lijep primjerak adrenalin skoci na maximum...ali ciljano ga lovim samo kad trebam "meso" za stacionarno pecanje smudja sto je jako jako rijetka pojava..Moj osobni rekord je 7.600 i danas se sjecam tog udarca i bacanja kanistera iz camca...Prve tri minute sam bio uvjeren da imam ozbiljnog soma na stapu
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

SMT

Šta znam... Meni pecanje bucova uz stuku, predstavlja pravi relaks... Par puta godišnje ako imam priliku za ribolov ovih riba, rado ću ih iskoristiti... Odmorim mozak, lupam kontre, masim, akcija, svašta nešto...

Da ne bude da ga je uvek lako uloviti, letos sam imao situacija kada raubuje kao lud a varku koju mu “ ubacim u usta”, jednostavno neće... Zna da isfrustrira ponekad...

Sorc, papuče, stolica, malo se sačeka da se javi... Uzivancija

No

:hi:  Ma mene baš boli briga, šta tko misli o tom šta ja lovim. Postoje dionice u godini kad me bucovi raduju. Postoje i situacije kad se bucov najavi, belji, doziva da se nadmećemo, obavezno prihvatim.

Nije me sramota ni babuške loviti.

Moj prijatelj je doktorirao banjalučko kolo pomoću kojeg lovi bijelu ribu. Slijedeća godina je vrijeme u kojem ću si kupiti banjalučko kolo i pokušati loviti bijelu a posebno jeza i krupnu deveriku, kad mi se jave na hranilištu, namjenjenom šaranu.

Pokušavam  bijelu ribu, loviti i gumama.

Bucov je posebna poslastica za svakog tko ima vremena.

feco

Volim ga i ja loviti, strašan borac. Kupio sam Ryuki 5S od DUO, ne znam tko je o tome pisao...pa to je totalno luda varalica....kad prođe pored bucova ovaj jednostavno ne može da je ne napadne. Na štapu 7-28 neviđena uživancija.
Evo jednog lijepog od ljetos

BRZO I BEZ VEZE

SMT

Ima ljudi koji vole da ga ciljano pecaju...

Jedan poznanik letos, koji lovi samo bucova a sve ostalo koleterala :stripii: :stripii: :stripii:, letos u nekoliko navrata lovi na lokaciji gde sam ja ganjao soma... Na njegove oči sam izvadio po kojega, ja ga pitam sto mi se ne pridruži!? Kaže čovek meni: “ Ne volim težak pribor” :takoje: :stripii: :stripii:

Kapa dole, cenim to :hi:

šajzika

Kad vec spominjes ljeto,   samo se sjetim, Jedan kolega mi kaze da sve sto uhvatim na Salmo thrill on ce presno pojest :stripii:

Jedna od mozda najdrazih varalica zbog povrqtnog udarca koji oce iščupati stap iz ruke
Audentes fortuna iuvat

SMT

Citat: feco  u Prosinac 12, 2018, 17:50:33
Volim ga i ja loviti, strašan borac. Kupio sam Ryuki 5S od DUO, ne znam tko je o tome pisao...pa to je totalno luda varalica....kad prođe pored bucova ovaj jednostavno ne može da je ne napadne. Na štapu 7-28 neviđena uživancija.
Evo jednog lijepog od ljetos

Sajzika, ko će drugi... Taj Roki- Ryuki zaslužuje posebnu temu, strašan... On je nije otvorio, ništa ne radi... Priča o nekim Poljskim varalicama...

pajdo77

Nikad ni vidio a ni cuo za tu varalicu. Ja cim krene bajin prestajem sa plovkarenjem i vijam njega,uz plovkarenje varalicarenje bajina mi je najdraza vrsta ribolova. Ja ga peglam na salma 5 u vecini slucajeva

Poslano sa mog ASUS_Z00ED koristeći Tapatalk

miha

alex7777

borba tigrova  :hello2: , da!  nema greske ove godine sam marnio jednog skoro 5kg znaci borac samo taki  :pirate: al jedino sam skeptican za papat ga u bilo kojoj pripremi pa ga zato i pustim il nekad ponesem susjedu on voli  :hi:

im84

Definitivno sam godinama ludio za tom ribom. Dani provedeni za taj udarac. Sjecam se kao dan danas, kupujem prvi original kastmaster Acme Tackle, USA, i naravno prvih godinu dana nisam imao udaraca, kada sam ga provalio, dobio prvog Thrilla. Sjecam se, opet prosla godina, neznam kako taj Thrill radi, dok nisam provalio. Tada je dosao mail i komunikacija sa Robert Hammerom, i masakrom bucova, gdje sam dobio nesto vise od 150kom u danu, dosta primjeraka do 6kg. Nakon toga, doslovce lov bucova mi nije toliko predstavljao draž.
Vjerujem da je to onaj efekt koji dzigaju, pa prica se Ebro, rijeka Po, somovi, tamo se daj Boze naudaras, i onda dolazis ovdje i neda ti se vise.

Riba koja definitivno na neke varke izbija stap iz ruku, izvija trokrake, pravi fajter. Da ga je gust loviti, itekako.
#foxrage
#fox_rage_fishing

Astacus

Na Rapalu Original 11 dobio bucova 7kg.
Priča ... jedna od onih koje nikada ne zaboraviš.

Taj dan sam slučajno pronašao taj vobler.
Voda je dosta opala tih dana i stajao zakačen
na neko drvo koje je izvirivalo iz vode uz obalu.
Ubacio ga u kutiju i prije nego ću krenuti kući
stavim taj vobler čisto da vidim da li je u redu.

Zabac, udarac od površinu i pjesma role .
Stvarno se nisam nadao.
Borba, jedna od najdra¿ih u životu.
Nikada , ni prije ni kasnije nisam ulovio
većeg od 2 kg.

Bucov, bajin... riba sa puno imena.   :evil6: Ja ga
još zovem i "riba za punicu".

Tko je jedanput bio u toj našoj drevnoj šumi s onim divnim stabarjem, spravnim, čistim i visokim, kao da je saliveno, taj je ne može nikada zaboraviti ...    J.K.1888.

SMT

To je priča :icon_thumright:...

Nekako ti veći primerci, obično budu samci... Čini mi se da dobro čuje i vidi, pa traži ipak malo drugačiji pristup... Neko lično iskustvo mi kaže da treba doći na mesto gde ga očekujemo, pa malo sesti, zapaliti, popiti pivo,umiriti se... Ako se tu mota kakav krupan komad i ako nas nije primetio, možda ima šanse da ga ulovimo... Po tom popularnom raubu se može približno oceniti i veličina...

Kod ovih jatnih 1-1,5 kg nekako kad ih nadjemo, ide to  jedan za drugim... Zabava zna biti dobra. Još ako ga nadjemo da nam treba zabac 30/40 m, pa dobijamo udarce na tu daljinu, ništa lepše... Neko baca pilkere, kastmastere meni su se za takve situacije glavinjare pokazale odlično... Dalek i precizan zabac u zonu udarca, vibra dobra, ne moraš možda vuci brzinom 100 km/h, može i sporije... Štapom se može regulisati i dubina zaranjanja...

Ne bih potcenio ni te jatne, bez obzira sto nisu ne znam kakvi primerci... Upecati 10+ riba/ribica po izlasku, znači da je bilo lepe akcije, da nije bilo monotono, da smo neke kontre lupali...

Često protiv ovih jatnih bucova možemo i nešto od pribora testirati...

Fer priča, skroz...