Školica ribolova smuđa!

Autor Kugla, Siječanj 18, 2013, 15:41:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tica

Nemogu za sebe rec da sam lijen po pitanju mjenjanja mjesta.ako je sprud u pitanju,(pecam iz camca)sidrim se (pustam) barem desetak puta na recimo 100-200m koliki je sprud.bacam i lijevo i desno od sebe(silikonci i nekad glavinjare).znaci i u bržu i u sporiju vodu.lakse i teze glave.dubine od   1.2 do 3-4.5m.sa podvodnim dinama.ako nema udarca i ili pecanja,probam uz kamenu obalu gdje su dubine oko 5-6-7m.pa opet isti rad lijevo-desno od sebe.pa drugi sprud s kontra strane,pa ponovno u kamenu pa dvije tri rupe od 10-12m koliko ih ima na ovom terenu.za jedno popodne se znam premjestit(sidrit) 20-30 puta i uglavnom ga nemogu pronaci.zadnjeg smuđa sam ulovio prije tjedan dana na pjeskovitom prijelazu(rupi)sa 1 na 9m.1.7kg.jedan udarac-jedna riba.dolazim sutradan na isto mjesto (isti vodostaj ista boja gume isto vrijeme) ni kvrc.dolazim prekosutra-ista prica.smuđ te velicine bi trebao bit u jatu od par komada,ili se varam??nekad se sam zapitam jesam toliko mulast da ga neznam pronać.od tolikih zabacaja,da mu bas nijednom nisam provuko ispred glave!

maverick

Da to je Drava, jedan udarac jedna riba...Ali nisi blesav de ne znas uloviti ribu...ako nije na tom sprudu...ides na slijedeci...pa tako dalje i dalje...Čarobne gume nema, tj ima ali to čarobno traje samo koji dan. Ali ajmo malo dalje..odradio si taj sprud...gumom...glavinjarom...i nece...mozda doista nije tu...uzmi kedera stavi na jig glavu i prepkopaj jos jednom...nece i dalje a siguran si iz nekog razloga da je tu...ima i noc i vobler pa izmotavaj po 100 metara...
Nadam se da razumijes sto zelim reci...jedan čamac ne moze detaljno sam pretraziti jedan sprud za cijeli dan kvalitetno....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

tica

Ma sve mi je jasno.pecam na tom djelu drave od svoje 6-e godine(sad mi je 32-e).proslih godina se i dalo nesto ulovit,ali zadnje dvije-tri su katastrofa.od svega nabrojanog samo ispustanje voblera nisam isprobao,ali bit ce prilike.

maverick

Premjesti čamac koji km dalje...i na tom terenu blizu tebe imaju decki koji love...ustvari najbolje da jednom naletis na kavu  :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

miha

a hebiga ošo smuđ dole odnela ga velika voda .....

tica

Citat: maverick  u Prosinac 23, 2015, 00:36:32
Premjesti čamac koji km dalje...i na tom terenu blizu tebe imaju decki koji love...ustvari najbolje da jednom naletis na kavu  :ok:
Moze.samo daj neki broj da te mogu kontaktirat.

voja

Citat: miha  u Prosinac 23, 2015, 07:30:39
a hebiga ošo smuđ dole odnela ga velika voda .....
Nije dole  :no: pitajte Smuđoslava  :toothy12:

bb

Ma daj ima smuđa kod nas ko dreka

tica

Nisam bas siguran.cuo sam da su bombasi odradili i žičani i T-e repin!

bb

Ma koji repini na pol drave je smuđ,ja ga ne lovim al kolega ubija

tica

Citat: bb  u Prosinac 23, 2015, 15:57:56
Ma koji repini na pol drave je smuđ,ja ga ne lovim al kolega ubija
Upravu si! I ja sam zadnjeg ulovio na pol drave.ali samo jednog.

maverick

Sad ces dobiti jednog u galeriju od metar u obali  :stripii:

pajdo77

Ja ću ih hvatat kada budu ne "u obali" već "na obali" i to ako ga mačke ne razvuku prije mene :stripii:

urtelja

Aj kad me drug prozvao, da prozborim i ja koju, bas ne umem da pecam  :no: ali nesto sam valjda pohvatao. Pecao sam do sad smudja na Dunavu gde tece, na Dunavu gde ne tece i sad pecam na jednoj bari i jednoj maloj reci tipa kade koja uliva u Tisu.

Pecam ga uglavnom s obale i tu je prva lekcija koju nikako da do kraja naucim: smudj se peca nocu. Proporcionalno provedenom vremenu, danju sam jedva vatao, a nocu sve postaje druga prica. Ovo posebno vazi za vode sa manje smudja, na delovima bogatim smudjem moze covek nesto i da upeca sa obale danju, inace je mrka kapa.

Na vobler vucem ekstra sporo, da sece povrsinu i to mi se najbolje pokazalo cak i na mirnoj vodi iako varalica jedva da pravi ikakvu vibraciju. Na reci mi najbolje radi kad bacim na vodu, uzvodnije od mesta lova, ali taman na toliko konca, da ga voda bez motanja dovede na 30-50cm ispred mesta gde se vecina toga desava. Mada obicno i ekstra sporo vucenje bas zna dati rezultate. Ostale nijanse sam probao, ali nije islo za sad.

Na dzig... Tu sam prvo ucio na gornjem podunavlju, a tamo ljudi imaju logiku samo polako. I jbg, tako sam i ja i bilo je i ulova, ne mogu reci. Onda odem sa bg ribolovcima i ne mogu se nacuditi sta oni pobogu rade. To kao da daje kontre sve vreme a ne dziga. Prekrstim se i nastavim po mome. Par pecanja kasnije sam izucio skolu, gledao sam kako drugari vade kao na traci dok ja gledam. Od tad pa nadalje, kod mene je za smudja agresivno i varijacije na temu. Nekad duzi skok, nekad kraci skok, nekad pustim vodu da agresiju odradi umesto mene (odatle i mislim da je predrasuda ljudi iz gornjeg podunavlja jer najcesce bacaju ili na vodu ili na obalu, a tad je ono polako ustvari ebeno brzo). Na kraju sam se ulenjio, pa mi se ne da ni voblerisati ni vuci polagano, dosadi pecanje, a 'ebes blinkerisanje ako je dosadno. Ove godine sam na ovoj maloj recici provalio da mi bas ekstra agresivni dzig sa jacim glavama daje bas dobre rezultate u 30-100cm dubine uz samu obalu i mnogo bolje sam prolazio nego na vobler, vukao sam ih iz zasede kao stuke, jedina razlike je noc. I da, volim kad mi dzig vibrira na halteru, ali nije da sam samo tako hvatao, totalno je subjektivno...

Panjevi. Nekako imam utisak da bih bas morao da ne volim vodu na kojoj pecam da me bas briga koliko kidam. Zato u panjevima vise ni ne radim bez nezakacive montaze. Od svega sto sam probao, najbolje se pokazala banana dzig, jer mogu da radim u najgorem gustisu po ceo dan i da imam manje do jednog kidanja za ceo dan. A i tamo radim agresivno. Iza banane je flexi jig koji je bas dobro resenje za shadove.

Sa obale volim da bacim jacu glavu nego inace, posebno kad gadjam dalje pozicije, racunam tako ne da mi sporo propada sto duze, vec da mi dzig ostane sto duze u udarnoj poziciji pre nego ga voda iznese iz pozicije. U panju volim da odma iza panja (grane) zaverglam jedanput do dva put i odma mu dam par sekundi da ga zvizne. 

Na bari sa mutnom vodom volim da pecam danju i tu mi najbolje prolazi ''dzerkodzig'', posebno u toplije doba godine. Tu je brate svaka glava teska, tako da ja gledam da ga zviznem muski, i to uradim stapom, jako kratko, ali bas agresivno i brzo, te masina od 2000 napravi jedan, eventualno dva kruga. To mi se nekako pokazalo kao najproduktivnije.

Na kraju, sem sto pokusavam da ga pecam vec pet godina, pokusavam i da gajim smudja jednu godinu krace. I najvaznije sto sam naucio jeste: agresivna riba u tri lepe, oprezna do bola, a svetla se boji vise nego djavo krsta!   :hi:

kockar

Bogme ovo za noc i mrak ti na Dunavu na dosta pozicija bar pola godine ne pije vodu,
najbolje jedu dzig bas u sred dana, ali radi se o dosta specificnim terenima, dole gde si najvise bacao nije taj tip mesta.

Sreca pa se nas par otrglo predrasudi da je smudj pola riba pola puz koja uvek i svuda jede samo jedva pomican plen :)
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs