Bilo nekad

Autor SMT, Siječanj 09, 2019, 10:55:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

rj

Citat: Juzba  u Siječanj 10, 2019, 21:46:27
Virovka je samo naizgled slična damu i tu sve ostalo završava, materijal, preciznost.
2002 je u svoje doba bila rols rojs među rolama, ona mi je bila prva prava rola za spin

dam 330 i vir su vrlo slične po konceptu prenosa isti ..tjelo ...rotor..
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

SMT

Citat: rj  u Siječanj 10, 2019, 22:21:44
platil si zaboravio

Jesam... Ovaj, čini mi se? Bio je pre zlatne kornjače koliko se sećam ali bas sam bio balav tada...

Bio je Noril, Dam Tectan, Damil... Pa smo sve najlone zvali Damil po Damilu kao marki... Svi stapovi i mašine su bili blinkeri... :takoje:

Posle se pojavio međju najlonima Streen kao nešto iznad toga, vrhunsko...

Juzba

Da, virovka je kopija tog dama ali su na virovki pucale ručice, raspadale špulne, svašta im se dešavalo
Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

Debeli šef

evo kraljica.
ali kad je ta spetljala silk mogao si ga samo baciti.

Juzba

Ko izgubi dobitak dobije gubitak.

SMT

Citat: rj  u Siječanj 10, 2019, 08:48:17
potičem iz ere dok su shimano i daiwa bili kikiriki firme za DAM...povratak DAMa u kini je fijasko a tako malo im je falilo  :toothy9:..
koristio sam ...220...330...2002..3002..4001...onda sam kupio royal 5500 tad je koštala 500DM a plata je bila 300DM :stripii:
da su na ovom kineskom FDu napravili ručicu koja se ušarafljuje u pogonski zupčanik to bi bilo to...pužni prenos je sigurno vrh i dugotrajan je

Inače taj Royal koji mi spominjemo je 1994 godište ali mislim da se kod nas na tržištu ako se to tako moglo nazvati, pojavio kasnije. Pojavio se kao naslednik serije 1202/2002/3002/ pa dokle je išlo, ne znam...

Unutra je bio identičan puž kao na spomenutim modelima, samo ovaj put sa izgledom Maseratija... Moja fascinacija DAMom u to vreme je bila neverovatna! Samo mislim da su se oni uspavali sa tim modelima pre Royala i počeli živeti od stare slave... Nisu se dalje razvijali, a kosooki i jedni i drugi su polako nadirali...

U to vreme sam voleo da otvaram te DAMove mašine, zanimalo me to strasno, čitao sam o tome... Voleo sam i oko tadašnjih auta da čačkam, i jedno i drugo nekako prosto bilo...

Danas za ove nove stelle ili daiwe koje imaju milion delova, treba dva fakulteta... Isti osecaj imam i kad na sadasnjem autu treba sijalicu zameniti...

Ništa danas više ne diram, komplikovano mi sve... Kritikujem DAM a i ja sam tehnološki zaostao :stripii: :stripii: :stripii:...

Imali su oni u godinama posle još jedan pokušaj da odgovore Japancima, kroz model DAM Dura... To je bila masina  od duraluminijuma(nije bila jeftina), mislili su da će pobediti kompozit ali to se prosto nije desilo... Posle su Japanci još više unapredili svoje materijale, dodali i metal plus ove današnje x ship  i LT koncepte.. Njihova tehnologija nema krizu mnogo godina( ili po koju malu), na našu sreću...

DAM kao No1 kuća je tada izbacio i VSI seriju ko je se seca, krenuo je da malo prati trendove...Nije to bio visok kvalitet, više konfekcija... Od DAM- a se naviklo da da uvek najbolje...

DAM Dura

Koliko su te qvikerice bile neuništive, govori i podatak da nisu imale super stopere... Ti mehanizmi su trpili velike udare do zaustavljanja ručke o prvi zub... Ja uopste ne mogu da se setim pojave prvih super stopera(i na kojim modelima) ali to je bila revolucija tj veliki napredak...

O nekoj velikoj preciznosti kočnica, tačnom proklizavanju drila, ne bi se moglo puno toga napisati u poredjenju sa ovim danas...

Dam VSI

im84

Imao sam dosta tih starih rola, neke nasljedio od dede. Mislim da sa i RJujednu poklonio, DAM 440N.
Imao i ovu DAM Dura, kupio negdje 2003godine, znam da sam je onda platio preko 150eura, a to je onda bilo doslovce kao moja prva placa  :uf:
#foxrage
#fox_rage_fishing

SMT

Dok se DAM ustoličio kao najbolji,  90 tih je rastao i brend Silstar ili meni tada postao vidljiv oku...

To su bile plastične, cenovno dostupnije mašine “običnom” ribolovcu... Pandan današnjoj konfekciji... Mislim da su oni tada bas pogodili šta je potrebno, malo nekog marketinga ubacili za to vreme, cene prilagodili i raširili se jako sa prodajom istih...Iskoristili prazan prostor na tržištu, kao što to danas rade neki uz jak marketing, sasvim legitimno...

Po kvalitetu nisu sigurno bile usporedive sa DAM-om ali su im u prodaji “ preoteli” sigurno dobar deo kolača...

Taj DAM-ov stav da će mašina trajati doživotno je počeo lagano da gubi smisao jer tehnološki zaostatci su bili sve vidljiviji, čemu onda doživotna stvar...

Mislim da danas Shimano i Daiwa imaju isti problem, samo oni za razliku od DAM-a, odgovaraju prilično uspešano na te izazove u nižim cenovnim kategorijama...

Lično, nikad nisam bio ljubitelj Silstara, a ni današnje konfekcije... I kad je bilo para i kad nije, gledao sam da mašinica ima “ ime i prezime”... Mašinica mi je uvek bila mnogo više od onoga da bude samo alat za skupljanje strune. S tim da se ta razlika danas izmedju masinica sa pedigreom i jeftinijih  toliko izgubila, u korist ovih drugih, moram priznati, tako da nema greške... Trgovački rečeno, konkurencija ne spava,  radi i stvara :takoje:...

majstor

Lovili smo s onim što smo mogli kupiti, jer nije bila velika ponuda, uglavnom Dam, Silstar, Abu, mislim da sam imao neku Rilex, naravno Vir, uparenih sa Germina štapovima svih dužina i boja. Onda je došla Shimano gt 3000, mislim sredinom 80. godina. Imala je dvije osi i sama je ubrzava i usporavala. Svemir, sa jednom manom - koštala je moju plaću. Stvar je spašavala inflacija. Imam je i danas. Ima sentimentalnu vrednost, čak je i koristim svake godine možda jednom.  :uf:

ljuska

Kolega ima ovu rolu ništa na njoj ne piše niti ima utisnut neki logo pogledajte tehnićko riješenje kako stoji osovina na os role jel ko zna o kojoj se roli radi

No

To ti je jedna stara rola, koja je bila toliko loša, da joj ni ime nije ostalo upamćeno.   :stripii:  :stripii:

pajdo77

Iz serije Vilma čini mi se. Kremenko home made.

Poslano sa mog ASUS_Z00ED koristeći Tapatalk

SMT

Citat: ljuska  u Siječanj 29, 2019, 18:16:28
Kolega ima ovu rolu ništa na njoj ne piše niti ima utisnut neki logo pogledajte tehnićko riješenje kako stoji osovina na os role jel ko zna o kojoj se roli radi

Ime ne znam, poreklo bi trebalo biti Poljska ili Češka...

majstor

Ta je starija od mene, ili ....

SMT

Moguće je da se varam, 1986/87/88 godište...