Instalacije na čamcu: žice, prekidači ....

Autor mossi, Veljača 21, 2019, 10:48:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Elektro instalacija na čamcu je izložena:
UV zračenju, temperaturama od visokih do extremno niskih, visoka vlaga .. kiša, magla.
Znači sve što "struja" ne voli.

Ja sam pre 8-9 godina radio sam svoju instalaciju na čamcu .. nije to nekakva nuklerana nauka za čamac od 5.5m
Nautička rasveta, rasveta, sonar, 12V utičnica, sirena, solarni panel, kontroler, akumulator, pumpa..

Ali ožičenje sam radio sa "kvalitetnim" kablovima za zvučnike..
naravno da je to na mestima koja nisu bila u bužiru otišlo u prašinu..  UV je mislim kriv za sve.

Silikonske kablove u dvožilnoj varijanti za ovu vrstu instalacije, a da je 2-2,5mm nisam našao.

Koji su najbolji licnasti kablovi za tu namenu?
Vek trajanja na otvorenom mora biti više od 10 godina.. 15 barem.

Radiću sve nanovo tako da mi treba jedno 50m da ne mislim da li će biti dosta.. pa usfali 2 metra.

:hi:

maverick

Nisam naisao na neke extra kvalitetnije vec samo skuplje a praksa je da kupim kvalitetan bužir...rebrasti...uv otporan i sva instalacija je u njemu...nema ni jedne zice vani...Ostatak omotam jednom posebnom trakom...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Darkobozuric

Kablovi za auto elektriku sasvim ok kod mene su 15 g. Napojni kabal 2x 1.5 ostali 2x 1.5 prekidači su mi se pokazali najbolji metalni klip klap. One ploče sa osiguračima su nula bodova dvije zime i nema spoja.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šajzika

Audentes fortuna iuvat

maverick

Lijepo...i mene čeka instalacija u čamcu...sve sam to nesto odgadjao ali ova sezona je predvidjena za takve stvari....

maverick

šajzika

Mali onaj lajfboat kad krene tonit camac.

Da je ljepse to slikao, dalo bi se i bolje objasnit
Audentes fortuna iuvat

mossi

Citat: šajzika  u Prosinac 22, 2022, 15:01:27 Mali onaj lajfboat kad krene tonit camac.

Da je ljepse to slikao, dalo bi se i bolje objasnit

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

maverick

Nekad neke teme jednostavno preskocim...nisam ni vidio kad je susjed pitao sto je to...Dio instalacije u nekom čamcu kojeg sam radio valjda zimus... :uf:  :uf:  a evo i neki link s viseg levela kad su u pitanju baterije itd itd...cisto da malo usvojimo neke nove izraze ...ako koga zanima

https://www.schracktrainingcenter.com/kb/zamjena-olovne-baterije-opce-namjene-lfp-baterijom/?fbclid=IwAR1mAWwUmraZd-lXDJ7KVJl7CDuiATltJOk55_uUwfhgz6zHTIS3zbDGsC8

mossi

Ajde da pojednostavimo do maksimuma:

- Motor sa alternatorom 40/60
- startna baterija olovna 63Ah
- akumulator za sve ostalo
  - može biti litijum do 120Ah

Taj drugi može da se dopunjava sa motora, ali ne sme da vuče struju sa startnog akumulatora nego samo da se dopunjava kad motor radi.

Kakva matematika je tu potrebna? Cena nije bitna, traži se srednja ili viša klasa rešenja?

Ovo je neki setup koji treba 90% malih čamaca sa dosta sekundarnih potrošača koji ne žele da troše start akumulator koji uvek mora biti u stanju da startuje motor.

Pitanje je za maverick, duksona tj sve koji imaju iskustva sa ovom problematikom.

Na to se eventualno može dodati kill switch za sekundarnu bateriju.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Mornar Popaj

To i mene zanima, budući da imam samo startni akumulator, kojeg troši i sonar i kaljužna pumpa.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Kugla

Gledam malo na tom linku pa tu mini elektrana  :uf: ja ću trebati struje za kaljužnu pumpu, motor (što već treba) i valjda će biti i sonar, neka mala led svjetiljka i to je to. Vjerujem da to kod mene nije nešto prezahtjevno, ali što je rekao Mossi, Susjed i Dukson će znati najbolje što mi treba  :ok: