Instalacije na čamcu: žice, prekidači ....

Autor mossi, Veljača 21, 2019, 10:48:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Ja cu reci svoj primjer pa ako kome pomogne. Stavio sam startni od 100 Ah, zasto...zat sto sam za takav imao dobru cijenu...na njemu mi je sonar i tri ledice. Poslije njega sam stavio CYRIX CT , to je relej koji puni slijedecu bateriju a onaj je LEOCH-ova 38 Ah i na nju sam stavio samo kaljuznu pumpu koja baca vodu iz čamca. Zasto sam to stavio tako...jako mi je bilo bitno to s kaljuznom i sigurnost da se nece nesto zakomplicirati...A jeste dok nisam imao na ovaj nacin, Njih obje puni motor i s tim nemam nikakvih problema , to smatram jednim strujnim krugom

Drugi strujni krug je ona LefePo4 baterija sto sam kupio zimus i nju sad ovih dana montiram u čamac, nju cu iskljucivo koristiti za elektro motor i bit ce punjena jednim solarnim panelom za kojeg jos uvijek ne znam gdje ce biti...opcija je da stoji na vezu i da se ustekam kad pristanem. Elektro motor vec deset dana idem kupiti ali nikako ... :stripii: 
Zasto sad sve to...puno vremena provodim u čamacu , bilo da se supruga i ja rinujemo...suncamo...bilo da radim vertikalu bilo da sondiram nizvodno i ne brojeni broj puta paljuckam motor pa sam po treci put odlucio kupiti elektro motor...vec sam jednom kupovao kad sam imao Sharka....kupio sam onaj pramančani kad sam pravio ovaj čamac i sve su tu u tom trenu bila losa rjesenja jer nisam nikako bio spreman dati nekakav novac za bateriju...Kako ce sad to funkconirati svakako cu vam javiti  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

maverick

Sad sto se tiče mossija i Mornara...STARTNI AKUMULATOR pa Cyrix pa olovna baterija zavrsavaju posao u 99,9 posto situacija...Ako je opcija STARTNI AKUMULATOR pa LefePo4 baterija onda se stvar komplicira...Dukson je tu pricu rijesio s jednim DC-DC chargerom izmedju . Uglavnom sto je veca i skuplja baterija imate vece mogucnosti...ovisno o afinitetima...netko zeli gledati Tv dok peca netko zeli imati elektro motor vani...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Ovako nekako?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

maverick

Tocno tako s tim sto ti je ovdje opcija recimo punjenje preko solarnog panela ako hoces...ili taj dio izbacis ako neces...Ovisno je koliko ti treba ta baterija i koji potrosaci ce ici na nju , Inace CYRIX ima i opciju da mozes jednom starti motor preko baterije ako ti crkne glavni akumulator sto svakako nije losa opcija za imati kod nasih motora

Kugla

Baš sam laik po pitanju struje, al nekako gledam susjed ona opcija koju si naveo prvo u postu bi bila neko rješenje za mene ako se ne varam ili nešto slično

maverick

A vidicies...sta budes trebao pa cemo sloziti ili ti pokazem pa mozes sloziti i sam  :ok:

mossi

Cyrix-ct stigao i kupio par metara žice da se nađe..

Nego, da li neko vodi minus preko šasije na Alu čamcu?

maverick

šajzika

Ako se sjecam da je to jedan veliki nono, gledao sam neki clip kad su radili restauraciju jedrilice pa su to prvo zamjenili.

Naravno, ako me sjećanje dobro sluzi
Audentes fortuna iuvat

mossi

Da, evo sad sam pročitao neke textove na tu temu. Čamac metalnog trupa je višestruko izložen koroziji ako se minus vodi kroz šasiju.

mossi

Zna li neko koliko Ampera povuče Hetl prilikom startovanja?

maverick

Mornar Popaj

A jel zna netko koliko struje iz akumulatora troši Lowrance 9 ti2
Ako npr. bućkam, pa se rinujem ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

maverick

maverick

HDS-7 Live   10.8-17VDC           1.7A
HDS-9           10.8-17VDC           2A
HDS-12           10.8-17VDC           2.3A
HDS-16           10.8-17VDC           3A