Instalacije na čamcu: žice, prekidači ....

Autor mossi, Veljača 21, 2019, 10:48:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Solarni ti ukradu  :uf:  Ja ga stavljam na nosače koje pravim od L profila. Na panel ih pričvrstim s par pop nitni a na krov s vijcima koji iznutra imaju maticu...moze se ukrasti ali stvarno treba dosta vremena ...Bas ovih dana cu montirati jedan pa cu poslikati
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Mornar Popaj

Malo osvježenja ne škodi
Umjesto 60 ah sam stavio 75
Pajta je odradio eletričarski dio
Sad bi trebalo biti bolje

Sent from my iPhone using Tapatalk
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

mossi

Što je bilo daleko primaklo se..
Delovi se skupljaju barem dve godine.
Ako ne uradim ove .. verovatno nikada ni neću.

Do sada sam kupio paer sitnica:

- "nov" akumulator Varta start-stop 63Ah iz auta..  :clap2:  :stripii: privremeno rešenje do Lifo-a!
- par desetina metara, kvalitetnih kablova za solarne panele
- komandna tabla sa prekidačima 3kom, prikaz napona i usb utičnica
- dodatni taster za sirenu
- led rasveta kabine i podpalublja
- Cyrix CT, Osigurač 120A
- nove klemne
- nov solarni panel Victron 175W (trebalo bi da lepo puni i po oblačnom vremenu)
- nov regulator punjenja Victron 75/15 sa BT
- PV plastične nosače za solarnipanel, kit od 7 elemenata (uglovi 4x, stranice 2x, ulaz)
- nova kaljužna pumpa
- stacionarni reflektor 10W
- nova brodska svetla

Verovatno sam nešto zaboravio..

Treba još da uzmem reflektore za noćnu vožnju.
Ima kod kineza mali milion opcija, da li je neko skoro ugradjivao i ako jeste koji je dobar, a koji je za izbegavati.

Radove mislim početi u aprilu..  :hello2:
Radiću i podbacivanje kosog umetka pod HETL barem 5 stepeni
ali i klasik antialgin i naravno krov ide nazad!  :icon_thumright:

maverick

Taj dodatak za pod motor imas za kupiti...par eurića...To s krovom ti je dobra fora...Gledam Ameri na takv krov šarafe stakla...ili pleksi i eto kabine...na njega kače tendu pa zatvraju...ima bas dosta opcija. Što se tiče reflektora...to mi je valjda jedan od 19 propalih projekata u prošloj godini  :stripii:  Ne znam, nekad me obuzme neko klošarenje i onda samo nešto "budžim" i na kraju mi se to ne svidi pa smremim u škrinnjicu sjećanja  :stripii:  Oni koji su oslični i provjereni za noćnu voznju dodju po par stotina eura pa mi to bilo puno....ovo sto sam ja sklapao je odlično ali izgledam kao oklopno vozilo...tako da...ako nadjes neki a da je dobar u prihvatljim granicama voljan sam i ja kupiti . Bitno je da stoji na samom rupu čamca i da ne zahvaca nista s donje strane sto bi stvaralo odbljesak
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Dukson

Vidio sam u nasem shoru vec par pokusaja ugradnje tih svjetala/reflektora prednjih i nista me nije odusevilo. Isto sam sacovao nesto nesto pa kao nek bude, ali ispalo je da dobra naglavna lampa rjesava svaku mogucu situaciju. Reflektori moraju biti nariktani tako da ne rade flare/odbljesak, sto se vise priblizavas obali to im je manji snop, da ne govorim da kad iskoracis iz camca onda si ko sismis slijep narednu minutu, zapinju od granje, strikove, noge - ne znam.
Volim da mi je pramac cist, preko njega ide sve i svatko, pa mozda zato.

mossi

Pre neki dan sam malo gledao po marini, evo par fotki.

Ovi odgore sigurno bacaju mali odbljesak i smetaju, ali na vodi svetli u 3pm.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

maverick

A ne  znam...meni se više čini da to nama svijetli vise nego njima  :stripii:  ove okrugle sto je netko radio nosače...to je vjerojatno nesto iz auto programa...Volio bih vidjeti kod nekog sta valja pa se po tom orjentirati

mossi

Gledam sad ovu malu kontrolnu tablu. Prosta stvar: 3 prekidača, usb punjač, voltmetar.

Sa zadnje strane:

Crvena plus, crna minus
Slobodna papučica na prekidaču daje plus kad je prekidač uključen.

Super sve radi osim što ne kontam čemu služe žuta i plava. Sa papučice ne dobijam 12V sa žutom nikad. Takođe plava nikad nema 12V.

Ima li neko ideju koja je svrha ovih slobodnih izvoda: plave i žute?

ZeljkoZac22

žuta je 99% plus za sivjetlo koja obasjava tu kocku
 a plava,plava bi mogla  minus
ako dobro vidim u prekidacu su dvije sijalice jedna koja svijetli stalno da se vidi od cega je a druga sijalica je indikacija kada je upaljen prekidac

Dukson

Tako nekako kako je ZeljkoZac rekao, imam iste rockere na svojoj tabli pa sam tu prtljao i napravio da mi blago svijetle kad dam kontakt, a jako svijetli onaj koji je upaljen.
Pa mozes raditi kombinacije ako ne zelis da ti ista svijetli kad je kontakt i da ti samo svijetli onaj koji je upaljen itd itd.

mossi

Da, logično je da postoji noćno svetlo prekidača. . Kad spojim samo crvenu i crnu sve radi osim noćnog režima kad je prekudač isključen.

Hvala momci.
Pivce na Dunavu!

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

mossi

Danas spojio plavu na plus i žutu na minus i da to je noćno svetlo prekidača. Ima li neko ideju za neki foto senzor koji propusti struju kad broj luxa padne ispod neke vrednosti?

maverick

Imaš luxomat za desetak eura...imas opciju da kupis onu samopunjivu vrtnu i spojiš preko nje...mada bolja i sigurnija opcija je vremenski relej

mossi

Na kraju će to biti manuelni prekidač. Kad mi treba upalim tablu.  :baba:  :icon_thumright:

Ili je stalno upaljeno kad mi je glavni prekidač na ON.

Dukson

Citat: mossi  u Ožujak 15, 2025, 21:59:40 Danas spojio plavu na plus i žutu na minus i da to je noćno svetlo prekidača. Ima li neko ideju za neki foto senzor koji propusti struju kad broj luxa padne ispod neke vrednosti?

Ja ti koristim ovo, da se fino podesiti (vec dvije godine i vrlo pouzdano radi).

Koristim i 220V modul i 12V modul u camcu (za paljenje podne rasvjete).
220V modul sam spojio da mi automatski pali ventilator u kupatilu kad god se upali svjetlo u prostoriji i onda on odradi par minuta nakon gasenja svjetla (to mi je podesivo na samom ventilatoru, nema veze s relejem).

EDIT: tebi treba ovaj od 12V, sad vidim da koristim zeru drugaciji od 220V, ali isti vrag i princip :)