problem zajednice ribolovnih društava

Autor šime, Siječanj 30, 2013, 11:22:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šime

Pomno listajući i čitajući forum vjerovatno ste i sami uvidjeli da nas tište slični problemi a vezani sa nedostatkom i smanjenim ribljim fondom naročito u našoj rijeci Dravi.Vračajući se unazad u neka prošla vremena ova sadašnja situacija sa ribljim fondom na obje rijeke niti približno kao nekada,a vjerovatno je uvjetovana vremenskim i klimatskim promjenama, povečanim brojem ribolovaca i naročito privrednog ribolova, i NAJVEČIM DJELOM NAŠOM NEBRIGOM , odnosno da ono što smo mogli i možemo stavitii pod kontrolu jednostavno nismo to učinili.Vračajući se opet u neka ne baš tako davna vremena kada su na području grada Osijeka postojala samo dva ribolovna društva "DRAVA" i "ORŠK" a koji su bili alfa i omega svega što se ticalo rijeke Drave i Dunava. Imali su izniman utjecaj pogotovo u ribočuvarskoj službi(profesionalne ribočuvare) i u dnoosu na privredni ribolov -neki stariji članovi se možda sječaju da je bili privrednih ribara na rijeci Dravi i u samom Kopačkom ritu . Ta ista ribolovna društva svojim utjecajem su doslovce uklonila ribare.Dobro druga su vremena bila(koja ja osobno ne zazivam)ali postojale su česte i već tradicionalne akcije poribljavanja rijeka Drave i postavljanja smuđarskih gnijezda, te niz ostalih aktivnosti a sve u cilju očuvanja i zadržavanje sveukupnog ribljeg fonda.Zašto sve ovo gore navodim , ma zato da se usporedi ondašnji i sadašnji rad ZAJEDNICE RIBOLOVNIH DRUŠTAVA,.Naime dolaskom novog vremena veliki dio ljudi nisu u stanju ili ne žele ili ne mogu prtiti (ili je ne mogu prepoznati) novonastalu situaciju a to je uveliko doprinijelo o stanju ribljeg fonda na našim krasnim rijekama.Jednostavno Vas i sebe pitam kada smo zadnji puta vidjeli da sepostavljaju smuđarska gnijezda, kada je zadnji puta netko vidio ili sudjelovao na kvalitetnom poribljavanju rijeke Drave (bilo prije par godina u "Zimskoj luci" i neduga zatim to sve izlovljeno),a poseban problem je bio sudjelovanje predstavnika naših ribolovnih društava u javnim raspravama i naš glas ili mišljenje kod vrlo bitnih odluka(posebice izdavanje koncesijskih ugovora privrednim ribarima), a ne da pojedinac ili pojedinci naslučujući i osječajući devastaciju sam poduzima kojekakve aktivnosti za spriječavanje ili ublažavanja istih.I u ovome trenutku su faze donošanja niz zakonskih akata i opet nas nema.Naime rad ribolovnih udruga je omasovljen i društva su okrenuta prema svojim potrebama ,a sve manje prema zajednici,odnosno prema potrebama svih nas.Zapravo imamo primjer kako neke od udruga brinu (svaka im čast)za onu vodu kojom gospodare (uglavnom "bajeri") i svi vuku za svoje potrebe odnosno za svoj e društvo, znači poribljavaju, održavaju i sve ostalo (za koje im skidam kapu).Sve ovo do sada analizirajući dovodi do jednostavnog zaključka a to je da sistem i način rada u Zajednici športsko ribolovnih društava treba mijenjati, tvrdim da je to alarmantno jer ribe gotovo da i nema(volio bih da me netko argumentirano demanira). Sve ovo što sam napisao nije upereno prema nikome osobno niti imam nešto protiv bilo koga, ja sam više pri zalasku moje sportko ribolovne  aktivnosti ali mladim naraštajima ostavljam gotovo pustoš, i osječam dio odgovornosti pa i grižnje savjesti. Vjerovatno sam nešto ispustio ako jesam vrlo rado ču se uključiti u diskusiju o ovome problemu. BISTRO dragi ribiči !

maverick

Razvodnili se i okrenuli svatko prema sebi a nitko prema rijeci od koje uzimamo ribu i zadovoljstvo pecanja, što možemo uraditi po tom pitanju...postoji li neki način ujedinjenja
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

da uprvo to je problem, ma čujem od dosta ribolovaca ono :ma neču kupiti ribolovnicu za ovu godinu, to je sve iz principa, mislim da je to pogrešno, naprotiv.Ma ima riješenje a taj proces se može pokrenuti samo na način da se svi koji tako razmišljamo, dođemo odnosno znamo i organizirano dođemo na izbornu skupštinu Društava kojoj pripadamo  i samim time pokrenemo proces oštrog zaokreta prem boljem. Ma ima tu niz problema koje svi mi raspoznajemo ali samo to je način da se promijeni sve nabolje. Kada se to ustroji onda se može ići pšrema zajedničkom riješenju.

maverick

Slazem se s tom idejom i podrzavam u svakom slucaju
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

Ma moram i ovo reći bio sam prije nekoga vremena ne Izvještajnoj skupštini i vidi vraga od prije 20-ak godina to društvo je imalo 3,500 članova a sada nisam siguran dali ima 350, a na skuštinu je došlo 32 člana sa gostima i što je najžalosnije donose odluke koje su oukvirene potrebama pojedinaca tog društva, ma bilo bi smiješno da nije žalosno.

maverick

U konačnici ima se što mijenjati ako ima volje 

šime

Naravno, samo biti ustrajan i iskazati volju i sve se može  :happy fourth: kada se glave slože

šime

I mislim da bi bilo vrlo zanimljivo upustiti se u ovo i samo kvalitetnim i agresivnim radom(naravno u zakonskim i MORALNIM okvirima,vratiti članstvo i povjerenje. Ma pa sve se može samo da se krene i produkt toga mora se vidjeti i na smom terenu. U startu moraju biti jasno zacrtani ciljevi i striktno sre držati toga.

Greys

U potpunosti imaš podršku, no stvar je slijedeća u većini slučajeva. Kada dođe godišnja skupština, ribolovna, i kada se postave koje kakva pitanja baš vezana uz krivolov, ribare, svi šute. Ovo tvrdim sa  stvarnim stajalištem, jer osobno znam mnoge ''više'' organe iz samih društava koji kupuju ribu od ''poštenih''  ribara, koji idu loviti upravo ribu na mjesta isti dan kada se određena vodi i poribi.

I što se desi? Ukoliko imate hrabrosti direktno prstom uperiti u nekoga takav problem, očekujte da će vaš limeni ljubimac, ili čamac, vjerojatno biti ''bombardiran''.

maverick

treba gledati s aspekta da je forum jedna kritična masa koja ima mogućnost da promjeni nešto...mi kao članovi koji su ustrojili cijeli slučaj ne bojimo se a usput i želimo pokazati prstom...ne radimo ništo u životu po sistemu prijetnji te se istih ne bojimo.... :thumbsup:

Kugla

Susjed već sam pisao o ovim temama a tebi sam i poslao jednu poruku pa sve se može samo treba sjesti i sve pripremiti ,pročitaj poruku sve će ti biti jasno.

šime

Da na žalost nagomolali se problemi godinama i sada je potrebo učiniti jako puno posla da bi sve došlo barem blizu stanja koje bi trebalo biti, abiti će onako kako ga smi napravimo

dravski pecaros

nasa godisnja skupstina je 23.2 i planiram ostro napasti ljude iz zajednice valpovo jel po meni jedna od najgorih zajednica jel jako malo vode brigu o krivolovu i tome...vidit cemo kako ce reagirati jel sazno sam neke podatke danas koji su istiniti i ima ko ce posvjedociti o tome...pa makar me kasnije ispickali u valpovu banda koja hara haglom i dravom u nardu...

Greys

Aaaaah, pa to za hagl znaju baš svi, i svi šute  :icon_thumright:

dravski pecaros

eto greys da nekazu da ja preuvelicavam ti potvrdi da policija sve zna i jos su poneki umjesani u to...