EFI motori, Filteri Separatori vode

Autor mossi, Prosinac 13, 2020, 13:46:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Otvorio sam temu o filterima goriva tj separatorima vode iz goriva.

Uticaj vode u modernim motorima.
Kako sprečiti skupe popravke.
Iskustva sa i bez separatora.

...

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

Rap

Jel ima netko bez separatora a da je vlasnik Efi motora?

maverick

Kad sam montirao Tohatsu na sharka kupio sam separator prevelikog protoka i prevelikih prikljucaka za crijeva...tako da ga nisam odmah postavio na čamac, vec sam cekao neko vrijeme da ga zamjenim za odgovarajuci...Naravno to neko vrijeme se oduzilo na koji mjesec....dva puta mi je crkao motor na vodi...Jednom na Dravi a jednom na Dunavu kad smo bili ja i Tunjo...Motor je bio sav pun emulzije...za popizdit. Zvao Brstila iz rominga i zajedno uz njegovo navigavanje rastavio sva crijeva i isprao s novim benzinom i nekako upalio. Racun za mobitel je bio puno skuplji nego separator...Drugi put na Dravi...ja i Mr Z u čamcu...veslanje nepunih 20 km na minus 7-8 stupnjeva....Oba puta sam tenkirao na istoj pumpi...Kad sam stavio separator nikad ni da je motor trznio....Sličnih situacija sam imao kod bar desetak  poznanika kojim sam problem rijesio s montazom separatora...motori su raznih brandova...Dva tri puta tokom sezone očistim i svoj rezervoar, a kad nekom radim servis na motoru obvezno ocistim rezervar i dodam jednu mjericu aditiva koja pokupi zaostalu vlagu u cijelom susutavu i izbaci je van kroz auspuh
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Rap

Separator sam imao jos na E tec 25.Za tu sicu ne isplati se reskirati i doziviti ovo sto si i sam dozivio.

retfala

Hehe...nisam htio ništa napisat..tebe sam cekao..novi tohatsu mrtav...a dosi do apatina

mossi

Ups..

Ja ga nemam.. ispadne da ću dok ga ne ugradim ići uzvodno..

maverick

Kao sto bi MLB rekao...ja sam naucio na teži nacin  :stripii: uglavnom kad montiram i polovne motore...a neki ne zele investicu separator stavim dodatni filter na crijevo iz rezervoar koji dodje par cenera a radi jedno vrijeme bez greske . Stvar je vrlo jednostavna...da mi motor upalio treba iskru i gorivo...
Mi kad smo na Dunavu skidali crijeva...to je izgledalo kao da je netko nasipao litru mlijeka u motor
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

nele01

Citat: Rap  u Prosinac 13, 2020, 19:19:19
Jel ima netko bez separatora a da je vlasnik Efi motora?

Ja moju yamahu F40FEHDL, evo vozim 5 sezona, nikad nije štucnula, a nemam filter.
P.s. Gorivo isključivo sipam na Molovim pumpama, od 2014 god., I nikad problem nisam imao.

mossi

Tema mi je zanimljiva jer ispadne da je bilo puno situacija gde se situacija zakomplikovala.

Kada sam uzimao motor, kao ni prilikom montaže niko nije ni reč progovorio na temu separatora, ni trgovac ni montažeri.

Na prvom videu je primer, kad senzor detektuje vodu.

Koliko vidim ni veliki filteri nisu ništa drugo do klopke za vodu sa ispusnom slavinom..

Moram da se pozabavim tematikom, jer mi taj problem zaista ne treba..

U svakom slučaju odgovarao bi mi separator koji na istoj strani ima ulaz i izlaz.. video sam da se na nekima izlazna lula rotira..

Ehh sad treba dogurati do lepšeg vremena..

Rap

Mossi,nije kvantna fizika da bi proucavao.Kupis separator i ugradis ti ili majstor.Pali,vozi,teraj

maverick

Separator je reda veličine pedesetak eura...ima mogucnost da s jedne strane bude i ulaz i izlaz...jer ima dva vijka koja zatvaraju i dva nastavka na koji se natiče crijevo pa mozes kombinirati...normalno da mnogi nemaju problema,,,Ja sam iznio moju situaciju..Separatore ne prodajem pa neke bitne koristi od toga nemam  :stripii: Isto tako montaza je neka sitna lovica sto bi rekao Retfala da ni tu nema prostora  :uf: Separator....polozaj i raspored crijeva od goriva...polozaj pumpice za gorivo...su sitnice koje uveliko pomazu radu motora...
Vecinom nas ti motori i čamci kostaju poprilicno novaca pa trudim se da ih bar sacuvam sto je vise moguce...Mislim bar sam ja takvog razmisljanja, nije nuzno da je ispravno. Velik dio "kvarova" zbog kojih mene zovu su neispravan rezervoar i prljav karburator tako da tim elemntima svakako treba dati malo vise pozornosti

mlb

Apsurd mi je uzeti novi motor sa direktnim ubrizgavanjem za 5+ milja eura i gledati poći jeftinije 50 eura i ne ugraditi separator!  :BangHead:

maverick

Pa vecina ovlastenih servisera ne trazi separator kao uvjet jamstva..Čuo sam da je Merc odnedavno poceo isporucivati separatore s motorima kao dio opreme koju dobijes...ne znam koliko je točna informacija.....Mr Z je nedavno kupio motor Merc 20 ks kod Borne i separator nije uvjet jamstva...nije nuzno da to svaki pecaroš zna. Ima ljudi koji se ne kuze niti zele voditi brigu o tome...

nele01

Citat: mlb  u Prosinac 13, 2020, 21:12:06
Apsurd mi je uzeti novi motor sa direktnim ubrizgavanjem za 5+ milja eura i gledati poći jeftinije 50 eura i ne ugraditi separator!  :BangHead:

Pa da treba separator, valjda bi ga fabrika ugrađivala, ne bi se ljudi zajebavali sa tim. Sve ok, nemam ja nista protiv separatora, ali to mi dođe kao da kupim novog BMW, Mercedesa, i onda ja posle sam ugrađujem separator. Doduše jednom sa na hondi 20 KS, pofasovao vodu u gorivu, popizdio sam, skidaj motor, cisti rezervoar, ali napominjem da od 2014 god gorivo isključivo sipam na MOL pumpama. Ima jeftinijih pumpi, ali svaka skola se plaća.

Postoji jedna izreka u Srbiji: Platis popu, popovo, crkvenjaku, crkvenjakovo, i ne udes u crkvu da se krstiš.

Rap

A da li priznaju garanciju kada dodje voda u motor kao na primjeru koji je kolega naveo trazeci pomoc u temi?!Da li bi tada trazili separator ili bi bio nebitan,pripisali bi losem gorivu i od garancije nista?
Sve pet nele,sretan si sto je tako.