EFI motori, Filteri Separatori vode

Autor mossi, Prosinac 13, 2020, 13:46:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Od malog servisa u kojem sam pregledao unutrašnji filter/separator i ustanovio njegovu potpunu ispravnost kako mehaničku tako i stanje po pitanju vode, koje nije bilo u separatoru, ni kap. Bilo je par čestica nečistoće i to je to. Sve lepo očistio i vratio kako je bilo.

Ono što je urađeno je što su konektori creva za gorivo jedno 3, 4 puta skinuti stavljeni, rezervoar opran i u njega sipan aditiv za čišćenje injektora.

Pod kapu, a uz sam otvor usisa vazduha ( nema filtera) uselile su se zemljane ose koje su napravile osinjak od blata jedno 500gr tj kao lopta 20cm prečnika. To je uklonjeno i očišćeno.

Od tada sam potrošio 70L goriva. Nijednom se nije ponovila situacija.
I dalje sumnjam da ili konektor ili crevo dobije falš vazduh. Nakon što je (tada, pre servisa) upalio na prvi zub, motor bi se ugasio nakon 15-20 max 30 sekundi. Pa ostaje da se vidi kako će se motor ponašati sledeće leto. Ako budu isti simptomi, najverovatnije ću zameniti komplet konektor-crevo-pumpicu-crevo-konektor.

I postaviću komarnik na samu kapu, iznutra, da mi ne ulaze ose ili zmije u motor.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Bakara

Citat: Bakara  u Studeni 22, 2023, 12:44:28 ...
Imam pitanje u vezi separatora, Mercury na samom motoru ispod kape ima mali filter separator sa prstenom koji se podigne ako ima vode u gorivu pa se jasno vidi da treba isprazniti vodu. Da li ima potrebe da stavljam dodatni filter separator pre svega toga? Imam dodatni koji bih mogao da ugradim pa zato pitam.

Ovako to izgleda na Mercury-u:

Drago mi je da si resio problem!

Sta mi preporucujete u vezi ovoga? Da li vasi motori ne dolaze sa ovim malim filter-separatorom pa ste zato ugradjivali, ili treba pojacati taj sistem dodatnim?

šajzika

Vidi drugar, nisam koristio te velike motore niti imam iskustva s unutarnjim i ostalim *izdarijama.
Znam da ovi veliki imaju taj ring koji se penje i onda po potrebi mjenjaju i drndaju.
Mislim (znaci osobno misljenje jedne budale)da posebno vama na velikim brodicima jedan taj sepa.rator je obvezatan jer ti ne mozes veslat svoj brodic. Ne mozes nista bez nekog pomocnog motora a zovi majstora bude skupo. O prometu na Dunavu sa brodovima i ostalim necu tebi bar pricat, ja bi ga ugradio jer je jeftin i vidjet ces da ce se sranja nakupljat unutra i onda kad budes na onu pipicu pustao neki kondenzat i prljavstinu samo da se nasmijes.

Ostao je Maverick sa tohatsu 30 u problemu, ostao je SMT sa hondom 50 u problemu i jos puno ljudi koji šute a njihovi motori koriste EFI tehnologiju. Kao da je sramota reci, crko je ili bilo sta drugo.
Audentes fortuna iuvat

Bakara

Hvala Sajzika, ovo je vanbrodski motor nije ni nesto jak kakvih ima - 40 konja isto EFI, ali se slazem sa tobom da se treba obezbediti koliko god je moguce.

Jedino me brine da dodatni filter ne optereti mozda pumpu niskog pritiska ili tako nesto(jer se ne razumem)...ne znam koliko su protocni? Imam ovakav i razmisljam da dodam na postojecu instalaciju:

šajzika

Takav sam imao samo sa salicom dole i pipicom na hondi 20 i  bez problema je sve radilo .

Ps.

Imali smo takve separatore i na kamionima, 12000 kubika 400 500 konja, dizel i smeta mu voda.
Audentes fortuna iuvat

mossi

Ovakav je filter/separator na F40 HETL. Ozbiljan uređaj sa senzorom, isto kao externi samo umanjen ali ima senzor.

Nije onaj in-line kurtončić od filtera.
YAMAHA bi morala da prijavi pojavu vode u kućištu filtera.

maverick

Što se tiče vanjskog separatora...tj po naski filtera goriva...s ovoliko znanja i iskustva u mehanici jer sličan posao radim i u firmi uveo bih ga kao obavezan  dio kod svih motora koji imaju direktan sustav ubrizgavanja ...Sami separatori imaju odredjeni protok goriva i ne opterecuju ni jednu komponentu na motoru  ali izdvajaju tu nesretnu vodu koja i u malim tragovima pravi ozbiljne probleme.
Njihova funkcija nije vidljiva na nasim malim potrosacima ali na vecim...tipa strojevi kod mene u firmi  koji trose tonu goriva na 24 sata izdvajanje vode je vidljivo i časica se mora prazniti cesto. Sad svatko ce tu napisati neko svoje iskustvo...od kvalitete goriva do ne znam ovog sto je Mossi radio...sa svim se slazem  ali separator je prevencija za vecinu problema...Sad sto se tice vanbrodskih motora opcenito...80 posto problema s kojim se susrecem su vezani za gorivo...kod starijih se to rijesava ciscenjem karburatora ...crijeva...Kod dosta njih problem je u samom rezervoaru od popucalih crijeva ...kruskica do kvarova na nepovratnnim ventilima onih stekera na kraju crijeva...Ostali problemi su jos bizarniji ...recimo da desetak posto ukupnih kvarova otpada na lose ustekan rezervoar ili lose ustekan quick stop...Nekad tome kumuje koja časica nekad brzopletost itd itd...Tako da koliko problema zbog goriva utoliko treba vise paznje posvetiti tome. Mislim da je najveci problem ovih motora novije generacije nevozenje...znaci prolazi dosta vremena od paljenja do paljenja...Da se to vozi i roka non stop puno toga bi proslo kroz motor ovako , ostaje tu i pravi probleme
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Baš si dobro napisao, od ne vožnje. Konačno uhvatio malo vremena da se provozam, upali od trečeg puta i nakon par sekundi crkne i onda jedno 20 puta poteži i tek onda upalio, to je valjda od mjesec dana stajanja i ne paljenja.
Sutra ću baš probati da li će uplatit normalno kao što je svo vrijeme palio kad sam se vozao svako malo.
I susjed moraš nešto pogledati pri toliko povlačenja one špage u jednom trenutku nešto puklo ispod kape, onako kao iz auspuha što je znalo na mopedima  :no: ali poslije toga je upalio i normalno sam se vozio  :no:

maverick

Samo ti njega natenkiraj i ostavi otkljucanog...skonem jedan dan do Dunava...ima da mu duša izadje na auspuh  :uf:  :stripii:  Samo gas ...gas...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Ma vozi miško, nije beg cicija  :ok:  Nego sad ozbiljno zvrcnem te sutra pa neka kava i kratki pregled, kako radiš

maverick

Do ponedjeljka nista...pun sam kao šibica  :uf:

mlb

Kod nas je bio čak i uvijet za garanciju (mercury) ako se dobro sjećam da se mora ugraditi separator!Uglavnom , imam ga godinama i nikad nisam imao problem sa gorivom! :hi: Ne traži kruha a puno pomogne!

mossi

Mislim da je to klošarenje na balkanski način. Teranjem kupca da ugrađuje nešto što nije osnovni proizvod, da bi garancija istog bila punosnažna, to bi oborio svaki normalni sud.

Tom obavezom, se smanjuje broj reklamacija i samim tim to pojednostavljuje biznis lokalnom trgovcu, ali nikako ne može biti uslov. Preporuka da. Trgovac uvek može da odbije garanciju zbog vode u gorivu.

Eksterni filter je svakako preporuka. Pogotovo onaj sa šoljicom za pražnjenje vode.

Bakara

@mossi
Ovaj separator je jos ozbiljniji od fabrickog na Merc-u, ti imas i senzor a kod mene samo prsten koji se ponasa kao plovak ako ima vode.

Sto kaze Maverick najgore je to sto se motori ne koriste cesto pa ako ima i malo vode, napravice problem...to me i brine. Vazno da dodatni separator ne moze da smeta, tako da cu da montiram defintivino.
Hvala svima na pomoci  :hi: