EFI motori, Filteri Separatori vode

Autor mossi, Prosinac 13, 2020, 13:46:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Gledam i čudim se... :stripii:  ali moram priznati da sam ponosan na tebe...volim kad se nesto radi svojim rukama...kad se nesto zna oko motora...čamca... :clap2:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Nismo Pajda i ja od juče.
Mi i kad znamo to ne priznamo!

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

retfala

Da je moj ja bi ga zapalio, nikad nista osim ulja i filtera nije promjenjeno. Ove godine Marijo promjenio impeler.

mossi

Ja Yamahe imam 14 godina i 25-ica je imala svoju bubicu. Upali ko mina, odeš na vodu, sidriš posle 15 minuta nd bi je upalio da si Papa. E onda mi rekli da na mlako moram dati 25-35% gasa. E onda pali.

Ovde je neka sitnica, možda sam je rešio sad, ako nisam rešiću je ovih dana. Ima ovde stvari koje me nerviraju 30+ godina pa opet ustanem svako jutro. Ovo je kao kad imam potez ili spadanje. Ništa strašno.

šajzika

Znas sta mene zanima. Kak gledaju na garanciju ako ti sam šarafaš.
Vjerujem da se to ni ne primjeti od njihove strane jer nije nesto veliko , samo me cisto zanima.

Vidio sam jeftinih kompleta kablova sa softwareom  za spajanje na komp. Jesi razmisljao mozda to kupiti?
Audentes fortuna iuvat

mossi

Garancija je istekla.
Pošalji mi link da vidim šta kako, koliko?
Thx.

šajzika

Upises na ebayu
Diagnostic cable adapter scanner kit for Yamaha YDS Outboard WaveRunner Jet Boat
I izbaci ti u kompletu, prikljucak na motor sa druge strane usb i software na cdu
60ak dolara
Audentes fortuna iuvat

retfala

mossi

Našao, hvala.
Nije neka lova, čak šta više vrlo povoljno.
Što bi rekli dijagnostika za kola.

maverick

Citat: retfala  u Kolovoz 31, 2023, 21:37:36 Zasto mi to nemamo?

Moras brate ubosti bar cenera..nece se samo naruciti  :stripii:  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

retfala

Pa jel mi nemamo poduzetnika u grupi? Šta je sponzorstvo mrtvo?

maverick

Kakvi su to sine poduzetnici, voze Tohatsu... :stripii:  Znači ti si mi jedina nada za neko sponzorstvo i naručujem momentalno  :stripii:

retfala

Narucuj. Voze toše jer su se stisli. Realno mogu ferarri

mossi

Proterao nešto više od 40 litara goriva od malog servisa plus uklanjanje osinjaka i rastavljanje i čišćenje unutrašnjeg filtera goriva. Svih 40 litara je sveže plus aditiv za čišćenje injektora, rezervoar ispražnjen i sredjen pre sipanja novog goriva.

Stari unutrašnji filter/uložak pregledan i izduvan kompresorom. U šolji bilo par trunova bez vode. Nov uložak filtera kupljen za ugradnju stoji u garaži, spoljni filter goriva za sada ne planiram da ugrađujem.

Motor radi ( da ga ne ureknem ) odlično plus imam osećaj da je i potrošnja nešto manja, možda zbog aditiva.

Bakara

Mossi jel problem resen u potpunosti? Mozda nekome pomogne moje iskustvo, pa da podelim sa vama iako nije bas vezano za ovu temu.

Nakon 3 godine sa brodskim dizel motorom, promenio sam plovilo i uzeo brod koji je predvidjen za vanbrodski motor. Uzeo sam Mercury 40EFi 2015. godiste sa 270 radnih sati na sebi, veoma ocuvan. Dok sam sredjivao brod od nule, motor je stajao skoro godinu dana u podrumu na prilicno konstantnoj temperaturi. Pred montazu na brod, zamenio sam ulje u motoru, filter ulja, skinuo cizmu i zamenio ulje u menjacu, prekontrolisao impeler i kuciste vodene pumpe i sve je zaista bilo kao novo.

Nakon spustanja broda na vodu, drzim ga na nekih 2400rpm nizvodno i par sati plovidbe prolazi savrseno. Prilikom pauze koju smo napravili na pola puta, vracam gas na ler i on radi neko vreme, ali pocinje na momente da gubi jedan cilindar i ugasi se. Ja na kljuc, upali na pola kljuca i radi normalno. Stigli smo bez ikakvih problema u marinu posle jos 2.5h plovidbe i sve je bilo u redu. Sipam i ja aditiv u gorivo racunajuci da je od stajanja mozda neka necistoca uticala na rad motora. To ipak ne resava problem...
Motor radi savrseno na leru i u svim rezimima, ali kad se ugreje na radnu temperaturu, iskljucivo na leru hoce da trokira.

Onda idem redom, menjam svecice koje izgledaju dobro ali ipak stavljam nove - problem malo manje izrazen, ali opet motor na leru pocinje na momente da trokira i na trenutke gubi jedan cilindar i onda i dva pa se ugasi. Idem na google, istrazujem sve zivo od senzora, dizni, pumpe visokog pritiska itd. Cistim IAC ventil za pocetak ali cujem da radi kako treba i pre ciscnenja. Nije ni to...
Palim motor i pustam da se zagreje i krece trokiranje, uz to cujem i zvuk nalik na jaku varnicu i pocinjem da sumnjam na bobine koje ima 3, za svaki cilindar po jednu. Posto je bio suncan dan zaklanjam sunce da zamracim taj deo oko svecica i jasno ugledam veliku plavu varnicu kako skace sa jednog kabla na blok motora i motor u tom trenutku stucne! Zivot je ponovo lep...!  ;D

Skinem kablove i vidim da su dva od tri dobila sitne pukotine na samim kapama kod svecica. Na bloku motora jasno vidim dve linijice gde su varnice prelazile na metal.

Zato sam hteo da ti predlozim da proveris i kablove za svaki slucaj. Za Mercury je nemoguce pronaci kablove ovde, mogu da se uvoze i da se ceka vise od mesec dana. Srecom, kablovi od Daewoo Matiza 0.8 odgovaraju perfektno pa sam tako resio problem.

* * *

Imam pitanje u vezi separatora, Mercury na samom motoru ispod kape ima filter separator sa prstenom koji se podigne ako ima vode u gorivu pa se jasno vidi da treba isprazniti. Da li ima potrebe da stavljam dodatni filter separator pre svega toga? Imam dodatni koji bih mogao da ugradim pa zato pitam.

Ovako to izgleda na Mercury-u: