Dunas lux Tiski cvet

Autor Tićo, Rujan 23, 2021, 17:52:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

alexdja

Tepsija, talandara, nebitno... :stripii:

Da bi bio čamac moraju bar one strije da se sakriju... (kažu lep var, čuj majke ti... :eek:)

:rofl2: :rofl2: :rofl2:
       Nema više divljeg bučka. :no:

ossa

Naidju krize, drukcije grize...

Tićo

Vozio sam ga svega dva puta, mora još da se poradio oko trima, prska dosta, treba  podići motor  par cm. Mada ide dosta dobro 46 km/h niz vodu...

Rap

Cestitam!

Da li bi neko bio ljubazan da objasni sta znaci kontra svanc u prijevodu!?

ossa

Švanc = rep, kontra švanc , da rep čamca ne izgleda kao švanc ( klasičana čiklja - čamac ) vać je krivina na drugu stranu . Zato se naziva kontra.
Naidju krize, drukcije grize...

No

Citat: Rap  u Listopad 31, 2021, 13:18:30
Cestitam!

Da li bi neko bio ljubazan da objasni sta znaci kontra svanc u prijevodu!?

:hi:  U doslovnom prijevodu bi značilo kontra penis

alexdja

Ovo korito je imalo izraziti švanc, pa prepravljeno u ravno ili možda blagi kontrašvanc...

Da je još izraženiji ugao na dole, bio bi kontašvanc...

Gremlin

Svi ti ravni plastikaneri koji se prave u Srbiji, osim Big Foot-a, su nastali od "Dunas"-a, shodno tome svaki ima manji ili veći kontrašvanc, kako bi se postigla što veća brzina sa što slabijim motorom.

:dontknow:

alexdja

Švancom se podiže pramac, da se sa četvorkom ili ostalim slabijim motorima dobije veća brzina smanjivanjem otpora jer manja površina korita gura vodu...

Kontrašvancom se obara pramac u vožnji kod ravnih korita, da se ne bi sa većim motorom previše podizali (većim se smatralo do 20-25hp)...

I plastični i metalni su se radili i rade i ravni, i sa švancom i sa kontrašvancom...

maverick

Prvi čamaci s kojim sam se susreo a imali su kontrasvanc jesu bili Dunasi...jos oni prvi s oznakom HINS, kasnije tri princeze i tad su svi imali isto korito. Nisam to vidio nigdje drugdje nego na ovim prostorima...Kasnije kad je izasao Tajmen , pricali su da je on kopija nekog čamca iz...ne znam ni sam odakle i da je i taj imao lagani kontrasvanc..Svakako sluzi da lakse izglisira s malim motorima i da koliko toliko stoji lijepo na vodi. Za danasnje pojomove to su sve uska korita i kad nazad stavis motor od pedesetak kilograma, rezervoar i jednog pecarosa neto tezine 100 kg onda tu rasporeda tereta nema...sve plovne karakteristike ne da su narusene vec su srusene  :stripii: Ali čamaci plove , lijepo izgledaju kad ih vidis...za razliku od starih elana 401 koji su se isto vozili i jos voze ne ručku...ako ne glisiras u maximumu vecinom ne vidis ni bovu ispred sebe koliko pramac gleda u nebo...slika srednja sve objasnjava

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

alexdja

To i jeste poenta, da izađe iz vode i obori pramac u gliserskom režimu, što kažemo da izglisira...

Tajmenu je sličan jedino Anker od domaćih koliko znam, možda je kopija njega...

Mada je i BF modifikovani Dunas, sve je to slično, ultimejt je čini mi se treći model već...

Sada ovi novi čamci sa blagim V se razlikuju u koritu...

Koliko vidimo kod ovog novog, Ðoletovog čamca, tu nešto ne štima sa tim kontrašvancom ili šta je već problem...

ivan 84

I sam sam mislio da kontra švanca ima samo na ovim prostorima, ali ima ga i u drugim krajevima, na plastičnim gliserima, samo ga drukčije zovu.
I tata bi sine...

Tićo

Spreman za sezonu, sutra na vodu... 😀

alexdja

Bravo majstore!

Izgleda da samo ja nemam jp...

marina1983

Recicu ti ja ko ima jos jedan  :stripii: