Prirodni mamci za soma

Autor Kugla, Veljača 10, 2013, 10:09:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Kugla

Evo nekoliko mamaca sa kojima se oduvijek lovilo soma. Imate li još koji mamac na koji lovite, napišite nešto o tome, naravno i o ovima i u koje doba godine koje prakticirate i zašto.
Rovac, ili Mrmak
Živi u toplim predjelima i ozbiljan je štetočina, rado boravi u tlima bogatim humusom, laganim i pjeskovitim. Boravi u hodnicima koje kopa pod zemljom, a na površini se masovnije pojavljuje u proljeće. U bašči ga zna biti, a i uz vodu, ove godine na jezercetu u Petrijevcima kad je drava izlila bježali po obali ko ludi i samo kupi.

Durbaher
Živi u muljevitim krajevima bara, kanala i sl. Ko je kopao zna kako je to težak posao, iako ima i drugih načina njihovog sakupljanja i kopanja sa vrećama koje natopite krvlju i zakopate u mulj pa nakon par dana kupite ako imate sreće. Odličan kao mamac za soma meni omiljeni, a možete ga i kupiti po ribolovnim dučanima. Uvijek stavljam samo jedan durbaher na udicu.

Zelena glista
Kopate ju na istim mjestima kao i durbahera ili kupovina, puno lakše i u večoj količini se nakopa u odnosu na durbahera. Odličan mamaca, više njih na udicu i to je to.

Kišna glista
Naveče ju najlakše nakupiti po vrtu i dvorištu, poslje kiše ili samo kad je velika rosa zna ih biti puno dvorište na travnatim dijelovima ali ako nisu izašle do kraja iz rupe toliko su brze da sam se i sam iznenadio, ali ipak malo prakse i puna kantica za čas. Isto nekoliko na udicu i to je to.

"Živi kako možeš, kad ne možeš onako kako hoćeš."
www.lureti.hr
www.facebook.com/edukacije.lureti
www.facebook.com/lureti

IvanSK

Kišna glista je u proljeće mamac br.1! :icon_thumright:
A kada nemate ni lepice,ni ništa od mamaca koje je naveo Kugla odete lijepo do Lidla i kupite lignje.
Lignje ostaviti koji sat na suncu i spremne su za udicu!samo miris im nije baš... :blob6:...al da love- love i to dobro!!

Greys

Da,to za lignje sam već čuo, ali nisam prakticirao. Uglavnom, kod bučkanja se uvijek pokušava ''kemijati'' sa mamcima. Mrmak, durbaher, znao sam imati rezultate i na školjke naravno, đigericu koja se usmrdi na suncu nakon dan 2 (jedino što je premekana). Ove godine kolega spominje da će experimentirati sa psećom hranom. Živi bili pa vidjeli.

Zoran Š.

lignja zabranjena u lovu soma po zakonu rh, sve što nije autohtono sa mjesta zabranjeno....

mossi

Verovatno se misli na živu, mrtva lignja je ipak samo FILET!  :icon_geek:

grga

pijavica mi se odlično pokazala kao mamac na bućkanju :icon_thumright:

Mornar Popaj

Meni je međutim žaba jedan od najboljih mamaca. Školjke su također odlični mamci, ali keder je ipak najbolji.
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Mornar Popaj

Sinoć topla večer, kišica lagano rominja, ja uzeo kanticu i za pola sata nakupio 100.tinjak kišnih glistona. Neke od njih su pravi kapitalci...A kako obožavam loviti prirodne mamce poput: glista, pijavica, durbahera, rovaca i slične zvjeradi. Uskoro ću Vam pokazati i neke zamke i ostale spravice pomoću kojih ih lovim.

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Kugla

To Jergo, malo svoja iskustva sa tim zamkama podjeli sa nama.  :occasion14:
www.lureti.hr
www.facebook.com/lureti

Mornar Popaj

Kišne gliste sam riješio, i biće ih još u ponudi, a od sutra idem u lov na pijavice. Njih najlakše lovim u kanalima u kojima ima vode preko cijele godine, ali nema riba. Sezona traje tamo negdje do pred 01.maj tada vegetacija toliko naraste da nemam volju probijati se kroz koprive i trnje. Sljedećih mjesec dana je idealno.

Pijavice su poput durbaka i rovaca noćna stvorenja, stoga sam složio zamku iz koje ne mogu pobjeći. U zamku stavim svježe svinjske đigerice da pijavice namirišu krv, potopim je u plićak u kanalu, i dođem sutra ujutro pa pregledam. Uostalom evo par slika koje će sve pojasniti...

Često bude po 10 do 15 pijavica u jednoj klopki, a neke od njih budu stvarno velike

Također u istim kanalima vrlo brzo i efikasno ufatim zelene ritske gliste, i najveće durbahere koje sam vidio...uskoro slike i od toga...

Mornar Popaj

Citat: kugla  u Ožujak 10, 2013, 14:38:38
To Jergo, malo svoja iskustva sa tim zamkama podjeli sa nama.  :occasion14:

valjda će bit koje ladno kad se negdje sretnemo hehe   :occasion14:

čikli

za ladno ne sekiraj biće i 2 :occasion14:

Kugla

Čikli, Jerga vodimo na gajbu piva jel tako, samo pijavice ne ali durbaheri to da znači i oni oće u ove zamke e to će mo probati.
www.lureti.hr
www.facebook.com/lureti

Mornar Popaj

Pa pijavica je barem dva puta bolji mamac od durbahera, a ako je nabrekla od krvi onda i tri puta  :downtown:

zvona

dali ste probali mrmka stavit u celofan od cigareta i zabaciti ga lagano u pličak..stavite mrmka u taj celofan i gore jako umotate da nemoze voda uc i svezete na udicu i mrmak grebe po njoj somčina pomisli da je rak i zgrabi udicu udarac bude taki da ako nisi odmah reagiro pozdravi se sa štapom.. pokušajte