2T ili 4T, izbor vanbodskog motora

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 13:49:35

« natrag - naprijed »

šajzika i 6 Gosti pregledava ovu temu.

Retfalački mačak

Gruba računica za orijentir kaže da je potrebno 5 KS na 100 kg da bi čamac glisirao. Uzima se u obzir ukupna težina, znači sve. Naravno da ulogu igra i oblik i model čamca (npr.potisak-istisnina). 2 taktni motor će prije dostići max. broj okretaja. Bučniji je, više troši od 4 taktnog iste snage. Ako imamo dovoljno KS možemo voziti ekonomik i tada nam je potrošnja manja.
Osobno iskustvo mi kaže da su oba dobra, ovisi o namjeni, potrebi, željama i zahtjevima. Imam 2 taktni tohatsu 25 KS kojemu je skinuta blokada pa je sada 30 KS i nalazi se naTajmenu 525 (jedna sezona-malo sati).
Imam i novi merkury 20 KS 4 taktni i nalazi se na novoj Nevi 525. Super mala potrošnja.
Zaključak: oba su jako dobra. Ne možemo samo prednosti navoditi. Svaki za svoju namjenu ima prednosti i mane.  :icon_salut:

ossa

Macak kako se ta blokada skida na dvotaktnom tohatsu motoru?
Naidju krize, drukcije grize...

maverick

Bez potrebna aktivnost, ako ti treba veci kupis veci...2t motora vise ni nema na nasem trzistu.....uvijek je kvaka u karburatoru kod sukladnih motora...znaci kao kod 25 i 30 s gdje je baza motora ista
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ossa

Jel se vece dizne stavljaju ili ceo carb?

maverick

Majstori imaju neku cijelu koncepciju...mislim da šime zna najviše o tome...dizna i smjesa je osnova..
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ossa

Ok. Pa to ne kosta skoro nista. Koliko  znam te fazone sa "friziranjem"...

maverick

A ne bi trebalo ....ako su isti motori...u osnovi....mi ćemo uskoro frizirati jedan 4 t...kad ne bude pecanja preko zime...pa javim rezultate

ossa

Bravo Mario navijam za tjuning equipe. Cisto se informisem da nije sistem kao na 4 stroke motoru sa onom plocicom na karbu. Cini mi se Jole je od 10-ke frizirao na 15-ku. Uvatilo me ludilo za motor ponovo. Pa bi svasta :)
Moram se sa tunjom konsultoati. Kacete vamo u ns ili okolinu?

maverick

Da on je s 9.9 isao na 15, izmjenom karburatora

zvona

Ja mislim da bez bušenja cilindra nema ništa..

ossa

Ma jok druze. Ista je kubikaza kod oba samo je jedan "ustrojen" a drugi nije. E taj drugi za lagane camce valja. A onaj sa velikom kubikazom a manjim obrtajima i manje konja je radni stroj, poluteretni.

rj

što bi bušio cilindre ? 9,9 i 15 ks su iste kubikaže mislim na "bundevu"
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

ossa

Ali prvenstveno me je zanimalo za 2t posto je macak rekao da je tohatsu 2t u pitanju.

tole

ništa bušenje, samo karburator ili čipiranje gdje je moguće (mislim na motore općenito).....konkretno...neki dan šarafio pilu dignutu sa 90 na 135ks (neki golfić) a i dalje 1900ccm

mlb

ja sam mog golju digao sa 90 na 110 ks čipom ,neznam dali postiji čip za naše vanbrodske motore  :sha: