Feeder tehnika

Autor Frenki, Travanj 14, 2013, 13:02:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pajdo77

Možeš ovu gore,ispod nje olovo i ako pecaš šarana kraći predvez,donju sliku hranilice ne mogu očitati. Pogledaj i slike kaveznih hranilica koje su više zatvorene tj pošto pecaš na rijeci i većoj dubini treba ti hrana i hranilice u kojima ća hrana doći do dna a da se ne rasipa u gornjim slojevima vode. Uguglaj si "hranilice za feeder tehniku" pa ća ti se već nešto izbaciti. Pročitaj i bit će ti puno jasnije,naći ćeš koji model ti treba sa obzirom na teren gdje pecaš a uz malo truda si ih možeš i sam praviti,one su potrošni materijal i jeftinije te izađe da si ih sam praviš osim metod hranilica,one su malo teže za pravljenje :hi:

nekinho

Pajdo jesi ti doktoriro na feeder fakultetu???  :stripii:

Okuma

Citat: pajdo77  u Srpanj 25, 2016, 13:19:10
Možeš ovu gore,ispod nje olovo i ako pecaš šarana kraći predvez,donju sliku hranilice ne mogu očitati. Pogledaj i slike kaveznih hranilica koje su više zatvorene tj pošto pecaš na rijeci i većoj dubini treba ti hrana i hranilice u kojima ća hrana doći do dna a da se ne rasipa u gornjim slojevima vode. Uguglaj si "hranilice za feeder tehniku" pa ća ti se već nešto izbaciti. Pročitaj i bit će ti puno jasnije,naći ćeš koji model ti treba sa obzirom na teren gdje pecaš a uz malo truda si ih možeš i sam praviti,one su potrošni materijal i jeftinije te izađe da si ih sam praviš osim metod hranilica,one su malo teže za pravljenje :hi:

Ovu sam za sad stavio.  http://imgur.com/a/cgOKA
Pa budem kupio kaveznu.

pajdo77

Te će ti biti dobre,ja sam takve od 80 grama stavljao  kada sam pecao mrenu u Dravi.

Jožef1

Citat: Okuma  u Srpanj 25, 2016, 12:38:18
Ovu koristim.http://imgur.com/a/NpcjQ
Pecam sa obale i ne bacam dalje od 20 metara. Pecam na savi i nema drveća nigdje.

Jedino da onda uzmem ovu--http://imgur.com/a/P3HCC
Okuma, ja koristim Cormoranov feeder od 3m, 40-120. Ima tri rezervna vrha. Dva vrsa su fiber (osjetljivvi vrhovi- nisu najbolji za tekucu vodu). Najjaci vrh je od karbona- to koristim idem  npr. na Dunav, ne radi jacine vec iz razloga sto se vrh ne "trese, mrda" kao kod fiber spiceva. A na feeder se moze uspjesno pecati i na plovak (vagler). Medjutim method tehnika, za mene je ono pravo.  :hi:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Zagor

Ako ste pratili temu bio sam na pecanju mogli ste vidjeti da sam imao dosta ispadanja ribe. Oko 30%.
Dali je moguće da je zbog lošeg izbora stapa. Imam stap akcije heavy i kod najveće ribe (amur cca 5-6kg) nije se savio ni do pola.
Možda bi bio bolji izbor Medium akcija.
Ako je zbog toga dali bi mi pomoglo stavljanje feeder gume?
Bolje golub u ruci nego vrabac na grani!

Denis.M

Zagore, mislim da ti štap nije problem. Ono što mi prvo pada na pamet je da loviš dosta daleko ( 35 m ), na špuli ti je najlon. Ako nije feeder najlon, ima veću istezljivost na daljinu pa treba dobra kontra. Ja na heavy feederu koristim 0,15 špagu kao osnovu, a predvez od najlona. Koliko su teške te tvoje hranilice? Ako imaju preko 50 g bez hrane, probaj staviti stoper pa hranilicu pa predvez.

Daklem, nešto ovako.

I moj heavy feeder radi špicom i gornjom trećinom, tako je radio i pod tolstolobikom od 12,5 kg. Mislim da si još negdje dobio savjet da produžiš predvez, tipa riba uzima oprezno=duži predvez, jača struja=duži predvez, promašaji griza=duži predvez. Nekad na stajaćoj vodi lovim predvezima više od pola metra. Eksperimentiraj, uz savjete sa foruma. Feeder je strašna tehika kad je i malo upoznaš.   

Zagor

Najlon je bas za feeder tehniku. Hranilice koje koristim su klizne od 10-40g. Ovisno o vremenu i daljini. Ako je vjetrovito kao u zadnja tri pecanja onda od 40g, a inace od 10g

Denis.M

Citat: Zagor  u Kolovoz 25, 2016, 13:24:44 Hranilice koje koristim su klizne od 10-40g. Ovisno o vremenu i daljini. Ako je vjetrovito kao u zadnja tri pecanja onda od 40g, a inace od 10g

Zaboravio sam napisati zašto stoper prije hranilice. Svrha mu je da se riba zakači težinom hranilice.

Ako koristiš hranilice od 10 g, onda vjerojatno loviš bliže obali, a onda ti treba neki carp picker. Heavy feeder je za velike daljine i težine hranilica, ne znam da li ti hranilica od 10 g na 35 m uopće nategne najlon da bi imao detekciju griza na vrhu feedera?

Kad lovim s heavy feederom na daljininama 30-40 m, sa najmekšim vrhom koristim hranilice najmanje 30 g, i to mora biti bonaca. I to sa špagom kao osnovom, a najčešće koristim hranilice 40-50 g.

Zagor

Na daljinama preko 20 m uz najlon od 0,22mm samo preko 25 g mogu nategnuti najlakši vrh, onaj srednji već ne može. 10g koristim po mirnom vremenu i na daljinama do 20m. Ovisno o mjestu. Svaki puta pecam na drugom mjestu od kada sam čuo da ce biti natjecanje, jer vodu ne poznajem.
Jel može taj stoper pomoći za hranilice do 40g? Dalje od 40m ne pecam jer je prema sredini pliće i ima od trke ostataka pa zna zapinati.

Denis.M

Stavljanje tog stopera mi poboljša realizaciju griza, probaj i sa 40 g. To je u biti onda fiksna hranilica, a ne klizna. Negdje su ti sistemi zabranjeni jer je hranilica fiksna, a ako dođe do pucanja najlona, riba bi vukla za sobom i predvez i hranilicu. Ja baš u to ne vjerujem. Prvo, hranilica će svojom težinom potisnuti stoper, a drugo, predvez je tanji od osnove pa puca predvez. Meni se nije dogodilo da mi pukne osnovni najlon iznad stopera. Ili puca predvez ili osnova na čvoru vrtilice ispod hranilice. Pomicanjem tog stopera prema roli možeš opet dati hranilici mjesta da kliže po tvojoj želji i time opet daješ ribi više najlona za pomicanje kad uzme mamac na predvezu.

Kad nisam siguran kako bih lovio, tj kako riba prima krenem sa predvezom od 70-tak cm 0,16 mm običnog najlona. Udica br. 14, većinom Mustad feeder, wide gape, itd... Zatim se prilagođavam kako vrijeme odmiče. Npr, ako ne vidim griz, a crvi prožvakani, skraćujem predvez po 5,6 cm dok ne dobijem detekciju. I suprotno, ako vidim griz i konstantno promašujem, produžujem predvez. Zatim, uvijek možeš stanjiti predvez, koristiti fluorocarbon za predvez ( većinom koristim Milo Krepton Ghost ), smanjiti udicu, promijeniti mamac. Ako lovim u struji ( rijeci ) duži predvez, stajaćica kraći.

Ako loviš na komercijalama većinom šarane, probaš method feeder ili inline spiralne hranilice, samo onda ti je predvez kraći, do 15 cm. Mamac može i na dlaku i na udicu. To bi ti onda možda i više odgovaralo, osnova najlon, predvez od neke mekane špage. I poštuj gramaže hranilica radi karakteristika štapa.

Denis.M

Sad sam skužio tvoje hranilice, svaka čast, pogotovo na načinu na koji do njih dolaziš.  :occasion14:

Povećaj težinu olova, stavi stoper, u bliži čep malo hrane, pa udica s mamcem pa opet utisni malo hrane ali ne previše, tako da mamac i udica budu na vrhu malo zakopani u prihranu. Predvez 10 cm, mekana špaga. Eto, tako bih ja na tvom mjestu.

:hi:

Zagor

Znaci samo stoper, Jel onda kuglicu olova nemoram na predvez stavljati?
Ali ja ipako mislim da je do stapa jer sva riba se uhvati ali otpadne, vjerojatno se uhvati za gornje nepce pa tanka mala udica prosjece jer je stap tvrđi. Naručio sam Dome Gábor feeder MH akcije pa budem vidio razliku. I još nešto zašto mislim da je zbog stapa i zbog krivog kacenja udice za gornje nepce. 80% šarana i oba amura sta sam izvukao udica je bila u donjoj usni.

Zagor

Znaci samo stoper, Jel onda kuglicu olova nemoram na predvez stavljati?
Ali ja ipako mislim da je do stapa jer sva riba se uhvati ali otpadne, vjerojatno se uhvati za gornje nepce pa tanka mala udica prosjece jer je stap tvrđi. Naručio sam Dome Gábor feeder MH akcije pa budem vidio razliku. I još nešto zašto mislim da je zbog stapa i zbog krivog kacenja udice za gornje nepce. 80% šarana i oba amura sta sam izvukao udica je bila u donjoj usni.

dac

Ako želiš da ti kači uvijek u donju usnu, stavljaš tzv. shrink tubu, odnosno po naški, termo tubu....  :takoje:
Moj savjet ti je da probaš s malo većom udicom, dlaka, termo tuba ili udica s ušicom prema unutra... :bye: