Vodostaj Drave

Autor maverick, Studeni 26, 2012, 16:34:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

maverick

Drava -121 i definitivno ide jos 30 cm dole...doista ce se na nekim mjestima moci pregaziti preko a tko zna mozda dostignemo i rekorde iz 1985 i 2003 od -166 odnosno -168 . Sreca je pa je dosta hladno vrijeme , inače na ovako niskim vodostajima imamo problem zagadjenja same Drave jer dolazimo na kriticnu razinu kad se moze sama očistiti kolicinom vode koja prolazi . Inace za one koji neznaju podatak da se vodostaj u Osijeku mjeri od 1925 godine i postaja se nalazi na 19.1 km rijeke krenuvši kod ušća
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ps

Jedino Drava u Belišću nemrda s 95 već tjedan dana  :stripii:a na ovu nisku vodu  možda i potražim koji vobler što sam ostavio u obali :uf:

pajdo77

Ta mjerna postaja je onda između cestovnog i željezničkog mosta,dole ispod remize sudeći prema riječnom kilometru gdje se mjeri.

pajdo77

sad bio malo pljunit u Dravu,niska,bistra i sad ti pecaj. Kako kaže Maverik stara škola,uvjek na istom mjestu,gledam iste parametre al ovo je baš drek za pecanje. Jedino za uživanje u popodnevu na vodi,niti piri,sunce sja i tko uhvati vremena neka ode,treba ovo vrijeme iskoristiti,opet će doći magle ko ova zadnja tri tjedna :takoje:

maverick

Zanemariću pajdin post iznad  :stripii: sad malo otisli do čamaca , cisto da prosetamo ovu masnocu od ručka...Drava trenutno broji -143 Pa ce svakako biti zanimljiv vodostaj u drugom mjesecu  :uf: ovako bas dugo nije bila niska
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

britva63

i kakvo je stanje splavova,, susjed jel treba otici ponovo :D

maverick

Drava je -150...da ti kazem iskreno nisam ni gledao kako je kod tebe...ali zadnjih 7-8 dana to je tu negdje vodostaj

maverick

Drava Osijek ( 4.oo h) -163 s obzirom da se nula vodostaja mjeri u odnosu na nadmorsku visinu i ima neku svoju konstantnu vrijednost tj površina toka je uvijek konstantna mozemo slobodno reci da je s obzirom na zamuljivanje samog korita ovo do sad najmanji vodostaj tj Drava nam nikad nije imala manje vode nego sad

pajdo77

Samo neka nastave sa zabranom vađenja pijeska i u narednim godinama ni čamac neće moći od ušća Dunava do Osijeka a ne da dođe nekakav šlep ili kruzer. Šta se radi u ovoj državi to ni montipajtonovci ne bi smislili.

rj

ovako mali vodostaj nema veze sa vađenjem pijeska  :no:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

ĆIĆOK

Citat: pajdo77  u Siječanj 06, 2016, 07:34:31
Samo neka nastave sa zabranom vađenja pijeska i u narednim godinama ni čamac neće moći od ušća Dunava do Osijeka a ne da dođe nekakav šlep ili kruzer. Šta se radi u ovoj državi to ni montipajtonovci ne bi smislili.
Tako je, i kod nas je dubina katastrofa ne samo zbog malog vodostaja nego na velikom području ne postoji više ni "matica". Stanje je takvo da se može doći po 30 metara od obale u vodu,zbog plitke vode ove godine ni sezona manjića nije bila baš neka.Jedno desetak kilometara zbog naplavljivanja dna i nestajanja riječne matice sve više ribolovaca napušta svoja mjesta i sele se nizvodno za većom dubinom. :sha:

pajdo77

Znam Rj ali ako se nastavi ništa ne poduzimati Drava će bez obzira na vodostaj iz godine u godinu biti sve plića i sa sve više mulja na dnu. Prije su svakodnevno prolazili šlepovi skroz do Belišća i dizali sa dna taj mulj ne dozvoljavajući mu da se "secuje" na dnu i pjeskarilo se samo korito. Sada to sve sjeda dole već godinama. Vidiš i sam kada se voziš čamcem da malo-malo zapne i obično deblo sa granama na gotovo pola Drave koliko je plitko,toga nije bilo dok se plovni put pjeskario. Vidim na mjestima gdje pecam da je sa godinama sve pliće a kamen na tim mjestima prekriva blato.

miha

ajde nekukajte ..nema kiše da ima kiše bila bi do benta ....bit če bolje ....bolje i ovo ..nego da krenu praviti neke vodne stepenice i brane ...i ostala sranja .....nema više šlepova dok je kombinat imao svoju flotu plovilo se ...sada više nema flote prodalo se ...a i papir se pravi od starog papira ..sve se dovozi kamionima ...tako da od šlepova natovarenih drvetom nema više ....

DIDAPATAK

..vodene stepenice..zašto ne..
..očito se klima promijenila..u kratkom periodu velike količine oborina..sva količina vode prođe( i čak napravi štete) a sutra ..panika..
..prije 20 godina sam imao priliku o toj i sličnim temama dugo razgovarati s nekoliko vrhunskih prirodoslovaca i poljoprivrednih ekonomista i jedan moj projekat im se jako svidio..
..ukratko..sistem brana i ustava koje bi održavale određeni vodostaj u slivnom području( i Drava i pritoke) ..bilo bi plovno(od Valpova do Našica,he,he)..kod velikih voda protok skoro otvoren i proizvodi struju a tijekom većeg dijela godine nivo vode bi omogućavao navodnjavanje polj.površina, uzgoj ribe i transport..a i turizam postaje jako interesantan..
..nažalost..u to vrijeme( i na još veću žalost i danas) političke strukture se nisu mogle ugraditi sa postotkom pa je sve ostalo na papiru..
..ovo ukratko..ako netko želi možemo opširnije..da ne maltretiramo one koji misle samo na danas  :stripii:
.. :baba:

pajdo77

Sada sam došao sa Drave i kako Maverik kaže ja ju nižu vidio nisam,kamenje od mog zadnjeg kolca gdje ga vežem viri na desetak metara još prema sredini,da isplovljavam bili bi cik-cak vožnje a po mraku nema šanse. Nasipao malo goriva u jonija i pali mali ko veliki ali na proljeće ćemo mu impeler mjenjati. U čamcu ko na klizalištu pa pazite da ne vratate ako netko ide do vode. :hi: